2016-10-08 06:00

2016-10-08 06:00

Du tjänar på Västra Götalandsregionen

Debatt: Regionsfrågan

Du vill befinna dig i en internationellt konkurrenskraftig gränsöverskridande region. Eftersom tillväxt, utveckling och forskning formas i ett europeiskt sammanhang vill du befinna dig i en region som är aktiv i europeiska forum, skriver Kenneth Johannesson.

Du vill ha förbättrade möjligheter att ha ett jobb och att kunna göra karriär. Det är i din vardagsgeografi det händer. Du behöver befinna dig i en funktionell lokal arbetsmarknadsregion. När kompetensförsörjning, transportinfrastruktur och kollektivtrafik hanteras i en större region så matchas din vardagsgeografi bättre. Du vill ha intressanta jobb att söka, som du kan ta dig till och som du kan hitta sätt att kvalificera dig för. Om du bor på en plats med låg tillväxt så vill du att din region fördelar från tillväxtområdena till ditt område.

Du vill befinna dig i en internationellt konkurrenskraftig gränsöverskridande region. Eftersom tillväxt, utveckling och forskning formas i ett europeiskt sammanhang vill du befinna dig i en region som är aktiv i europeiska forum. Det kommer öka dina chanser att hitta intressanta utvecklande jobb.

I en större region får du mer nytta av statens satsningar som blir mer ändamålsenliga och styrda av de behov du har i din region. Dina politiker får det lättare att samspela mellan din kommun och region och den nationella och internationella nivån.

När du behöver vård så vill du nå den vårdnivå som du behöver. Du vill snabbt och effektivt få mer avancerad vård om den dessvärre visar sig nödvändig för dig och du vill snabbt och effektivt få hjälp med att trappa ner vårdbehovet genom insatser som gör dig friskare och i mindre behov av vård. Du vill kunna utkräva ansvar hos en region som har beslutsmakt och beskattningsrätt för hela din vårdkedja. Eller i alla fall i en lokal hälso –och sjukvårdsnämnd. Du vill att vården ska behandla dig jämlikt så att det är behoven som avgör vården, t. ex när en ny dyr men bra medicin kan hjälpa dig. Du vill att rätt vårdmetoder tillämpas vart du än har vänt dig för att få vård.

Det räcker inte med att du går in i en större regionbildning för att det ska bli så här mycket bättre för dig. Du måste dessutom välja bra politiker som har förmågan att förvalta de bra möjligheter som uppenbarar sig.

Kenneth Johannesson

Ledamot i Landstingsstyrelsen och regionfullmäktige (S)

Du vill ha förbättrade möjligheter att ha ett jobb och att kunna göra karriär. Det är i din vardagsgeografi det händer. Du behöver befinna dig i en funktionell lokal arbetsmarknadsregion. När kompetensförsörjning, transportinfrastruktur och kollektivtrafik hanteras i en större region så matchas din vardagsgeografi bättre. Du vill ha intressanta jobb att söka, som du kan ta dig till och som du kan hitta sätt att kvalificera dig för. Om du bor på en plats med låg tillväxt så vill du att din region fördelar från tillväxtområdena till ditt område.

Du vill befinna dig i en internationellt konkurrenskraftig gränsöverskridande region. Eftersom tillväxt, utveckling och forskning formas i ett europeiskt sammanhang vill du befinna dig i en region som är aktiv i europeiska forum. Det kommer öka dina chanser att hitta intressanta utvecklande jobb.

I en större region får du mer nytta av statens satsningar som blir mer ändamålsenliga och styrda av de behov du har i din region. Dina politiker får det lättare att samspela mellan din kommun och region och den nationella och internationella nivån.

När du behöver vård så vill du nå den vårdnivå som du behöver. Du vill snabbt och effektivt få mer avancerad vård om den dessvärre visar sig nödvändig för dig och du vill snabbt och effektivt få hjälp med att trappa ner vårdbehovet genom insatser som gör dig friskare och i mindre behov av vård. Du vill kunna utkräva ansvar hos en region som har beslutsmakt och beskattningsrätt för hela din vårdkedja. Eller i alla fall i en lokal hälso –och sjukvårdsnämnd. Du vill att vården ska behandla dig jämlikt så att det är behoven som avgör vården, t. ex när en ny dyr men bra medicin kan hjälpa dig. Du vill att rätt vårdmetoder tillämpas vart du än har vänt dig för att få vård.

Det räcker inte med att du går in i en större regionbildning för att det ska bli så här mycket bättre för dig. Du måste dessutom välja bra politiker som har förmågan att förvalta de bra möjligheter som uppenbarar sig.

Kenneth Johannesson

Ledamot i Landstingsstyrelsen och regionfullmäktige (S)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.