2017-06-16 06:01

2017-06-16 06:01

Mer samverkan och färre konflikter behövs

Debatt: Politik

Sverige behöver mer samverkan och färre konflikter. Svenska folket räknar med att vi som politiker tar ansvar. Och med all rätt, skriver Berit Högman.

Det börjar bli dags att summera upp ännu ett riksdagsår. Vi har ju det svåraste parlamentariska läget sen 1930-talet och det har onekligen varit en händelserik period. Runt om i vår omvärld är det också händelserikt. Val i USA, i Frankrike, och i Storbritannien är val som också påverkar vår oss på många olika sätt. Terrorn har också drabbat vårt land än en gång.

Detta leder mig till en tydlig slutsats; Sverige behöver mer samverkan och färre konflikter. Svenska folket räknar med att vi som politiker tar ansvar. Och med all rätt. De ska kunna förvänta sig att vi tillsammans hittar vägar framåt för att möta de utmaningar som Sverige står inför.

Vi socialdemokrater har samarbete i fokus och har sedan vi tillträdde bevisat detta i praktiken. För ganska precis ett år sedan, den 10 juni 2016, presenterade regeringen en historisk överenskommelse om energipolitiken. Genom det uppfyllde vi inte bara ett vallöfte utan kunde också leverera, för första gången i Sveriges historia, en bred, blocköverskridande och långsiktig överenskommelse på politikområdet.

Faktum är att vi kan summera hela 17 överenskommelser mellan regeringen och hela, eller delar av, de borgerliga partierna under mandatperioden. Viktiga uppgörelser på avgörande områden som försvar, migration och de ekonomisk-politiska ramverken. Vägen framåt är mer samarbete, samverkan och samråd med seriösa partier i Sveriges riksdag. För egen del skulle jag gärna se att vi samarbetar över fler politikområden. Till exempel så behöver skolan långsiktiga och stabila förutsättningar för att studieresultaten ska höjas och ojämlikheten brytas.

Mediepolitiken är ett annat område som nu är under omstöpning och det fria ordet tjänar på att ha en stabil politik i grunden att stå på. Personligen önskar jag att kultur och bildningsfrågor kommer högre upp på dagordningen hos fler partier då vi vet att dessa frågor är oerhört centrala för samhällsbygget i stort.

Förutom att överenskommelser är bra i sak för att skapa långsiktiga villkor vill jag peka på ytterligare en anledning. Nämligen att breda överenskommelser över blockgränserna visar att blockpolitiken har nått vägs ände. Det har vi sagt under lång tid och vi vet att Sveriges medborgare vill se mindre av blockpolitik och mer ansvarstagande. Vi har börjat se en möjlig öppning för att det också börjar sippra in i de borgerliga partiernas medvetande och vi kommer att fortsätta påminna om det fram till valet i september nästa år.

Avslutningsvis; menar vi allvar med att populistiska och rasistiska krafter inte hör hemma i det politiska hantverk vi vill göra så finns bara ett alternativ och det är att söka bredare samverkan. De 17 blocköverskridande överenskommelserna hittills har vi visat vår vilja till samförstånd i för landet viktiga frågor. Det är knappast tid för politiskt spel eller parlamentariskt kaos just nu. Det är tid för ansvar och handlingskraft.

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot, Värmland

Det börjar bli dags att summera upp ännu ett riksdagsår. Vi har ju det svåraste parlamentariska läget sen 1930-talet och det har onekligen varit en händelserik period. Runt om i vår omvärld är det också händelserikt. Val i USA, i Frankrike, och i Storbritannien är val som också påverkar vår oss på många olika sätt. Terrorn har också drabbat vårt land än en gång.

Detta leder mig till en tydlig slutsats; Sverige behöver mer samverkan och färre konflikter. Svenska folket räknar med att vi som politiker tar ansvar. Och med all rätt. De ska kunna förvänta sig att vi tillsammans hittar vägar framåt för att möta de utmaningar som Sverige står inför.

Vi socialdemokrater har samarbete i fokus och har sedan vi tillträdde bevisat detta i praktiken. För ganska precis ett år sedan, den 10 juni 2016, presenterade regeringen en historisk överenskommelse om energipolitiken. Genom det uppfyllde vi inte bara ett vallöfte utan kunde också leverera, för första gången i Sveriges historia, en bred, blocköverskridande och långsiktig överenskommelse på politikområdet.

Faktum är att vi kan summera hela 17 överenskommelser mellan regeringen och hela, eller delar av, de borgerliga partierna under mandatperioden. Viktiga uppgörelser på avgörande områden som försvar, migration och de ekonomisk-politiska ramverken. Vägen framåt är mer samarbete, samverkan och samråd med seriösa partier i Sveriges riksdag. För egen del skulle jag gärna se att vi samarbetar över fler politikområden. Till exempel så behöver skolan långsiktiga och stabila förutsättningar för att studieresultaten ska höjas och ojämlikheten brytas.

Mediepolitiken är ett annat område som nu är under omstöpning och det fria ordet tjänar på att ha en stabil politik i grunden att stå på. Personligen önskar jag att kultur och bildningsfrågor kommer högre upp på dagordningen hos fler partier då vi vet att dessa frågor är oerhört centrala för samhällsbygget i stort.

Förutom att överenskommelser är bra i sak för att skapa långsiktiga villkor vill jag peka på ytterligare en anledning. Nämligen att breda överenskommelser över blockgränserna visar att blockpolitiken har nått vägs ände. Det har vi sagt under lång tid och vi vet att Sveriges medborgare vill se mindre av blockpolitik och mer ansvarstagande. Vi har börjat se en möjlig öppning för att det också börjar sippra in i de borgerliga partiernas medvetande och vi kommer att fortsätta påminna om det fram till valet i september nästa år.

Avslutningsvis; menar vi allvar med att populistiska och rasistiska krafter inte hör hemma i det politiska hantverk vi vill göra så finns bara ett alternativ och det är att söka bredare samverkan. De 17 blocköverskridande överenskommelserna hittills har vi visat vår vilja till samförstånd i för landet viktiga frågor. Det är knappast tid för politiskt spel eller parlamentariskt kaos just nu. Det är tid för ansvar och handlingskraft.

Berit Högman (S)

Riksdagsledamot, Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.