2017-03-15 06:01

2017-03-15 06:01

Låt medborgarna få inflytande om Skutbergets framtid

Debatt: Karlstad

Är det inte dags att, än mer, börja arbeta för att ge förtroendet en chans och ta tillvara engagemang på ett konstruktivt sätt? Det finns ett brett intresse att vidareutveckla Skutberget med utgångspunkt från motionscentralen, skriver Owe Nordling.

Man måste ha respekt för att politiker och tjänstemän har ett arbete som styrs i mångt och mycket av ”räggler och paschaser”, förutom av ekonomi. Det innebär att när enskilda personer eller grupper ”lägger sig i” processen som leder mot beslut, kommer det att uppfattas som en komplicerande faktor, ett störande moment.

Ofta är det så att ”vi vanliga” (om uttrycket tillåts) har svårt att acceptera förändringar i vår vardag eller vårt grannskap. Vi kanske heller inte ser alla möjligheter eller hur helheten påverkas och sist men inte minst de ekonomiska faktorerna. Men det kan också vara så att man i ”högborgen” inte insett eller förstått hur ändringar i tradition och känslor för förändringen vid långtgående ingrepp, skapar en negativ attityd hos medborgarna och leder till likgiltighet som ger en motsatt effekt – minskat eller utskåpat förtroende – till de positivt tänkta förändringarna, om de tvingas igenom.

Förändringar är naturligtvis nödvändiga, men inte i alla lägen eller situationer! Jag tror att de kommuner där man har en konstruktiv dialog och en process, där man tidigt tar tillvara medborgarnas syn på projekten har en stor möjlighet att återerövra ett förlorat förtroende för politiken. Det behövs tydlig information och möjligheter att föra en saklig diskussion.

En grupp som på olika sätt vill påverka ett projekt är ju ingenting annat än ett utslag av engagemang och intresse för skeendet. En del i en demokratisk process för utvecklat förtroende.

Jag tror också att vi här i landet vant oss vid att allt serveras komplett färdigt – vilket kan vara ett sätt – men som också gör medborgarna passiva i det långa loppet. Dessutom kanske det smyger sig in en likgiltighet för ”det nya” – vad det nu än är. Är man delaktig i processen skapas också ansvar för fortsättningen.

Har vi nått den punkten när dialogen med medborgare och föreningar skall tas upp och där man deltar med erfarenheter och förslag, tillsyn och förbättringsinsatser? Har kommuner råd att inte söka sig fram på en sådan linje? Där viljorna samlas inför gemensamma mål med tydliga och ärliga redovisningar?

Just nu finns ett skolexempel på ett projekt, med oklart mål och med ett tydligt engagemang, där det finns möjlighet att samla många goda ideella krafter. Jag menar naturligtvis Skutberget, där ett antal föreningar tillsammans med kommunen, skulle få möjlighet att tillsammans skapa ett motions- och fritidsparadis för hela Karlstad. Skutbergets framtid är en viktig förtroendefråga.

Är det inte dags att, än mer, börja arbeta för att ge förtroendet en chans och ta tillvara engagemang på ett konstruktivt sätt? Det finns ett brett intresse att vidareutveckla Skutberget med utgångspunkt från motionscentralen. Efter många år av bristande ledning finns stora möjligheter att kombinera engagemang och viljor till ett snyggt exempel på hur en kommun kan samverka med medborgarna där specialintressen och önskan om hur en oas för både kropp och själ kan utvecklas. Det kan ske med ett delat praktiskt ansvar och samarbete.

Låt medborgarna på allvar delta i Skutbergets framtid!

Owe Nordling

Numera Karlstadbo

Man måste ha respekt för att politiker och tjänstemän har ett arbete som styrs i mångt och mycket av ”räggler och paschaser”, förutom av ekonomi. Det innebär att när enskilda personer eller grupper ”lägger sig i” processen som leder mot beslut, kommer det att uppfattas som en komplicerande faktor, ett störande moment.

Ofta är det så att ”vi vanliga” (om uttrycket tillåts) har svårt att acceptera förändringar i vår vardag eller vårt grannskap. Vi kanske heller inte ser alla möjligheter eller hur helheten påverkas och sist men inte minst de ekonomiska faktorerna. Men det kan också vara så att man i ”högborgen” inte insett eller förstått hur ändringar i tradition och känslor för förändringen vid långtgående ingrepp, skapar en negativ attityd hos medborgarna och leder till likgiltighet som ger en motsatt effekt – minskat eller utskåpat förtroende – till de positivt tänkta förändringarna, om de tvingas igenom.

Förändringar är naturligtvis nödvändiga, men inte i alla lägen eller situationer! Jag tror att de kommuner där man har en konstruktiv dialog och en process, där man tidigt tar tillvara medborgarnas syn på projekten har en stor möjlighet att återerövra ett förlorat förtroende för politiken. Det behövs tydlig information och möjligheter att föra en saklig diskussion.

En grupp som på olika sätt vill påverka ett projekt är ju ingenting annat än ett utslag av engagemang och intresse för skeendet. En del i en demokratisk process för utvecklat förtroende.

Jag tror också att vi här i landet vant oss vid att allt serveras komplett färdigt – vilket kan vara ett sätt – men som också gör medborgarna passiva i det långa loppet. Dessutom kanske det smyger sig in en likgiltighet för ”det nya” – vad det nu än är. Är man delaktig i processen skapas också ansvar för fortsättningen.

Har vi nått den punkten när dialogen med medborgare och föreningar skall tas upp och där man deltar med erfarenheter och förslag, tillsyn och förbättringsinsatser? Har kommuner råd att inte söka sig fram på en sådan linje? Där viljorna samlas inför gemensamma mål med tydliga och ärliga redovisningar?

Just nu finns ett skolexempel på ett projekt, med oklart mål och med ett tydligt engagemang, där det finns möjlighet att samla många goda ideella krafter. Jag menar naturligtvis Skutberget, där ett antal föreningar tillsammans med kommunen, skulle få möjlighet att tillsammans skapa ett motions- och fritidsparadis för hela Karlstad. Skutbergets framtid är en viktig förtroendefråga.

Är det inte dags att, än mer, börja arbeta för att ge förtroendet en chans och ta tillvara engagemang på ett konstruktivt sätt? Det finns ett brett intresse att vidareutveckla Skutberget med utgångspunkt från motionscentralen. Efter många år av bristande ledning finns stora möjligheter att kombinera engagemang och viljor till ett snyggt exempel på hur en kommun kan samverka med medborgarna där specialintressen och önskan om hur en oas för både kropp och själ kan utvecklas. Det kan ske med ett delat praktiskt ansvar och samarbete.

Låt medborgarna på allvar delta i Skutbergets framtid!

Owe Nordling

Numera Karlstadbo

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.