2016-10-10 06:01

2016-10-10 06:01

Alla barn ska ha ett bra sommarlov

DEBATT: Fritidsaktiviteter

Det råder idag stora skillnader vad gäller ungdomars möjligheter att utöva spännande aktiviteter under sin fritid, skriver Christian Norlin med flera.

Alla barn och ungdomar har rätt till en meningsfull fritid. Med hjälp av den socialdemokratiskt ledda regeringens sommarlovsstöd kunde Karlstads kommun i år erbjuda en rad olika kostnadsfria sommarlovsaktiviteter till barn och unga i kommunen. Dessa bidrog till många härliga upplevelser och erfarenheter för deltagarna.

Det råder idag stora skillnader vad gäller ungdomars möjligheter att utöva spännande aktiviteter under sin fritid. I låginkomstområden är det vanligare att unga besöker fritidsgårdar och bibliotek, medan ungdomar i höginkomstområden i större utsträckning deltar i föreningsidrott och de aktiviteter som erbjuds på musik- och kulturskolor.

Skillnaderna blir allra tydligast under sommarloven. Många veckors ledighet ska då fyllas med roliga och meningsfulla sysselsättningar. För att alla barn och unga ska ha möjlighet till bra aktiviteter under sin lediga tid, har den socialdemokratiskt ledda regeringen infört ett statligt sommarlovsstöd på 200 miljoner kronor. Kommuner kan ansöka om stöd för att utveckla och genomföra kostnadsfria sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år. Både flickors och pojkars deltagande ska stimuleras, integrationen ska främjas och nya kontaktytor ska skapas mellan barn med olika social bakgrund.

Inför sommarlovet 2016 fick flera förvaltningar i Karlstads kommun ett gemensamt uppdrag att ta fram ett paket av sommaraktiviteter i syfte att skapa ett innehållsrikt och givande lov för alla barn och ungdomar, och detta finansierades delvis av det statliga sommarlovsstödet.

Programmet blev digert och utbudet av verksamheter stort. Exempelvis var fritidsgårdarna i flera områden öppna hela sommaren och UNO mitt i centrum kunde utnyttjas. På Sållaren har det bedrivits sommarkollo för barn och tonåringar, och därutöver har simläger, idrottsaktiviteter och kulturella inslag avlöst varandra.

Nästan 200 ungdomar deltog i gymnasieförvaltningens sommaraktiviteter för nyanlända. Syftet var i huvudsak att påskynda integrationsprocessen genom en mix av samhällsorienterande utbildning, kontaktskapande med civilsamhällets föreningar, utveckling av språk och kommunikation, och inte minst att ge en inblick i den ädla konsten att ha sommarlov.

Satsningen blev en formidabel succé. Till exempel fick landshövdingen deltagarna att känna sig välkomna i Sverige, räddningstjänsten förmedlade livsviktig information och besöket från ungdomsmottagningen var värdefullt. Firande av högtiderna midsommar och Eid uppskattades mycket och de många studiebesöken var både roliga och lärorika.

Många deltagare har hittat föreningar och organisationer som de nu vill bli en del av och de är glada att de fått prova på så många nya sporter, lekar och aktiviteter. De har också fått lära känna det svenska samhället mer och i än högre grad inspirerats att lära sig språket. Många vittnar nu om att de i större utsträckning vågar prata, har lättare att hitta vänner och att självförtroendet har stärkts i största allmänhet.

Sommarlovsstödet ska finnas kvar åtminstone till 2019. Vi kommer att arbeta för att ett liknande paket av sommaraktiviteter tas fram även framöver så att alla barn och ungdomar, oavsett ekonomiska förhållanden, får möjlighet till ett roligt, bra och innehållsrikt sommarlov.

