2016-09-10 06:00

2016-09-10 06:00

Skyll på regeringen istället

Replik: Assistansersättningen

Det är inte mot företagen som missnöjet ska riktas. När det gäller personlig assistans är det regeringen som sätter ramarna för löneutvecklingen, skriver Inga-Kari Fryklund.

Svar till Kerstin Johnson (NWT 8/9)

Det är förståeligt att Kommunal vill att deras medlemmar som arbetar som personliga assistenter åtminstone ska ha samma löneökningar som övriga arbetsmarknaden. Men det är inte mot företagen som missnöjet ska riktas. När det gäller personlig assistans är det regeringen som sätter ramarna för löneutvecklingen. Regeringen styr helt och hållet vilka förutsättningar som råder genom assistansersättningen. Regeringen har med stöd av Vänsterpartiet beslutat att höja ersättningen med 1,4 procent medan de kollektivavtalade löneökningarna på svensk arbetsmarknad är 2,2 procent.

Genom att i flera år höja assistansersättningen mindre än de kollektivavtalade löneökningarna gröper regeringen, med stöd av vänsterpartiet, effektivt ur assistansreformen samtidigt som man omöjliggör löneökningar som följer kollektivavtalen. Det är inte att värna den svenska modellen.

När Kommunal säger att företagen har fått höjd ersättning med 4 kronor i timmen sedan den förste januari och att de endast kräver en löneökning med 2,83 kronor i timmen så ”glömmer” facket bort att om lönen höjs för en enskild person så för det med sig andra kostnader för arbetsgivaren. Kostnader för arbetsgivaravgifter, Ob-jour och övertid, semesterersättning och de kollektivavtalade pensionerna och försäkringarna. Det betyder att den löneökning Kommunal vill ha på 2,83 kronor i timmen kostar företagen 5 kronor. Dessutom ska assistansersättningen täcka alla andra kostnader som förutom lön behövs för att kunna bedriva assistans av god kvalitet.

Utöver detta har branschen drabbats av de höjda arbetsgivaravgifterna för unga och kommer att drabbas av att Försäkringskassan inför efterskottsbetalning vilket ytterligare försämrar förutsättningarna för assistans med kvalitet. Detta samtidigt som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet har bestämt att höja ersättningen till företagen med 4 kronor, klart under de kollektivavtalade löneökningarna med andra ord.

Trots de tuffa förutsättningarna för branschen vill jag vara tydlig med att vi erbjuder 2,2 procent över hela avtalsperioden, i enlighet med märket. Vi menar att merparten av löneökningarna ska ske från 1 januari 2017 eftersom det är då assistansersättningen höjs, enligt regeringens beslut. Kommunal menar istället att höjningen ska ske från 1 juni 2016. Vi är alltså oense om när lönehöjningen ska ske men att påstå att vi försöker lägga oss under märket är fel.

Personlig assistans har varit en frihetsreform för tusentals människor i många år. Nu är reformen hotad i och med den undermåliga ersättningen. En majoritet av alla med personlig assistans har själva valt en privat utförare, det är viktigt att komma ihåg i den här diskussionen. Det är olyckligt att en så viktig grupp i samhället, både de anställda och brukarna, riskerar att komma i kläm, bara för att regeringen inte tar ansvar för situationen.

Inga-Kari Fryklund

Förbundsdirektör, Vårdföretagarna

Svar till Kerstin Johnson (NWT 8/9)

Det är förståeligt att Kommunal vill att deras medlemmar som arbetar som personliga assistenter åtminstone ska ha samma löneökningar som övriga arbetsmarknaden. Men det är inte mot företagen som missnöjet ska riktas. När det gäller personlig assistans är det regeringen som sätter ramarna för löneutvecklingen. Regeringen styr helt och hållet vilka förutsättningar som råder genom assistansersättningen. Regeringen har med stöd av Vänsterpartiet beslutat att höja ersättningen med 1,4 procent medan de kollektivavtalade löneökningarna på svensk arbetsmarknad är 2,2 procent.

Genom att i flera år höja assistansersättningen mindre än de kollektivavtalade löneökningarna gröper regeringen, med stöd av vänsterpartiet, effektivt ur assistansreformen samtidigt som man omöjliggör löneökningar som följer kollektivavtalen. Det är inte att värna den svenska modellen.

När Kommunal säger att företagen har fått höjd ersättning med 4 kronor i timmen sedan den förste januari och att de endast kräver en löneökning med 2,83 kronor i timmen så ”glömmer” facket bort att om lönen höjs för en enskild person så för det med sig andra kostnader för arbetsgivaren. Kostnader för arbetsgivaravgifter, Ob-jour och övertid, semesterersättning och de kollektivavtalade pensionerna och försäkringarna. Det betyder att den löneökning Kommunal vill ha på 2,83 kronor i timmen kostar företagen 5 kronor. Dessutom ska assistansersättningen täcka alla andra kostnader som förutom lön behövs för att kunna bedriva assistans av god kvalitet.

Utöver detta har branschen drabbats av de höjda arbetsgivaravgifterna för unga och kommer att drabbas av att Försäkringskassan inför efterskottsbetalning vilket ytterligare försämrar förutsättningarna för assistans med kvalitet. Detta samtidigt som regeringen tillsammans med Vänsterpartiet har bestämt att höja ersättningen till företagen med 4 kronor, klart under de kollektivavtalade löneökningarna med andra ord.

Trots de tuffa förutsättningarna för branschen vill jag vara tydlig med att vi erbjuder 2,2 procent över hela avtalsperioden, i enlighet med märket. Vi menar att merparten av löneökningarna ska ske från 1 januari 2017 eftersom det är då assistansersättningen höjs, enligt regeringens beslut. Kommunal menar istället att höjningen ska ske från 1 juni 2016. Vi är alltså oense om när lönehöjningen ska ske men att påstå att vi försöker lägga oss under märket är fel.

Personlig assistans har varit en frihetsreform för tusentals människor i många år. Nu är reformen hotad i och med den undermåliga ersättningen. En majoritet av alla med personlig assistans har själva valt en privat utförare, det är viktigt att komma ihåg i den här diskussionen. Det är olyckligt att en så viktig grupp i samhället, både de anställda och brukarna, riskerar att komma i kläm, bara för att regeringen inte tar ansvar för situationen.

Inga-Kari Fryklund

Förbundsdirektör, Vårdföretagarna

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.