2017-03-11 06:00

2017-03-11 06:00

Miljöpartiet fortsätter jakten efter jägarna

Debatt: Jakt

Nu försöker partiet i stället motarbeta jägarnas inflytande i viltvården, bland annat vad gäller representationen i viltförvaltningsdelegationerna och Jägareförbundets allmänna uppdrag, skriver Christofer Fjellner.

Att Miljöpartiet ogillar jakt är ingen nyhet. Under lång tid har partiet gått via EU för att försöka stoppa den svenska licensjakten efter varg. Men sedan Högsta förvaltningsdomstolen före årsskiftet beslutade att inte stoppa jakten har Miljöpartiet ställt in siktet på nytt. Nu försöker partiet i stället motarbeta jägarnas inflytande i viltvården, bland annat vad gäller representationen i viltförvaltningsdelegationerna och Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Att ta ansvar och regera har frestat hårt på Miljöpartiet. Socialdemokraterna har kört över dem gång på gång och väljarstödet har rasat. För första gången på länge riskerar Miljöpartiet att åka ur riksdagen. Kanske är det därför Socialdemokraterna valt att inte stå upp för svenska jägare och sätta stopp för dumheterna.

Viltförvaltningsdelegationerna är den senaste frågan som Miljöpartiet har valt att fokusera på, och här verkar det som att Socialdemokraterna har gett sin regeringspartner fritt spelrum. Regeringen har nämligen beslutat att sammansättningen i delegationerna ska ändras, så att miljö- och naturvårdsorganisationerna får ytterligare varsin ledamot, trots att betoningen i arbetet ligger på förvaltningen av vilt.

Detta hade möjligen gått att motivera om det var så att delegationen inte skötte sitt arbete. Men enligt en enkät som länsstyrelserna, vilka delegationerna sorterar under, har besvarat anser en stor majoritet att delegationerna fungerar bra. Många understryker dessutom att den kunskap och det intresse för jakt som finns i gruppen är en stor tillgång. Ändå väljer Miljöpartiet att skifta fokus från förvaltning till bevarande.

Också i frågan om det allmänna uppdraget verkar Miljöpartiet ha fått gehör för sin jaktfientliga linje. I 80 år har Jägareförbundet haft hand om det allmänna uppdraget kring viltvård i Sverige. Men med EU som bräckjärn verkar det nu som att Miljöpartiet försöker att frånta Jägareförbundet den uppgiften.

För att sköta uppdraget tilldelas Jägareförbundet ett bidrag på 50 miljoner kronor för viltövervakning, jägarutbildning, eftersök och att förse allmänheten och jägare med objektiv information om jakt och viltvård. Uppdraget bygger på ideellt engagemang och har utförts utan några synpunkter från tidigare regeringar.

Men i somras lämnades ett klagomål in till EU-kommissionen, där den klagande påstod att bidraget i själva verket är ersättning för tjänster som staten köper och att uppdraget därför bör upphandlas enligt EU:s bestämmelser för offentlig upphandling. Regeringen kunde ha satt ner foten genom att där och då och försvara uppdraget. Men fortfarande har kommissionen inte fått ett ordentligt svar från regeringen.

Men Miljöpartiets argument för att uppdraget ska upphandlas offentligt håller inte. För pengarna till Jägareförbundet är inte skattepengar, utan tas från viltvårdsfonden som finansieras av jägarna själva genom jaktkortsavgifter. Det är därför oansvarigt av regeringen att inte ge tydliga svar till kommissionen och stå upp för en modell som har fungerat väl i 80 år och som har ett brett stöd i riksdagen.

