2017-06-17 06:00

2017-06-17 06:00

Massiv tjuvjakt på elefanter pågår

Debatt: Afrika

Vi vill uppmana alla turister att aldrig köpa elfenben eller delar från elefanter i någon form, för att vara på den säkra sidan, skriver Allan Carlson.

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält, där tungt beväpnade tjuvjägare ostört kan härja i industriell skala. Samtidigt visar en färsk undersökning från Sifo att 4 procent av svenska resenärer uppger att de har köpt elfenben.

Enligt undersökningen säger sig 2 procent av resenärerna (som de senaste fem åren rest till Thailand, Afrika, Kina, Malaysia eller Vietnam) att de har köpt elfenben, som smycken, prydnadssaker, detaljer på antik möbel eller liknande, under de senaste fem åren. Ytterligare 2 procent säger att de har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. Förra året dödades minst 20 000 elefanter i Afrika för sina betars skull. Inte ens skyddade områden går fria från den olagliga jakten. I Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania, har antalet elefanter sjunkit från 130 000 på 1970-talet till högst 15 000 i dag. 90 procent av elefanterna har försvunnit på bara 40 år.

Selous som är en gigantisk vildmark borde vara trygg. Men för elefanterna har det blivit ett ”killing field”. Tjuvjägarna använder allt mer raffinerade metoder. Man använder ofta automatvapen, men i takt med att det finns fler parkvakter, har de allt mer gått över till så kallade ”silent killers”. Tjuvjägarna lägger ut beten med förgiftade frukter i områden de vet att elefanterna rör sig. De sätter upp snaror och giftpreparerade spikbrädor på elefanternas vandringsleder. De förgiftar vattnet som elefanterna dricker med cyanid. Elefanterna blir till slut helt chanslösa.

Elfenbenet säljs ofta som smycken och vackra snidade elfenbensfigurer, främst i Asien, men även i Sverige och över resten av världen. Att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd är straffbart. Faktum är att den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Vi vill uppmana alla turister att aldrig köpa elfenben eller delar från elefanter i någon form, för att vara på den säkra sidan.

Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan av elfenben på marknaden måste minska. WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vår målsättning är att få ner tjuvjakten på noll.

Allan Carlson

Afrikaexpert, Världsnaturfonden WWF

En ökad efterfrågan på elfenben har skapat en katastrofal situation för världens elefanter. Många stora nationalparker och naturreservat i Afrika har blivit slagfält, där tungt beväpnade tjuvjägare ostört kan härja i industriell skala. Samtidigt visar en färsk undersökning från Sifo att 4 procent av svenska resenärer uppger att de har köpt elfenben.

Enligt undersökningen säger sig 2 procent av resenärerna (som de senaste fem åren rest till Thailand, Afrika, Kina, Malaysia eller Vietnam) att de har köpt elfenben, som smycken, prydnadssaker, detaljer på antik möbel eller liknande, under de senaste fem åren. Ytterligare 2 procent säger att de har köpt elfenben för mer än fem år sedan.

Tjuvjakten på elefanter har nått nya rekordnivåer. Förra året dödades minst 20 000 elefanter i Afrika för sina betars skull. Inte ens skyddade områden går fria från den olagliga jakten. I Afrikas största viltreservat Selous i Tanzania, har antalet elefanter sjunkit från 130 000 på 1970-talet till högst 15 000 i dag. 90 procent av elefanterna har försvunnit på bara 40 år.

Selous som är en gigantisk vildmark borde vara trygg. Men för elefanterna har det blivit ett ”killing field”. Tjuvjägarna använder allt mer raffinerade metoder. Man använder ofta automatvapen, men i takt med att det finns fler parkvakter, har de allt mer gått över till så kallade ”silent killers”. Tjuvjägarna lägger ut beten med förgiftade frukter i områden de vet att elefanterna rör sig. De sätter upp snaror och giftpreparerade spikbrädor på elefanternas vandringsleder. De förgiftar vattnet som elefanterna dricker med cyanid. Elefanterna blir till slut helt chanslösa.

Elfenbenet säljs ofta som smycken och vackra snidade elfenbensfigurer, främst i Asien, men även i Sverige och över resten av världen. Att importera elfenben till Sverige och resten av EU utan speciellt tillstånd är straffbart. Faktum är att den som köper med sig elfenbenssouvenirer hem från semestern bidrar till att stödja kriminell verksamhet. En upptäckt leder till brottsutredning och straffet är minst böter. Vi vill uppmana alla turister att aldrig köpa elfenben eller delar från elefanter i någon form, för att vara på den säkra sidan.

Om den illegala tjuvjakten fortsätter riskerar elefanterna att helt försvinna från stora områden. Efterfrågan av elfenben på marknaden måste minska. WWF jobbar bland annat med att påverka regeringar och stötta parkvakter med bättre utrustning. Vår målsättning är att få ner tjuvjakten på noll.

Allan Carlson

Afrikaexpert, Världsnaturfonden WWF

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.