2017-04-20 06:01

2017-04-20 06:01

Gröna satsningar fortsätter stärka Sverige

Debatt: Vårbudgeten

Klimatklivspengar har gått till mer biogas, fler laddningsstationer för elfordon, bättre återvinning av avfall inom jordbruket och energieffektivisering. Allt sådant som minskar de klimatskadliga utsläppen, skriver Janine Alm Ericson och Stina Bergström.

Svensk ekonomi går bra. Sedan regeringen tillträdde 2014 har 150 000 fler ett jobb att gå till. Samtidigt har underskott i statsfinanserna vänts till överskott på hela 40 miljarder. Det gör att vi kan fortsätta satsa på viktiga områden som stärker Sverige. Det är ett tydligt besked i vårbudgeten som presenterades nyligen, inte minst när det kommer till klimatområdet.

Ska vi möta klimathotet måste hela samhället engageras. Från kommuner till enskilda individer, företag och stat. Med regeringens satsning på Klimatklivet ser vi bevis på att det finns ett stort engagemang över hela Sverige för att ställa om. Klimatklivspengar har gått till mer biogas, fler laddningsstationer för elfordon, bättre återvinning av avfall inom jordbruket och energieffektivisering. Allt sådant som minskar de klimatskadliga utsläppen. Till Värmland har 26 miljoner kronor beviljats från Klimatklivet hittills. I vårbudgeten satsar regeringen ytterligare en halv miljard, vilket innebär att vi kommer få se fler åtgärder som minskar utsläppen över hela Sverige.

Men klimatoffensiven stannar inte där. Det måste vara lätt att göra rätt. Under våren har ett antal skatteförslag presenterats som ska underlätta just det. Exempelvis ska den som köper en ett miljöanpassat fordon med låga utsläpp av koldioxid få en bonus vid inköpstillfället, medan den som köper fordon med höga utsläpp av koldioxid får en högre skatt de första tre åren.

Regeringen inför även en reduktionsplikt som innebär att bränslet ska bli renare och mer klimatsmart utan att du behöver göra någon särskild insats. Det är försäljaren av bränslet som är skyldig att öka andelen biodrivmedel i pumpen. Dessutom sänks skatten på just utblandande drivmedel och biobränsle för att stärka deras konkurrenskraft.

Precis som att det är viktigt med miljömässig hållbarhet är det avgörande att vi stärker den sociala hållbarheten. I vårbudgeten skjuter regeringen därför till en halv miljard i statligt stöd till skolor som är har det tufft, allt för att höja skolresultaten och minska ojämlikheten. Samtidigt ser vi till att våra äldre får det bättre när vi tar ytterligare steg för avskaffa den orättvisa pensionärsskatten. Skatten ska sänkas för nästan 1,4 miljoner personer över 65 år, med upp till 2 500 kronor per år. Eftersom kvinnor har lägre pensioner än män i genomsnitt är det inte minst av jämställdhetsskäl en viktig satsning.

Allt detta bidrar till att stärka Sverige. Även om det återstår mycket att göra, gläds vi över att våra satsningar börjar ge resultat. Det är ett hållbart samhällsbygge som vi är mycket stolta över att vara med och genomföra. Nu fortsätter vi!

Janine Alm Ericson (MP)

Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot från Värmlands län

Svensk ekonomi går bra. Sedan regeringen tillträdde 2014 har 150 000 fler ett jobb att gå till. Samtidigt har underskott i statsfinanserna vänts till överskott på hela 40 miljarder. Det gör att vi kan fortsätta satsa på viktiga områden som stärker Sverige. Det är ett tydligt besked i vårbudgeten som presenterades nyligen, inte minst när det kommer till klimatområdet.

Ska vi möta klimathotet måste hela samhället engageras. Från kommuner till enskilda individer, företag och stat. Med regeringens satsning på Klimatklivet ser vi bevis på att det finns ett stort engagemang över hela Sverige för att ställa om. Klimatklivspengar har gått till mer biogas, fler laddningsstationer för elfordon, bättre återvinning av avfall inom jordbruket och energieffektivisering. Allt sådant som minskar de klimatskadliga utsläppen. Till Värmland har 26 miljoner kronor beviljats från Klimatklivet hittills. I vårbudgeten satsar regeringen ytterligare en halv miljard, vilket innebär att vi kommer få se fler åtgärder som minskar utsläppen över hela Sverige.

Men klimatoffensiven stannar inte där. Det måste vara lätt att göra rätt. Under våren har ett antal skatteförslag presenterats som ska underlätta just det. Exempelvis ska den som köper en ett miljöanpassat fordon med låga utsläpp av koldioxid få en bonus vid inköpstillfället, medan den som köper fordon med höga utsläpp av koldioxid får en högre skatt de första tre åren.

Regeringen inför även en reduktionsplikt som innebär att bränslet ska bli renare och mer klimatsmart utan att du behöver göra någon särskild insats. Det är försäljaren av bränslet som är skyldig att öka andelen biodrivmedel i pumpen. Dessutom sänks skatten på just utblandande drivmedel och biobränsle för att stärka deras konkurrenskraft.

Precis som att det är viktigt med miljömässig hållbarhet är det avgörande att vi stärker den sociala hållbarheten. I vårbudgeten skjuter regeringen därför till en halv miljard i statligt stöd till skolor som är har det tufft, allt för att höja skolresultaten och minska ojämlikheten. Samtidigt ser vi till att våra äldre får det bättre när vi tar ytterligare steg för avskaffa den orättvisa pensionärsskatten. Skatten ska sänkas för nästan 1,4 miljoner personer över 65 år, med upp till 2 500 kronor per år. Eftersom kvinnor har lägre pensioner än män i genomsnitt är det inte minst av jämställdhetsskäl en viktig satsning.

Allt detta bidrar till att stärka Sverige. Även om det återstår mycket att göra, gläds vi över att våra satsningar börjar ge resultat. Det är ett hållbart samhällsbygge som vi är mycket stolta över att vara med och genomföra. Nu fortsätter vi!

Janine Alm Ericson (MP)

Riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Riksdagsledamot från Värmlands län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.