2017-03-18 06:00

2017-03-18 06:00

Ett alltför högt pris för värnplikten

Debatt: Försvarspolitik

Bara de få åren innan plikten blev vilade 2010 så fängslades ett större antal ungdomar för sin totalvägran. På längre sikt handlade det om hundratals och tusentals ungdomar, skriver Fredrik Karlsson.

För sju år sedan avskaffade alliansregeringen värnplikten. Men nu ska denna form av tvångsrekrytering återinföras. Jag som liberal har inga problem med att säga att det inte är en bra idé.

Värnplikten har en lång historia i Sverige och har funnits i över hundra år. Detta innebär också att många personer har mönstrat tidigare. Så för de flesta kanske det inte låter så farligt när regeringen meddelade att man återinför den. Men värnplikten kommer också med ett högt pris som allt för ofta glöms bort i debatten. Argumenten mot värnplikten är många, men jag vill fokusera på en specifik konsekvens.

När värnplikten senast var aktiv så fängslades många unga då de vägrade mönstra – så kallad totalvägran. Många har glömt detta och vissa förnekar till och med att det var så det gick till. Bara de få åren innan plikten blev vilade 2010 så fängslades ett större antal ungdomar för sin totalvägran. På längre sikt handlade det om hundratals och tusentals ungdomar. Bakom siffrorna är unga människor vars liv blivit väsentligt svårare eller till och med förstörda. Att som ung tvingas hamna i fängelse innebär svåra problem framöver. En prick i registret innebär att du kan bli avstängd från din skola, du får det svårt att hitta bostad och ännu svårare att skaffa dig ett bra jobb.

Det har funnits förhoppningar om att värnplikten den här gången kommer att vara mer frivillig än förr. Problemet är att den ”nya” plikten kommer att vara lika oförsonlig. Försvarsmakten har förklarat att även denna gång är fängelse att vänta för den som vägrar. Själva poängen med en värnplikt är ju att straffa den som vägrar ta upp vapen för staten.

Vidare så visar en relativt ny studie från Göteborgs universitet att värnplikten inte skapar integration – vilket många politiker påstår. Att som ung slitas ifrån sin familj, partner och utbildning får konsekvenser. I synnerlighet drabbas människor beroende på deras socioekonomiska situation. Ungdomar från hushåll med högre inkomster får egentligen inga större problem, istället verkar det som om att socioekonomiskt gynnade ökar sina inkomster. Samtidigt visar samma studie att unga från hushåll med lägre inkomster löper större risk att hamna i utanförskap efter värnplikten. Detta främst då värnplikten innebär ett långt avbrott i utbildningen. På en arbetsmarknad som kräver hög utbildning är detta förödande för många personer.

Att ha ett fungerade försvar är viktigt. Sverige ska försvaras. Men är vi verkligen beredda att slänga ungdomar i fängelse och förstöra deras liv när det finns bättre tillvägagångssätt att få fler personer till försvarsmakten?

Istället för värnplikt kan vi ha en yrkesmilitär där de som faktiskt vill bli soldater blir det – inte tvärsom. Vi kan göra försvaret till en mer attraktiv arbetsgivare genom att höja våra annars låga soldatlöner, vi kan göra försvarskarriären till en bättre möjlighet genom att inrätta försvarsgymnasium och vi kan bli bättre på att fånga upp de ungdomar som vill bli soldater. På det här viset slipper vi försvara vår frihet med orimliga tvång.

Fredrik Karlsson

Vice distriktsordförande, Liberala Ungdomsförbundet Värmland

För sju år sedan avskaffade alliansregeringen värnplikten. Men nu ska denna form av tvångsrekrytering återinföras. Jag som liberal har inga problem med att säga att det inte är en bra idé.

Värnplikten har en lång historia i Sverige och har funnits i över hundra år. Detta innebär också att många personer har mönstrat tidigare. Så för de flesta kanske det inte låter så farligt när regeringen meddelade att man återinför den. Men värnplikten kommer också med ett högt pris som allt för ofta glöms bort i debatten. Argumenten mot värnplikten är många, men jag vill fokusera på en specifik konsekvens.

När värnplikten senast var aktiv så fängslades många unga då de vägrade mönstra – så kallad totalvägran. Många har glömt detta och vissa förnekar till och med att det var så det gick till. Bara de få åren innan plikten blev vilade 2010 så fängslades ett större antal ungdomar för sin totalvägran. På längre sikt handlade det om hundratals och tusentals ungdomar. Bakom siffrorna är unga människor vars liv blivit väsentligt svårare eller till och med förstörda. Att som ung tvingas hamna i fängelse innebär svåra problem framöver. En prick i registret innebär att du kan bli avstängd från din skola, du får det svårt att hitta bostad och ännu svårare att skaffa dig ett bra jobb.

Det har funnits förhoppningar om att värnplikten den här gången kommer att vara mer frivillig än förr. Problemet är att den ”nya” plikten kommer att vara lika oförsonlig. Försvarsmakten har förklarat att även denna gång är fängelse att vänta för den som vägrar. Själva poängen med en värnplikt är ju att straffa den som vägrar ta upp vapen för staten.

Vidare så visar en relativt ny studie från Göteborgs universitet att värnplikten inte skapar integration – vilket många politiker påstår. Att som ung slitas ifrån sin familj, partner och utbildning får konsekvenser. I synnerlighet drabbas människor beroende på deras socioekonomiska situation. Ungdomar från hushåll med högre inkomster får egentligen inga större problem, istället verkar det som om att socioekonomiskt gynnade ökar sina inkomster. Samtidigt visar samma studie att unga från hushåll med lägre inkomster löper större risk att hamna i utanförskap efter värnplikten. Detta främst då värnplikten innebär ett långt avbrott i utbildningen. På en arbetsmarknad som kräver hög utbildning är detta förödande för många personer.

Att ha ett fungerade försvar är viktigt. Sverige ska försvaras. Men är vi verkligen beredda att slänga ungdomar i fängelse och förstöra deras liv när det finns bättre tillvägagångssätt att få fler personer till försvarsmakten?

Istället för värnplikt kan vi ha en yrkesmilitär där de som faktiskt vill bli soldater blir det – inte tvärsom. Vi kan göra försvaret till en mer attraktiv arbetsgivare genom att höja våra annars låga soldatlöner, vi kan göra försvarskarriären till en bättre möjlighet genom att inrätta försvarsgymnasium och vi kan bli bättre på att fånga upp de ungdomar som vill bli soldater. På det här viset slipper vi försvara vår frihet med orimliga tvång.

Fredrik Karlsson

Vice distriktsordförande, Liberala Ungdomsförbundet Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.