2016-09-26 06:00

2016-09-26 06:00

Femton år som diktaturens fånge

Debatt: Dawit Isaak

Att vara journalist fyller en mycket viktigt funktion i demokratin och arbetet att lyfta människor som lever i det förtryckta, skriver Alexander Paulsson, Clara Rydström och Macarena Massey.

Idag har den svensk – eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i långt över ett årtionde. Han har under sin tid i fångenskap blivit en symbol för yttrandefrihet och manifesterar för alla de som förtrycks och fängslas i kampen för demokrati och fria val. Nu måste Sveriges regering kraftsamla för att få honom fri.

Att vara journalist fyller en mycket viktigt funktion i demokratin och arbetet att lyfta människor som lever i det förtryckta. Dawit Isaak medverkade till detta och fängslades för sin styrka att våga yttra sin åsikt. Sverige har med stark solidaritetspolitik genom förebilder som Olof Palme och Anna Lindh men också med Margot Wallström blivit en respekterad röst i en stor värld. Vi finns med i FN:s säkerhetsråd och tar på allvar debatten för mänskliga fri och rättigheter och har en feministisk utrikespolitik. Med 15 år i fångenskap har den svenska utrikespolitiken inte förmått tillräckligt i arbetet att få honom fri.

Vi har alltid varit stolta över vår demokrati och vår princip om att aldrig kompromissa om människovärdet. Det måste förbli praxis i svensk utrikespolitik – så även nu. Därför samlar vi unga socialdemokrater nu krav på att regeringen behöver göra mer i arbetet mot Eritreas förtryckarregim och ordna med att Dawit Isaak friges villkorslöst. Detta är löftet demokratin måste försäkra sina medborgare om. Yttrandefriheten ska garanteras och skyddas, endast så vågar folk bilda opinion.

Alexander Paulsson

SSU Hagfors

Clara Rydström

SSU Karlstad

Macarena Massey

SSU Sunne

Idag har den svensk – eritreanske journalisten Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i långt över ett årtionde. Han har under sin tid i fångenskap blivit en symbol för yttrandefrihet och manifesterar för alla de som förtrycks och fängslas i kampen för demokrati och fria val. Nu måste Sveriges regering kraftsamla för att få honom fri.

Att vara journalist fyller en mycket viktigt funktion i demokratin och arbetet att lyfta människor som lever i det förtryckta. Dawit Isaak medverkade till detta och fängslades för sin styrka att våga yttra sin åsikt. Sverige har med stark solidaritetspolitik genom förebilder som Olof Palme och Anna Lindh men också med Margot Wallström blivit en respekterad röst i en stor värld. Vi finns med i FN:s säkerhetsråd och tar på allvar debatten för mänskliga fri och rättigheter och har en feministisk utrikespolitik. Med 15 år i fångenskap har den svenska utrikespolitiken inte förmått tillräckligt i arbetet att få honom fri.

Vi har alltid varit stolta över vår demokrati och vår princip om att aldrig kompromissa om människovärdet. Det måste förbli praxis i svensk utrikespolitik – så även nu. Därför samlar vi unga socialdemokrater nu krav på att regeringen behöver göra mer i arbetet mot Eritreas förtryckarregim och ordna med att Dawit Isaak friges villkorslöst. Detta är löftet demokratin måste försäkra sina medborgare om. Yttrandefriheten ska garanteras och skyddas, endast så vågar folk bilda opinion.

Alexander Paulsson

SSU Hagfors

Clara Rydström

SSU Karlstad

Macarena Massey

SSU Sunne

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.