2016-10-11 06:00

2016-10-11 06:00

Vad händer med ungdomsmottagningen?

Debatt: Torsby

Att landstinget i Värmland inte kan erbjuda denna mycket viktiga förebyggande verksamhet för alla ungdomar är mycket oroväckande. Självklart borde det finnas Ungdomsmottagning i norra Värmland, skriver Eva-Lena Gustavsson.

Hur tänker Värmlandssamverkans politiska ledning (Moderaterna, Centern, Liberalerna, kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet) säkerställa att Ungdomsmottagningen i Torsby och norra Värmland kan ha en öppen verksamhet igen snarast möjligt? Den 11 april stängde Torsbys ungdomsmottagning planerade besök, drop-in och telefontid på grund av personalbrist. Ungdomarna hänvisas till Barnmorskemottagningen i Torsby istället. Tidigare har Ungdomsmottagningen i Torsby också haft utlokaliserad verksamhet vid Likenäs vårdcentral några timmar i månaden. På Likenäs vårdcentral finns ingen barnmorskemottagning som ungdomarna kan hänvisas till utan man måste i så fall resa till andra vårdcentraler i Torsby eller grannkommuner.

Fortfarande den 25 september är verksamheten stängd. Jag har flera frågor om hur landstinget tänker lösa uppgiften om likvärdig vård för Ungdomsmottagningens målgrupp i Torsby kommun. Men eftersom jag inte får ställa dessa frågor vid nästa landstingsfullmäktige mötet den 11 oktober och ärendet brådskar (då inga andra ärenden än remissvaret på regionfrågan får behandlas) så ställer jag frågorna i denna artikel istället.

En ungdomsmottagning har ett viktigt förebyggande arbete där målgruppen är cirka 13 år till 23 år, (uppgifterna kring ålder variera i olika informationer). Till en Ungdomsmottagning kan man vända sig med frågor om till exempel: stress, droger, alkohol, kroppen, sexualitet, relationer, våld och kränkningar, preventivmedel, könssjukdomar och graviditet med mera.

Att Landstinget i Värmland inte kan erbjuda denna mycket viktiga förebyggande verksamhet för alla ungdomar är mycket oroväckande. Självklart borde det finnas Ungdomsmottagning i norra Värmland. Avstånden till Sunne, Hagfors och Arvika där det finns fungerande mottagningar är alldeles för långt för våra unga att kunna ta sig till. Eftersom personalbristen är en riskfaktor för fler Ungdomsmottagningars öppethållanden är det en generellt principiellt viktig fråga.

Så nu undrar jag och många med mig:

• Hur ser planerna ut för att kunna öppna ungdomsmottagningen återigen?

• Om svårigheterna att få personal fortsätter, hur ska landstinget säkerställa målgruppens rättigheter till denna förebyggande verksamhet och vård?

• Hur ser samarbetet ut med Torsby kommun kring ungdomsmottagning och elevhälsan för de ungdomar som finns i grundskola och gymnasiet?

• Vilket nytänk finns som kan utvecklas vidare för att säkerställa att ungdomarnas behov av professionell hjälp tillgodoses inte bara i Torsby utan i hela länet?

Eva-Lena Gustavsson (S)

Ledamot av landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen

Hur tänker Värmlandssamverkans politiska ledning (Moderaterna, Centern, Liberalerna, kristdemokraterna, Miljöpartiet och Sjukvårdspartiet) säkerställa att Ungdomsmottagningen i Torsby och norra Värmland kan ha en öppen verksamhet igen snarast möjligt? Den 11 april stängde Torsbys ungdomsmottagning planerade besök, drop-in och telefontid på grund av personalbrist. Ungdomarna hänvisas till Barnmorskemottagningen i Torsby istället. Tidigare har Ungdomsmottagningen i Torsby också haft utlokaliserad verksamhet vid Likenäs vårdcentral några timmar i månaden. På Likenäs vårdcentral finns ingen barnmorskemottagning som ungdomarna kan hänvisas till utan man måste i så fall resa till andra vårdcentraler i Torsby eller grannkommuner.

Fortfarande den 25 september är verksamheten stängd. Jag har flera frågor om hur landstinget tänker lösa uppgiften om likvärdig vård för Ungdomsmottagningens målgrupp i Torsby kommun. Men eftersom jag inte får ställa dessa frågor vid nästa landstingsfullmäktige mötet den 11 oktober och ärendet brådskar (då inga andra ärenden än remissvaret på regionfrågan får behandlas) så ställer jag frågorna i denna artikel istället.

En ungdomsmottagning har ett viktigt förebyggande arbete där målgruppen är cirka 13 år till 23 år, (uppgifterna kring ålder variera i olika informationer). Till en Ungdomsmottagning kan man vända sig med frågor om till exempel: stress, droger, alkohol, kroppen, sexualitet, relationer, våld och kränkningar, preventivmedel, könssjukdomar och graviditet med mera.

Att Landstinget i Värmland inte kan erbjuda denna mycket viktiga förebyggande verksamhet för alla ungdomar är mycket oroväckande. Självklart borde det finnas Ungdomsmottagning i norra Värmland. Avstånden till Sunne, Hagfors och Arvika där det finns fungerande mottagningar är alldeles för långt för våra unga att kunna ta sig till. Eftersom personalbristen är en riskfaktor för fler Ungdomsmottagningars öppethållanden är det en generellt principiellt viktig fråga.

Så nu undrar jag och många med mig:

• Hur ser planerna ut för att kunna öppna ungdomsmottagningen återigen?

• Om svårigheterna att få personal fortsätter, hur ska landstinget säkerställa målgruppens rättigheter till denna förebyggande verksamhet och vård?

• Hur ser samarbetet ut med Torsby kommun kring ungdomsmottagning och elevhälsan för de ungdomar som finns i grundskola och gymnasiet?

• Vilket nytänk finns som kan utvecklas vidare för att säkerställa att ungdomarnas behov av professionell hjälp tillgodoses inte bara i Torsby utan i hela länet?

Eva-Lena Gustavsson (S)

Ledamot av landstingsfullmäktige och landstingsstyrelsen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.