Christian Norlin (S)

Kommunalråd och 1:e vice ordf. Arbetsmarknads- och socialnämnden

Anna Dahlén Gauffin (S)

1:e vice ordf. Barn- och ungdomsnämnden

Pernilla Edman (S)

1:e vice ordf. Karlstads- Hammarö gymnasienämnd

Maria Wågemo (S)

1:e vice ordf. Kultur- och fritidsnämnden

Alla barn och ungdomar har rätt till en meningsfull fritid. Med hjälp av den socialdemokratiskt ledda regeringens sommarlovsstöd kunde Karlstads kommun i år erbjuda en rad olika kostnadsfria sommarlovsaktiviteter till barn och unga i kommunen. Dessa bidrog till många härliga upplevelser och erfarenheter för deltagarna.

Det råder idag stora skillnader vad gäller ungdomars möjligheter att utöva spännande aktiviteter under sin fritid. I låginkomstområden är det vanligare att unga besöker fritidsgårdar och bibliotek, medan ungdomar i höginkomstområden i större utsträckning deltar i föreningsidrott och de aktiviteter som erbjuds på musik- och kulturskolor.

Skillnaderna blir allra tydligast under sommarloven. Många veckors ledighet ska då fyllas med roliga och meningsfulla sysselsättningar. För att alla barn och unga ska ha möjlighet till bra aktiviteter under sin lediga tid, har den socialdemokratiskt ledda regeringen infört ett statligt sommarlovsstöd på 200 miljoner kronor. Kommuner kan ansöka om stöd för att utveckla och genomföra kostnadsfria sommaraktiviteter för barn mellan 6 och 15 år. Både flickors och pojkars deltagande ska stimuleras, integrationen ska främjas och nya kontaktytor ska skapas mellan barn med olika social bakgrund.

Inför sommarlovet 2016 fick flera förvaltningar i Karlstads kommun ett gemensamt uppdrag att ta fram ett paket av sommaraktiviteter i syfte att skapa ett innehållsrikt och givande lov för alla barn och ungdomar, och detta finansierades delvis av det statliga sommarlovsstödet.

Programmet blev digert och utbudet av verksamheter stort. Exempelvis var fritidsgårdarna i flera områden öppna hela sommaren och UNO mitt i centrum kunde utnyttjas. På Sållaren har det bedrivits sommarkollo för barn och tonåringar, och därutöver har simläger, idrottsaktiviteter och kulturella inslag avlöst varandra.

Nästan 200 ungdomar deltog i gymnasieförvaltningens sommaraktiviteter för nyanlända. Syftet var i huvudsak att påskynda integrationsprocessen genom en mix av samhällsorienterande utbildning, kontaktskapande med civilsamhällets föreningar, utveckling av språk och kommunikation, och inte minst att ge en inblick i den ädla konsten att ha sommarlov.

Satsningen blev en formidabel succé. Till exempel fick landshövdingen deltagarna att känna sig välkomna i Sverige, räddningstjänsten förmedlade livsviktig information och besöket från ungdomsmottagningen var värdefullt. Firande av högtiderna midsommar och Eid uppskattades mycket och de många studiebesöken var både roliga och lärorika.

Många deltagare har hittat föreningar och organisationer som de nu vill bli en del av och de är glada att de fått prova på så många nya sporter, lekar och aktiviteter. De har också fått lära känna det svenska samhället mer och i än högre grad inspirerats att lära sig språket. Många vittnar nu om att de i större utsträckning vågar prata, har lättare att hitta vänner och att självförtroendet har stärkts i största allmänhet.

Sommarlovsstödet ska finnas kvar åtminstone till 2019. Vi kommer att arbeta för att ett liknande paket av sommaraktiviteter tas fram även framöver så att alla barn och ungdomar, oavsett ekonomiska förhållanden, får möjlighet till ett roligt, bra och innehållsrikt sommarlov.

Christian Norlin (S)

Kommunalråd och 1:e vice ordf. Arbetsmarknads- och socialnämnden

Anna Dahlén Gauffin (S)

1:e vice ordf. Barn- och ungdomsnämnden

Pernilla Edman (S)

1:e vice ordf. Karlstads- Hammarö gymnasienämnd

Maria Wågemo (S)

1:e vice ordf. Kultur- och fritidsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.