2016-12-21 06:01

2016-12-21 06:01

Miljöpolitik är en möjlighet

Replik: Landsbygden

När Moderaterna säger nej till särkrav för svenskt jordbruk – säger de samtidigt att vi i Sverige ska sänka våra krav på djurskydd, miljö, livsmedelssäkerhet och antibiotikaanvändning, skriver Stina Bergström och Emma Nohrén.

Svar till Jonas Jacobsson Gjörtler, Christian Holm Barenfeld och Pål Jonson (NWT 10/12)

I Moderaternas debattinlägg den 10 december i NWT är det tydligt att man skyller regeringens miljöpolitik för landsbygdens problem. I själva verket är det tvärtom – med en levande landsbygd har vi lättare att nå våra nationella miljömål. Det är också på landsbygden som den mesta av framtidens förnybara energi kommer att produceras.

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk landsbygdskommitté, där alla partier ingår, som inom kort ska presentera förslag till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. I ett delbetänkande från kommittén presenteras hur utvecklingen har sett ut de senaste 40 åren för den svenska landsbygden. I delbetänkandet framgår med all tydlighet att det inte är miljöpolitiken som är grunden till landsbygdens problem. Problemen handlar istället om otillräcklig utbyggnad av bredband, brist på grundläggande service, allt högre koncentration av statliga myndigheter samt, kunskapsintensiva verksamheter till städer och en avsaknad av en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder.

När Moderaterna säger nej till särkrav för svenskt jordbruk – säger de samtidigt att vi i Sverige ska sänka våra krav på djurskydd, miljö, livsmedelssäkerhet och antibiotikaanvändning. Med detta skulle kvalitén på de svenska produkterna försämras och incitamenten för konsumenterna att köpa svenskt kraftigt försvagas. Miljöpartiet vet att Sverige behöver konkurrera med kvalité när det gäller jordbruksprodukter – i likhet med andra svenska framgångsbranscher.

Regeringen satsar betydligt än Moderaterna i vår budget på jordbruk, skogsbruk, fiske, landsbygd och livsmedel. Regeringen genomför samtidigt en rad viktiga insatser för landsbygden.

• Vi tar fram en nationell livsmedelsstrategi för att öka jordbruksproduktionen i Sverige.

• Vi satsar på omställning till ekologiskt jordbruk och på lokalt mathantverk.

• Vi har startat ett nationellt skogsprogram som ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

• Vi gör det billigare att anställa för småföretagare, ökar satsning på biogasproduktion och ökar stödet till dagligvarubutiker, drivmedelsanläggningar och serviceställen på landsbygden.

• Vi föreslår en utflyttning av statliga myndigheter och underlättar upphandlingen av miljövänliga, ekologiska och svenska livsmedel.

Ännu ett bevis för hur regeringens miljö- och landsbygdspolitik går hand i hand är den stora satsningen på lokala klimatinvesteringar som bl a finansierar produktion av förnybar energi. Med dessa satsningar visar regeringen att vi prioriterar landsbygden och att vi ser miljö som en möjlighet för landsbygden.

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Emma Nohrén (MP)

Landsbygdspolitisk talesperson

Svar till Jonas Jacobsson Gjörtler, Christian Holm Barenfeld och Pål Jonson (NWT 10/12)

I Moderaternas debattinlägg den 10 december i NWT är det tydligt att man skyller regeringens miljöpolitik för landsbygdens problem. I själva verket är det tvärtom – med en levande landsbygd har vi lättare att nå våra nationella miljömål. Det är också på landsbygden som den mesta av framtidens förnybara energi kommer att produceras.

Regeringen har tillsatt en parlamentarisk landsbygdskommitté, där alla partier ingår, som inom kort ska presentera förslag till en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder. I ett delbetänkande från kommittén presenteras hur utvecklingen har sett ut de senaste 40 åren för den svenska landsbygden. I delbetänkandet framgår med all tydlighet att det inte är miljöpolitiken som är grunden till landsbygdens problem. Problemen handlar istället om otillräcklig utbyggnad av bredband, brist på grundläggande service, allt högre koncentration av statliga myndigheter samt, kunskapsintensiva verksamheter till städer och en avsaknad av en sammanhållen politik för Sveriges landsbygder.

När Moderaterna säger nej till särkrav för svenskt jordbruk – säger de samtidigt att vi i Sverige ska sänka våra krav på djurskydd, miljö, livsmedelssäkerhet och antibiotikaanvändning. Med detta skulle kvalitén på de svenska produkterna försämras och incitamenten för konsumenterna att köpa svenskt kraftigt försvagas. Miljöpartiet vet att Sverige behöver konkurrera med kvalité när det gäller jordbruksprodukter – i likhet med andra svenska framgångsbranscher.

Regeringen satsar betydligt än Moderaterna i vår budget på jordbruk, skogsbruk, fiske, landsbygd och livsmedel. Regeringen genomför samtidigt en rad viktiga insatser för landsbygden.

• Vi tar fram en nationell livsmedelsstrategi för att öka jordbruksproduktionen i Sverige.

• Vi satsar på omställning till ekologiskt jordbruk och på lokalt mathantverk.

• Vi har startat ett nationellt skogsprogram som ska bidra med jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av en växande bioekonomi.

• Vi gör det billigare att anställa för småföretagare, ökar satsning på biogasproduktion och ökar stödet till dagligvarubutiker, drivmedelsanläggningar och serviceställen på landsbygden.

• Vi föreslår en utflyttning av statliga myndigheter och underlättar upphandlingen av miljövänliga, ekologiska och svenska livsmedel.

Ännu ett bevis för hur regeringens miljö- och landsbygdspolitik går hand i hand är den stora satsningen på lokala klimatinvesteringar som bl a finansierar produktion av förnybar energi. Med dessa satsningar visar regeringen att vi prioriterar landsbygden och att vi ser miljö som en möjlighet för landsbygden.

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Emma Nohrén (MP)

Landsbygdspolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.