2017-03-30 06:00

2017-03-30 06:00

Viktigt med en viltförvaltning med bred lokal förankring

Replik: Jakt

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltförvaltningsdelegationerna är representativ, skriver Emma Nohrén och Stina Bergström.

Svar till Eskil Erlandsson, Daniel Bäckström och Roland Kylén (NWT 25/3)

I vanlig ordning målar Centerpartiet upp hot mot äganderätten som inte finns. I Sverige har vi en regionaliserad viltförvaltning med viltförvaltningsdelegationer. Att besluten fattas nära medborgare är något som Miljöpartiet generellt förespråkar. I vissa sammanhang finns dock en risk att inställningen ”not in my back yard” får styra beslut. Få jägare och lantbrukare vill till exempel ha varg i sitt närområde. I förlängningen kan det innebära att rovdjur inte får plats någonstans. I Sverige har ett flertal arter längre tillbaka i tiden utrotats på detta sätt.

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltförvaltningsdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut. Samråd, enkäter till ledamöterna i delegationerna och forskning pekar åt samma håll. Det finns en obalans i dag och jaktintresserat är överrepresenterat. Därför har regeringen beslutat att miljö- och naturvårdsorganisationerna ska få ytterligare en plats och att en ny plats ska ges till natur-/ekoturismföretagen.

Ekoturismen växer i Sverige och det finns en enorm potential. Då måste näringen rimligtvis också bli representerad i viltförvaltningen. I dag försvåras till exempel verksamheten kraftigt för björnguidningsföretag när alla björnar i företagens områden skjuts bort. Så kan vi inte ha det.

Vi uppmanar Centerpartiet att börja se ekoturism som en viktig del av företagandet på landsbygden.

Emma Nohrén (MP)

Landsbygdspolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Svar till Eskil Erlandsson, Daniel Bäckström och Roland Kylén (NWT 25/3)

I vanlig ordning målar Centerpartiet upp hot mot äganderätten som inte finns. I Sverige har vi en regionaliserad viltförvaltning med viltförvaltningsdelegationer. Att besluten fattas nära medborgare är något som Miljöpartiet generellt förespråkar. I vissa sammanhang finns dock en risk att inställningen ”not in my back yard” får styra beslut. Få jägare och lantbrukare vill till exempel ha varg i sitt närområde. I förlängningen kan det innebära att rovdjur inte får plats någonstans. I Sverige har ett flertal arter längre tillbaka i tiden utrotats på detta sätt.

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltförvaltningsdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut. Samråd, enkäter till ledamöterna i delegationerna och forskning pekar åt samma håll. Det finns en obalans i dag och jaktintresserat är överrepresenterat. Därför har regeringen beslutat att miljö- och naturvårdsorganisationerna ska få ytterligare en plats och att en ny plats ska ges till natur-/ekoturismföretagen.

Ekoturismen växer i Sverige och det finns en enorm potential. Då måste näringen rimligtvis också bli representerad i viltförvaltningen. I dag försvåras till exempel verksamheten kraftigt för björnguidningsföretag när alla björnar i företagens områden skjuts bort. Så kan vi inte ha det.

Vi uppmanar Centerpartiet att börja se ekoturism som en viktig del av företagandet på landsbygden.

Emma Nohrén (MP)

Landsbygdspolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.