2016-09-09 06:02

2016-09-09 06:02

Karlstad lyckas genom att främja hbtq

Debatt: Värmland Pride

Men Pride innebär inte att gå i en parad några timmar varje år. Det är viktigt att stå upp för människors rättigheter, värdighet och olikheter hela tiden, skriver Niklas Wikström med flera.

År 1970, ett år efter upploppet vid Stonewall Inn, föddes Pride, som en markering av hbtq-personers existens, rätt att synas och vara stolt över sig själv. Men det handlar även om mänskliga rättigheter, värdighet och betydelsen av olikheter.

Pride har efter många år blivit accepterat och firas på många platser runtom i Sverige, och i hbtq-rörelsen händer mycket. Men Pride innebär inte att gå i en parad några timmar varje år. Det är viktigt att stå upp för människors rättigheter, värdighet och olikheter hela tiden, att de inte är beroende av en särskild tidpunkt. Allt fler deltar i Pride, vilket också väcker frågan om det är bra att också alla som inte tillhör hbtq-rörelsen deltar ett tillfälle per år. Räcker det för att visa människors förståelse eller engagemang, eller behöver människor kanske göra ännu lite mer?

Värmlands placering i RFSL:s genomgång av kommuner 2015 är beklämmande – Värmland ligger sammantaget sist i attityder och kunskap om hbtq, precis som vid tidigare tillfällen. Många personer som inte är heterosexuella flyttar härifrån och bosätter sig hellre i storstäder eller län med större befolkning.

I Karlstad har politiken under många år bestämt att prioritera och driva hbtq-frågor. Vi har valt att prioritera och synliggöra detta. Enligt RFSL är vi elfte bästa kommun att leva i, vilket är mycket glädjande. Elevhälsan är hbtq-certifierad, liksom fritidsgårdarna. Café BFree är en plats för yngre med tankar och funderingar kring frågorna. All personal har fått ökad kunskap om frågorna och vi har under många år gett bidrag till RFSL Ungdom Karlstad.

2014 skapades dessutom Mångfaldsforum, en plats för dialog och ökad kunskap mellan Karlstads kommun, föreningar och människor när det handlar om främst minoritetsgrupper. Under de närmaste månaderna kommer vi i Mångfaldsforum att söka dialog rörande just hbtq-frågor och är intresserade av att veta och lära mer.

Niklas Wikström (L)

Ordförande, Mångfaldsforum

Magnus Persson (S)

Alexander Torin (M)

Daniel Kristiansson (MP)

Parvane Assadbegli (V)

År 1970, ett år efter upploppet vid Stonewall Inn, föddes Pride, som en markering av hbtq-personers existens, rätt att synas och vara stolt över sig själv. Men det handlar även om mänskliga rättigheter, värdighet och betydelsen av olikheter.

Pride har efter många år blivit accepterat och firas på många platser runtom i Sverige, och i hbtq-rörelsen händer mycket. Men Pride innebär inte att gå i en parad några timmar varje år. Det är viktigt att stå upp för människors rättigheter, värdighet och olikheter hela tiden, att de inte är beroende av en särskild tidpunkt. Allt fler deltar i Pride, vilket också väcker frågan om det är bra att också alla som inte tillhör hbtq-rörelsen deltar ett tillfälle per år. Räcker det för att visa människors förståelse eller engagemang, eller behöver människor kanske göra ännu lite mer?

Värmlands placering i RFSL:s genomgång av kommuner 2015 är beklämmande – Värmland ligger sammantaget sist i attityder och kunskap om hbtq, precis som vid tidigare tillfällen. Många personer som inte är heterosexuella flyttar härifrån och bosätter sig hellre i storstäder eller län med större befolkning.

I Karlstad har politiken under många år bestämt att prioritera och driva hbtq-frågor. Vi har valt att prioritera och synliggöra detta. Enligt RFSL är vi elfte bästa kommun att leva i, vilket är mycket glädjande. Elevhälsan är hbtq-certifierad, liksom fritidsgårdarna. Café BFree är en plats för yngre med tankar och funderingar kring frågorna. All personal har fått ökad kunskap om frågorna och vi har under många år gett bidrag till RFSL Ungdom Karlstad.

2014 skapades dessutom Mångfaldsforum, en plats för dialog och ökad kunskap mellan Karlstads kommun, föreningar och människor när det handlar om främst minoritetsgrupper. Under de närmaste månaderna kommer vi i Mångfaldsforum att söka dialog rörande just hbtq-frågor och är intresserade av att veta och lära mer.

Niklas Wikström (L)

Ordförande, Mångfaldsforum

Magnus Persson (S)

Alexander Torin (M)

Daniel Kristiansson (MP)

Parvane Assadbegli (V)

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.