2016-10-03 06:00

2016-10-03 06:00

Nu pekar kurvorna åt rätt håll

Debatt: Budgeten

Miljöpartiet har nyligen fyllt 35 år, och det firar vi med den starkaste miljö- och klimatbudgeten i historien, skriver Janine Alm Ericson och Sina Bergström.

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna tog över regeringsmakten pekade många kurvor åt fel håll. Klimat- och miljöutmaningen fick gå utan större åtgärd, allt fler halkade efter i skolan, arbetslösheten var hög.

Men halvvägs in i mandatperioden börjar trenderna vända. Arbetslösheten minskar, fler anställs i skolan, och mer än någonsin satsas för att möta utmaningarna på både klimat- och miljöområdet. Med en stark budget för det hållbara samhällsbygget fortsätter vi att sätta jobben, skolan och klimatet i fokus.

I regeringens höstbudget satsas det tydligt på välfärden ute i kommuner och landsting. De tio välfärdsmiljarderna är ett viktigt tillskott för att fler ska kunna anställas inom exempelvis äldreomsorgen och skolan. De och andra välfärdssatsningar motsvarar tillsammans 30 000 jobb. Regeringen investerar totalt över 900 miljoner kronor i fler jobb, bättre skola och trygg omsorg i landstinget och kommunerna i Värmland.

På skolans område blir det mer pengar till tidiga insatser så att alla elever får det stöd de behöver. En läsa, skriva, räkna-garanti ska införas. Skolor med stora utmaningar får mer resurser. Lärarnas arbetsvillkor förbättras och löner höjs. Så växer en skola fram där det finns vuxna som ser varje elev.

Miljöpartiet har nyligen fyllt 35 år, och det firar vi med den starkaste miljö- och klimatbudgeten i historien. Regeringen har hittills presenterat satsningar på 25 miljarder på klimat och miljö som ska genomföras under den här mandatperioden.

Det innebär att förnybar energi gynnas, det innebär klimatstöd till några av jordens fattigaste och mest utsatta länder och det leder till många fler laddstolpar, solceller, bussar, spårvagnar och biogasanläggningar runtom i Sverige. Och det betyder färre farliga kemikalier i barns vardag, att mer värdefull natur skyddas, och att det blir lättare och billigare att göra miljösmarta val i vardagen, till exempel att laga sina skor eller sin tvättmaskin istället för att köpa nytt.

Det är en riktig grön politik vi är mycket stolta över. Men mer kommer att behöva göras. Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och det går inte att slå sig till ro.

Nu går vi in i andra halvlek av den här mandatperioden. Vi gör det med kurvor som pekar åt rätt håll. Det tar alltid tid innan förändringar blir synliga i vardagen och verkligheten. Men nu börjar det märkas. På jobben, i skolan och i klimatarbetet. Det är det hållbara samhällsbygget.

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Sina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

När Miljöpartiet och Socialdemokraterna tog över regeringsmakten pekade många kurvor åt fel håll. Klimat- och miljöutmaningen fick gå utan större åtgärd, allt fler halkade efter i skolan, arbetslösheten var hög.

Men halvvägs in i mandatperioden börjar trenderna vända. Arbetslösheten minskar, fler anställs i skolan, och mer än någonsin satsas för att möta utmaningarna på både klimat- och miljöområdet. Med en stark budget för det hållbara samhällsbygget fortsätter vi att sätta jobben, skolan och klimatet i fokus.

I regeringens höstbudget satsas det tydligt på välfärden ute i kommuner och landsting. De tio välfärdsmiljarderna är ett viktigt tillskott för att fler ska kunna anställas inom exempelvis äldreomsorgen och skolan. De och andra välfärdssatsningar motsvarar tillsammans 30 000 jobb. Regeringen investerar totalt över 900 miljoner kronor i fler jobb, bättre skola och trygg omsorg i landstinget och kommunerna i Värmland.

På skolans område blir det mer pengar till tidiga insatser så att alla elever får det stöd de behöver. En läsa, skriva, räkna-garanti ska införas. Skolor med stora utmaningar får mer resurser. Lärarnas arbetsvillkor förbättras och löner höjs. Så växer en skola fram där det finns vuxna som ser varje elev.

Miljöpartiet har nyligen fyllt 35 år, och det firar vi med den starkaste miljö- och klimatbudgeten i historien. Regeringen har hittills presenterat satsningar på 25 miljarder på klimat och miljö som ska genomföras under den här mandatperioden.

Det innebär att förnybar energi gynnas, det innebär klimatstöd till några av jordens fattigaste och mest utsatta länder och det leder till många fler laddstolpar, solceller, bussar, spårvagnar och biogasanläggningar runtom i Sverige. Och det betyder färre farliga kemikalier i barns vardag, att mer värdefull natur skyddas, och att det blir lättare och billigare att göra miljösmarta val i vardagen, till exempel att laga sina skor eller sin tvättmaskin istället för att köpa nytt.

Det är en riktig grön politik vi är mycket stolta över. Men mer kommer att behöva göras. Klimatförändringarna är vår tids största utmaning och det går inte att slå sig till ro.

Nu går vi in i andra halvlek av den här mandatperioden. Vi gör det med kurvor som pekar åt rätt håll. Det tar alltid tid innan förändringar blir synliga i vardagen och verkligheten. Men nu börjar det märkas. På jobben, i skolan och i klimatarbetet. Det är det hållbara samhällsbygget.

Janine Alm Ericson (MP)

Ekonomiskpolitisk talesperson

Sina Bergström (MP)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.