Det är vid det här laget inte någon överraskning att Miljöpartiet inte gillar jakt och jägare. Däremot är det mer förvånande att det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna, verkar ha lämnat walk over i jakt- och viltvårdsfrågor. Miljöpartiet är i stort behov av att kunna visa på framgångsrika kompromisser i regeringen. Men att Socialdemokraterna väljer att vika ner sig här äventyrar centrala delar av svensk jakt och viltvård och riskerar att drabba hundratusentals svenska jägare.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Att Miljöpartiet ogillar jakt är ingen nyhet. Under lång tid har partiet gått via EU för att försöka stoppa den svenska licensjakten efter varg. Men sedan Högsta förvaltningsdomstolen före årsskiftet beslutade att inte stoppa jakten har Miljöpartiet ställt in siktet på nytt. Nu försöker partiet i stället motarbeta jägarnas inflytande i viltvården, bland annat vad gäller representationen i viltförvaltningsdelegationerna och Jägareförbundets allmänna uppdrag.

Att ta ansvar och regera har frestat hårt på Miljöpartiet. Socialdemokraterna har kört över dem gång på gång och väljarstödet har rasat. För första gången på länge riskerar Miljöpartiet att åka ur riksdagen. Kanske är det därför Socialdemokraterna valt att inte stå upp för svenska jägare och sätta stopp för dumheterna.

Viltförvaltningsdelegationerna är den senaste frågan som Miljöpartiet har valt att fokusera på, och här verkar det som att Socialdemokraterna har gett sin regeringspartner fritt spelrum. Regeringen har nämligen beslutat att sammansättningen i delegationerna ska ändras, så att miljö- och naturvårdsorganisationerna får ytterligare varsin ledamot, trots att betoningen i arbetet ligger på förvaltningen av vilt.

Detta hade möjligen gått att motivera om det var så att delegationen inte skötte sitt arbete. Men enligt en enkät som länsstyrelserna, vilka delegationerna sorterar under, har besvarat anser en stor majoritet att delegationerna fungerar bra. Många understryker dessutom att den kunskap och det intresse för jakt som finns i gruppen är en stor tillgång. Ändå väljer Miljöpartiet att skifta fokus från förvaltning till bevarande.

Också i frågan om det allmänna uppdraget verkar Miljöpartiet ha fått gehör för sin jaktfientliga linje. I 80 år har Jägareförbundet haft hand om det allmänna uppdraget kring viltvård i Sverige. Men med EU som bräckjärn verkar det nu som att Miljöpartiet försöker att frånta Jägareförbundet den uppgiften.

För att sköta uppdraget tilldelas Jägareförbundet ett bidrag på 50 miljoner kronor för viltövervakning, jägarutbildning, eftersök och att förse allmänheten och jägare med objektiv information om jakt och viltvård. Uppdraget bygger på ideellt engagemang och har utförts utan några synpunkter från tidigare regeringar.

Men i somras lämnades ett klagomål in till EU-kommissionen, där den klagande påstod att bidraget i själva verket är ersättning för tjänster som staten köper och att uppdraget därför bör upphandlas enligt EU:s bestämmelser för offentlig upphandling. Regeringen kunde ha satt ner foten genom att där och då och försvara uppdraget. Men fortfarande har kommissionen inte fått ett ordentligt svar från regeringen.

Men Miljöpartiets argument för att uppdraget ska upphandlas offentligt håller inte. För pengarna till Jägareförbundet är inte skattepengar, utan tas från viltvårdsfonden som finansieras av jägarna själva genom jaktkortsavgifter. Det är därför oansvarigt av regeringen att inte ge tydliga svar till kommissionen och stå upp för en modell som har fungerat väl i 80 år och som har ett brett stöd i riksdagen.

Det är vid det här laget inte någon överraskning att Miljöpartiet inte gillar jakt och jägare. Däremot är det mer förvånande att det andra regeringspartiet, Socialdemokraterna, verkar ha lämnat walk over i jakt- och viltvårdsfrågor. Miljöpartiet är i stort behov av att kunna visa på framgångsrika kompromisser i regeringen. Men att Socialdemokraterna väljer att vika ner sig här äventyrar centrala delar av svensk jakt och viltvård och riskerar att drabba hundratusentals svenska jägare.

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.