2017-03-21 06:00

2017-03-21 06:00

Unghögern vill rasera välfärden

Replik: MUF

I unghögerns värld är humanismen villkorad. Försämrade villkor hjälper varken den på flykt eller den som nyss kommit hit. Men det är ett effektivt sätt att rasera den svenska välfärden och lägga grund för ett vi-och-dom-samhälle, skriver Alexander Paulsson.

Svar till Benjamin Dousa, Sofia Fölster och Paula Holst (NWT 18/2)

Den unga högern och MUF-trion Dousa, Fölster och Holst skriver i NWT att Sverige behöver ett nytt samhällskontrakt byggt på egenförsörjning. Ungmoderaterna använder sig av fina ord för att maskera det faktum att de vill rasera den generella välfärden och skapa en ny fattig underklass. Det vore helt fel väg att gå.

MUF inleder med att skriva att de är för öppenhet. Det låter fint på pappret, men i själva verket vill de ta makten med ett rasistiskt parti och har ett moderparti som driver på för en „flyktingpaus”. MUF skriver också att de är oroliga över populismens framväxt och att enkla lösningar vinner mark. Samtidigt skriver de en debattartikel som är fulla av enkla lösningar på komplexa utmaningar. Det är inte seriöst.

Moderaternas vilja att förstöra den svenska välfärden är emellertid ingen nyhet. De har alltid föreslagit försämringar i välfärden oavsett omvärldsläge och vilka samhällsutmaningar som är aktuella. Nu används utsatta flyktingar som slagträ för att montera ner vårt gemensamma välfärdssystem.

Istället för att presentera en reformagenda för hur fler nyanlända kan komma i arbete lanserar de samma gamla högerpolitik som inte fungerar. Att slopa etableringsersättning och ersätta den med lån skulle vara förödande för etableringen. Att sätta en prislapp på SFI och skuldsätta nyanlända skulle försämra möjligheterna att lära sig svenska och få ett första jobb. MUF:s förslag är en integrationsfälla.

Istället för att sänka ambitionerna borde vi ta vara på möjligheterna som ökad invandring medför. Det gör vi genom att förenkla för de som kommer hit att ta de jobb som finns idag och i framtiden. Fler måste få sin kompetens validerad och det behövs satsningar på utbildning för att nyanlända ska kunna ta alla de lediga jobb som faktiskt finns på svensk arbetsmarknad.

I unghögerns värld är humanismen villkorad. Försämrade villkor hjälper varken den på flykt eller den som nyss kommit hit. Men det är ett effektivt sätt att rasera den svenska välfärden och lägga grund för ett vi-och-dom-samhälle. Ett sådant samhälle ger bränsle till rasismen och skulle minska legitimiteten för en generös invandringspolitik. Vill MUF betala det priset?

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Svar till Benjamin Dousa, Sofia Fölster och Paula Holst (NWT 18/2)

Den unga högern och MUF-trion Dousa, Fölster och Holst skriver i NWT att Sverige behöver ett nytt samhällskontrakt byggt på egenförsörjning. Ungmoderaterna använder sig av fina ord för att maskera det faktum att de vill rasera den generella välfärden och skapa en ny fattig underklass. Det vore helt fel väg att gå.

MUF inleder med att skriva att de är för öppenhet. Det låter fint på pappret, men i själva verket vill de ta makten med ett rasistiskt parti och har ett moderparti som driver på för en „flyktingpaus”. MUF skriver också att de är oroliga över populismens framväxt och att enkla lösningar vinner mark. Samtidigt skriver de en debattartikel som är fulla av enkla lösningar på komplexa utmaningar. Det är inte seriöst.

Moderaternas vilja att förstöra den svenska välfärden är emellertid ingen nyhet. De har alltid föreslagit försämringar i välfärden oavsett omvärldsläge och vilka samhällsutmaningar som är aktuella. Nu används utsatta flyktingar som slagträ för att montera ner vårt gemensamma välfärdssystem.

Istället för att presentera en reformagenda för hur fler nyanlända kan komma i arbete lanserar de samma gamla högerpolitik som inte fungerar. Att slopa etableringsersättning och ersätta den med lån skulle vara förödande för etableringen. Att sätta en prislapp på SFI och skuldsätta nyanlända skulle försämra möjligheterna att lära sig svenska och få ett första jobb. MUF:s förslag är en integrationsfälla.

Istället för att sänka ambitionerna borde vi ta vara på möjligheterna som ökad invandring medför. Det gör vi genom att förenkla för de som kommer hit att ta de jobb som finns idag och i framtiden. Fler måste få sin kompetens validerad och det behövs satsningar på utbildning för att nyanlända ska kunna ta alla de lediga jobb som faktiskt finns på svensk arbetsmarknad.

I unghögerns värld är humanismen villkorad. Försämrade villkor hjälper varken den på flykt eller den som nyss kommit hit. Men det är ett effektivt sätt att rasera den svenska välfärden och lägga grund för ett vi-och-dom-samhälle. Ett sådant samhälle ger bränsle till rasismen och skulle minska legitimiteten för en generös invandringspolitik. Vill MUF betala det priset?

Alexander Paulsson

Distriktsordförande, SSU Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.