2016-09-17 06:00

2016-09-17 06:00

Vi satsar på bredband i hela landet

Debatt: Digitalisering

Tillgång till snabbt bredband gör att en bygd blir attraktivare att bo i. Det gör att företag kan bedriva och utveckla sin verksamhet, skriver Sven-Erik Bucht och Peter Eriksson.

Regeringen vill ha ett Sverige som håller ihop. Och för att hela landet ska leva behöver det finnas förutsättningar för att bo och jobba i hela landet.

I Sverige har vi en väl utbyggd digital infrastruktur, vilket vi ska vara stolta över. Men det finns fortfarande alldeles för många områden på landsbygden som saknar tillgång till bredband. Att ha en bra internetanslutning är inte bara en bekvämlighet, utan är direkt nödvändigt för att fullt ut kunna vara delaktig i samhället och är en förutsättning för att kunna driva ett företag. Regeringen föreslår därför en satsning på totalt 850 miljoner kronor under 2017–2020 på utbyggnad av bredband på landsbygden. Satsningen ingår i budgetpropositionen för 2017 som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Att handla mat på nätet, hålla kontakt med vänner och familj, streama serier och barnprogram, spela spel är saker många tar för givna. På samma sätt är det få framgångsrika företag som kan bedrivas utan tillgång till snabbt bredband.

Tillgång till snabbt bredband gör att en bygd blir attraktivare att bo i. Det gör att företag kan bedriva och utveckla sin verksamhet. Dessutom sker allt fler offentliga tjänster och samhällelig service digitalt. Sedan tidigare finns inom landsbygdsprogrammet totalt 3,25 miljarder kronor avsatta för utbyggnad av bredband. Dessutom har regeringen, via EU:s regionalfondsprogram, avsatt 1,2 miljarder för utbyggnad av bredband mellan orter i norra Sverige.

Söktrycket på medlen till bredband på landsbygden är dock mycket stort, därför föreslår nu regeringen att ytterligare 850 miljoner kronor satsas på bredband på landsbygden. Det befintliga bredbandsstödet inom landsbygdsprogrammet ökar därmed från 3,25 till 4,1 miljarder kronor under programperioden. Detta gör att regeringens bredbandssatsningar sammantaget uppgår till 5,3 miljarder kronor.

Regeringen vägrar att lämna någon del av landet i sticket. Det ska vara möjligt att bo och verka på landsbygden och stad och land ska inte ställas mot varandra. Därför ökar vi nu vår insats för att hela Sverige ska vara uppkopplat. Det skapar goda förutsättningar för jobb och hållbar tillväxt i hela landet och gör att fler människor kan bidra och vara delaktiga i samhället.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Peter Eriksson (MP)

Bostads- och digitaliseringsminister

Regeringen vill ha ett Sverige som håller ihop. Och för att hela landet ska leva behöver det finnas förutsättningar för att bo och jobba i hela landet.

I Sverige har vi en väl utbyggd digital infrastruktur, vilket vi ska vara stolta över. Men det finns fortfarande alldeles för många områden på landsbygden som saknar tillgång till bredband. Att ha en bra internetanslutning är inte bara en bekvämlighet, utan är direkt nödvändigt för att fullt ut kunna vara delaktig i samhället och är en förutsättning för att kunna driva ett företag. Regeringen föreslår därför en satsning på totalt 850 miljoner kronor under 2017–2020 på utbyggnad av bredband på landsbygden. Satsningen ingår i budgetpropositionen för 2017 som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Att handla mat på nätet, hålla kontakt med vänner och familj, streama serier och barnprogram, spela spel är saker många tar för givna. På samma sätt är det få framgångsrika företag som kan bedrivas utan tillgång till snabbt bredband.

Tillgång till snabbt bredband gör att en bygd blir attraktivare att bo i. Det gör att företag kan bedriva och utveckla sin verksamhet. Dessutom sker allt fler offentliga tjänster och samhällelig service digitalt. Sedan tidigare finns inom landsbygdsprogrammet totalt 3,25 miljarder kronor avsatta för utbyggnad av bredband. Dessutom har regeringen, via EU:s regionalfondsprogram, avsatt 1,2 miljarder för utbyggnad av bredband mellan orter i norra Sverige.

Söktrycket på medlen till bredband på landsbygden är dock mycket stort, därför föreslår nu regeringen att ytterligare 850 miljoner kronor satsas på bredband på landsbygden. Det befintliga bredbandsstödet inom landsbygdsprogrammet ökar därmed från 3,25 till 4,1 miljarder kronor under programperioden. Detta gör att regeringens bredbandssatsningar sammantaget uppgår till 5,3 miljarder kronor.

Regeringen vägrar att lämna någon del av landet i sticket. Det ska vara möjligt att bo och verka på landsbygden och stad och land ska inte ställas mot varandra. Därför ökar vi nu vår insats för att hela Sverige ska vara uppkopplat. Det skapar goda förutsättningar för jobb och hållbar tillväxt i hela landet och gör att fler människor kan bidra och vara delaktiga i samhället.

Sven-Erik Bucht (S)

Landsbygdsminister

Peter Eriksson (MP)

Bostads- och digitaliseringsminister

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.