2017-05-16 06:00

2017-05-16 06:00

Fler går till jobbet i dag

Replik: Arbetsmarknad

Att antyda att arbetsmarknaden är på väg åt fel håll är dock direkt missvisande. Faktum är att cirka 150 000 fler människor har ett arbete att gå till i dag än när Moderaterna styrde landet, skriver Lars Mejern Larsson.

Svar till Ulf Kristersson med flera (NWT 6/5)

Nyligen presenterade den socialdemokratiskt ledda regeringen en vårbudget som innehöll bland annat satsningar på polisen, försvaret, klimatet och välfärden. Viktiga satsningar för ett långsiktigt hållbart samhälle och ett sätt att stärka den svenska modellen och skapa trygghet i en ny tid.

Att Moderaterna med Ulf Kristersson med flera är kritiska är inte oväntat, det ingår i oppositionsrollen. Lite mer förvånande är att kritiken kommer mot att för få får jobb och att finanspolitiken inte är tillräckligt stram. Två grenar där den förra moderatledda regeringen misslyckades fullständigt.

Den rekordhöga svenska sysselsättningen är tyvärr ojämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda. Det är ett problem regeringen har bekämpat från dag ett även om mer kommer behöva göras. Att antyda att arbetsmarknaden är på väg åt fel håll är dock direkt missvisande. Faktum är att cirka 150 000 fler människor har ett arbete att gå till i dag än när Moderaterna styrde landet. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tretton år, samtidigt som långtidsarbetslösheten har minskat och är bland de lägst i EU.

Ekonomin går starkt och tillväxten förväntas bli hög även 2017 med en prognos på 2,9 procent. Det är en högre tillväxt än prognosen för jämförbara länder i Europa, exempelvis Finland, Danmark och Norge. Det beror på ökad export, ökade privata investeringar – inte minst i bostadsbyggande – och ökad konsumtion, både privat och offentlig. En ansvarsfull ekonomisk politik har gjort att vi vänt det underskott på 60 miljarder kronor som Moderaterna lämnade efter sig till ett överskott på 40 miljarder kronor. Det har gjort det möjligt för Sverige att göra nödvändiga investeringar i samhällsbygget.

Det finns många stora och svåra utmaningar att ta tag i. Men vi socialdemokrater är övertygade om att ett samhälle som håller ihop, där alla får förutsättningar att lyckas men också gör sin plikt och är med och bidrar, är vägen framåt. Därför väljer vi satsningar på jobb, välfärd och trygghet före moderata skattesänkningar och privatiseringar. Så stärker vi den svenska modellen.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot för Värmland

Svar till Ulf Kristersson med flera (NWT 6/5)

Nyligen presenterade den socialdemokratiskt ledda regeringen en vårbudget som innehöll bland annat satsningar på polisen, försvaret, klimatet och välfärden. Viktiga satsningar för ett långsiktigt hållbart samhälle och ett sätt att stärka den svenska modellen och skapa trygghet i en ny tid.

Att Moderaterna med Ulf Kristersson med flera är kritiska är inte oväntat, det ingår i oppositionsrollen. Lite mer förvånande är att kritiken kommer mot att för få får jobb och att finanspolitiken inte är tillräckligt stram. Två grenar där den förra moderatledda regeringen misslyckades fullständigt.

Den rekordhöga svenska sysselsättningen är tyvärr ojämnt fördelad mellan inrikes och utrikes födda. Det är ett problem regeringen har bekämpat från dag ett även om mer kommer behöva göras. Att antyda att arbetsmarknaden är på väg åt fel håll är dock direkt missvisande. Faktum är att cirka 150 000 fler människor har ett arbete att gå till i dag än när Moderaterna styrde landet. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på tretton år, samtidigt som långtidsarbetslösheten har minskat och är bland de lägst i EU.

Ekonomin går starkt och tillväxten förväntas bli hög även 2017 med en prognos på 2,9 procent. Det är en högre tillväxt än prognosen för jämförbara länder i Europa, exempelvis Finland, Danmark och Norge. Det beror på ökad export, ökade privata investeringar – inte minst i bostadsbyggande – och ökad konsumtion, både privat och offentlig. En ansvarsfull ekonomisk politik har gjort att vi vänt det underskott på 60 miljarder kronor som Moderaterna lämnade efter sig till ett överskott på 40 miljarder kronor. Det har gjort det möjligt för Sverige att göra nödvändiga investeringar i samhällsbygget.

Det finns många stora och svåra utmaningar att ta tag i. Men vi socialdemokrater är övertygade om att ett samhälle som håller ihop, där alla får förutsättningar att lyckas men också gör sin plikt och är med och bidrar, är vägen framåt. Därför väljer vi satsningar på jobb, välfärd och trygghet före moderata skattesänkningar och privatiseringar. Så stärker vi den svenska modellen.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.