2016-10-14 06:00

2016-10-14 06:00

Jämställdhet – för vem?

Debatt: Kvotering

Vänstern måste sluta försöka uppnå jämställdhet genom att lägga fokus på människors biologiska attribut. Ett demokratiskt och rättvist samhälle är ett som ska utformas efter kunskaper och meriter, skriver Dan-Aria Sucuri.

Nyligen föreslog regeringen att senast 2019 ska alla bolagsstyrelser i Sverige bestå av minst 40 procent kvinnor. De bolag som inte följer lagen riskerar böter på upp till fem miljoner kronor. Men kvotering är en lösning som väldigt sällan slår rätt. Även om Sverige är idag ett av världens mest jämställda länder existerar fortfarande behovet till förbättring. De rätta verktygen för att just uppnå jämställdhet ligger i förändring av attityd och öppning av möjligheter, inte lagstiftningar som undgår roten till problemet.

Vänstern måste sluta försöka uppnå jämställdhet genom att lägga fokus på människors biologiska attribut. Ett demokratiskt och rättvist samhälle är ett som ska utformas efter kunskaper och meriter. Att utforma ett bolag efter könsindelning riskerar inte bara att försämra bolagets verksamhet, främst skickar det fel signaler – att kvinnor inte är tillräckligt kompetenta till att kunna sitta i en styrelse via egna meriter. De måste på grund av sitt kön få hjälp av staten. Det problem ett sådant förslag medför är att det riskerar ge legitimitet till den föråldrade företeelsen om att kvinnan är det svagare könet.

Kvotering i bolagsstyrelser för att skapa större jämställdhet i Sverige; feminism och rättvisa inleds bäst genom att tvinga privata bolag att utforma sin styrelse efter kön och inte kompetens, enligt regeringen. En fråga man måste ställa sig är om detta verkligen är en åtgärd för jämställdhet och i så fall för vem? Den stora delen av Sveriges arbetande befolkning sitter inte i bolagsstyrelser alltså skulle ett sådant förslag komma åt en liten grupp till dels.

Samtidigt är Rut-sektorn exempelvis en av de mest kvinnodominerande branscherna. Där allt från ägare och vd:ar, till städerskor utgörs till en stor del av kvinnor. Denna bransch vill dock regeringen begränsa. Det är närmast paradoxalt att regeringen utlyser åtgärder som dels är kontraproduktiva men också berör enbart de som tjänar allra mest. När det kommer till vanliga arbeten och tjänster, där svarta jobb blir vita, större samhällsgrupper nås och där fler kvinnor har möjlighet till att göra karriär väljer regeringen att försvåra.

Riktig rättvisa skapas inte av kvotering. Snarare ger det intrycket av att vi svenskar inte är kapabla till att tänka jämställt och enbart genom statligt tvång efterlever sunda värderingar. Ett jämställt samhälle formas bäst när varje individ får chansen till att förverkliga sina mål. Ett samhälle där kön, etnicitet eller sexuell läggning inte ska få stå i vägen för möjligheten till karriär. Istället ska vi vara ett land som byggs på meriter där den bäst lämpande sätts på rätt plats. Det är så vi bäst uppnår jämställdhet som för både individen och landet framåt – för ett starkare Sverige.

Dan-Aria Sucuri

Liberala Ungdomsförbundet

Nyligen föreslog regeringen att senast 2019 ska alla bolagsstyrelser i Sverige bestå av minst 40 procent kvinnor. De bolag som inte följer lagen riskerar böter på upp till fem miljoner kronor. Men kvotering är en lösning som väldigt sällan slår rätt. Även om Sverige är idag ett av världens mest jämställda länder existerar fortfarande behovet till förbättring. De rätta verktygen för att just uppnå jämställdhet ligger i förändring av attityd och öppning av möjligheter, inte lagstiftningar som undgår roten till problemet.

Vänstern måste sluta försöka uppnå jämställdhet genom att lägga fokus på människors biologiska attribut. Ett demokratiskt och rättvist samhälle är ett som ska utformas efter kunskaper och meriter. Att utforma ett bolag efter könsindelning riskerar inte bara att försämra bolagets verksamhet, främst skickar det fel signaler – att kvinnor inte är tillräckligt kompetenta till att kunna sitta i en styrelse via egna meriter. De måste på grund av sitt kön få hjälp av staten. Det problem ett sådant förslag medför är att det riskerar ge legitimitet till den föråldrade företeelsen om att kvinnan är det svagare könet.

Kvotering i bolagsstyrelser för att skapa större jämställdhet i Sverige; feminism och rättvisa inleds bäst genom att tvinga privata bolag att utforma sin styrelse efter kön och inte kompetens, enligt regeringen. En fråga man måste ställa sig är om detta verkligen är en åtgärd för jämställdhet och i så fall för vem? Den stora delen av Sveriges arbetande befolkning sitter inte i bolagsstyrelser alltså skulle ett sådant förslag komma åt en liten grupp till dels.

Samtidigt är Rut-sektorn exempelvis en av de mest kvinnodominerande branscherna. Där allt från ägare och vd:ar, till städerskor utgörs till en stor del av kvinnor. Denna bransch vill dock regeringen begränsa. Det är närmast paradoxalt att regeringen utlyser åtgärder som dels är kontraproduktiva men också berör enbart de som tjänar allra mest. När det kommer till vanliga arbeten och tjänster, där svarta jobb blir vita, större samhällsgrupper nås och där fler kvinnor har möjlighet till att göra karriär väljer regeringen att försvåra.

Riktig rättvisa skapas inte av kvotering. Snarare ger det intrycket av att vi svenskar inte är kapabla till att tänka jämställt och enbart genom statligt tvång efterlever sunda värderingar. Ett jämställt samhälle formas bäst när varje individ får chansen till att förverkliga sina mål. Ett samhälle där kön, etnicitet eller sexuell läggning inte ska få stå i vägen för möjligheten till karriär. Istället ska vi vara ett land som byggs på meriter där den bäst lämpande sätts på rätt plats. Det är så vi bäst uppnår jämställdhet som för både individen och landet framåt – för ett starkare Sverige.

Dan-Aria Sucuri

Liberala Ungdomsförbundet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.