2016-10-17 06:00

2016-10-17 06:00

Äger ingen frågan, når vi inga resultat

Debatt: Jämställdhetsmyndighet

En ny myndighet, med mandat att förändra och driva jämställdhetsfrågan ger en tydlig signal till samhället om att vi tycker den är viktig och nödvändig, skriver Åsa Löfvenberg, Britt Lööv och Anette Rhudin.

Det ligger i vår natur att organisera oss utifrån de stora frågor som driver utvecklingen framåt och som till gagnar samhällets invånare. Så har skett i alla tider, på olika nivåer. Organisationer och företag definierar och bemannar sina enheter och avdelningar med ny spetskompetens i takt med att kunskap, ambitioner och värderingar förändras. De vet att det är viktigt att någon äger, bevakar och driver frågor. Konsekvensen blir annars att frågorna hanteras som allmänna och studsar omkring, utan tillhörighet och tydlig prioritet.

Vi har ett antal prioriterade frågor på nationell nivå – jämställdhet är en av dem. När vi inte uppnår den tänkta förändringen, men vet att den är bra för hela samhället, vad gör vi då? Ska vi använda piskan eller moroten? Eller bara fortsätta att vänta? Ska vi lagstifta eller arbeta mer proaktivt och förändra på djupet?

Jämställdhetsfrågan är i dag allmän, den har lagts ut lite här och där. Det saknas tydliga och påtagliga mål. Visst startas det kortsiktiga projekt och hoten haglar – men det händer alldeles för lite. I den situation vi ser kan en katalysator vara en nödvändig åtgärd.

När det uttrycks att en ny myndighet, med fokus på jämställdhet, knappast är motiverad för att skapa mer jämställdhet och att det är en ”onödig” myndighet, då kan man fundera över hur frågan ska finna sin hemvist och med mandat att förändra. Men vad är en onödig myndighet?

Hur många och vilka myndigheter som ska finnas är naturligtvis en berättigad fråga, men måste kopplas till den utveckling vi vill se i samhället. Att påstå att det är onödigt med en jämställdhetsmyndighet, det rimmar dock mycket dåligt med de förändringar som måste till. En ny myndighet, med mandat att förändra och driva jämställdhetsfrågan ger en tydlig signal till samhället om att vi tycker den är viktig och nödvändig. Den nya myndigheten kan bli den katalysator som skapar den förändringsreaktion som krävs.

Avveckla gärna myndigheter som anses ha spelat ut sin roll, men låt oss ta nya gemensamma vägar för att uppnå resultat i en fråga som alltför länge hanterats utan någon tydligt utpekad ansvarig.

Anslutna till ”Ett jämställt Värmland”

Åsa Löfvenberg

Ledningsstrateg, Landstinget i Värmland

Britt Lööv

Stiftelsen Inova i Wermland

Anette Rhudin

Stiftelsen Inova i Wermland/Tillväxtmotor

Det ligger i vår natur att organisera oss utifrån de stora frågor som driver utvecklingen framåt och som till gagnar samhällets invånare. Så har skett i alla tider, på olika nivåer. Organisationer och företag definierar och bemannar sina enheter och avdelningar med ny spetskompetens i takt med att kunskap, ambitioner och värderingar förändras. De vet att det är viktigt att någon äger, bevakar och driver frågor. Konsekvensen blir annars att frågorna hanteras som allmänna och studsar omkring, utan tillhörighet och tydlig prioritet.

Vi har ett antal prioriterade frågor på nationell nivå – jämställdhet är en av dem. När vi inte uppnår den tänkta förändringen, men vet att den är bra för hela samhället, vad gör vi då? Ska vi använda piskan eller moroten? Eller bara fortsätta att vänta? Ska vi lagstifta eller arbeta mer proaktivt och förändra på djupet?

Jämställdhetsfrågan är i dag allmän, den har lagts ut lite här och där. Det saknas tydliga och påtagliga mål. Visst startas det kortsiktiga projekt och hoten haglar – men det händer alldeles för lite. I den situation vi ser kan en katalysator vara en nödvändig åtgärd.

När det uttrycks att en ny myndighet, med fokus på jämställdhet, knappast är motiverad för att skapa mer jämställdhet och att det är en ”onödig” myndighet, då kan man fundera över hur frågan ska finna sin hemvist och med mandat att förändra. Men vad är en onödig myndighet?

Hur många och vilka myndigheter som ska finnas är naturligtvis en berättigad fråga, men måste kopplas till den utveckling vi vill se i samhället. Att påstå att det är onödigt med en jämställdhetsmyndighet, det rimmar dock mycket dåligt med de förändringar som måste till. En ny myndighet, med mandat att förändra och driva jämställdhetsfrågan ger en tydlig signal till samhället om att vi tycker den är viktig och nödvändig. Den nya myndigheten kan bli den katalysator som skapar den förändringsreaktion som krävs.

Avveckla gärna myndigheter som anses ha spelat ut sin roll, men låt oss ta nya gemensamma vägar för att uppnå resultat i en fråga som alltför länge hanterats utan någon tydligt utpekad ansvarig.

Anslutna till ”Ett jämställt Värmland”

Åsa Löfvenberg

Ledningsstrateg, Landstinget i Värmland

Britt Lööv

Stiftelsen Inova i Wermland

Anette Rhudin

Stiftelsen Inova i Wermland/Tillväxtmotor

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.