2016-09-08 06:01

2016-09-08 06:01

Feministiskt självförsvar på tapeten

Debatt: Karlstad

Detta icke-evidensbaserade hopkok handlar istället om att måla upp en bild av att kvinnor/tjejer systematiskt blir orättvist behandlade och trakasserade av ett mansdominerat samhälle, skriver Hampus Kopparklint, Axel Johnsen och Daniel Berghel.

Vänsterpartiet har nyligen lagt fram en motion till Karlstads kommunfullmäktige där man vill införa Ung Vänsters gamla koncept feministiskt självförsvar i Karlstads högstadie- och gymnasieskolor. Det finns mycket kritik att framföra mot detta och det väcker många frågor. Är det en tillfällighet att Vänsterpartiet vill tvinga på skolor kurser som med största sannolikhet kommer att arrangeras av deras egna ungdomsförbund? Tycker Susanna Göransdotter m fl att kommunen ska ta skattebetalarnas pengar och stoppa rätt ned i fickan på sitt eget parti? Om så är fallet är det minst sagt osmakligt.

Ska man införa utbildningar i kommunala barn- och ungdomsinriktade verksamheter så ska man sträva efter att dessa är universella och evidensbaserade. Det finns dock inte någon forskning runt ”feministiskt självförsvar” som tyder på att det förebygger våld mot tjejer, vilket barn- och ungdomsförvaltningen påpekar i sitt svar på motionen. Detta icke-evidensbaserade hopkok handlar istället om att måla upp en bild av att kvinnor/tjejer systematiskt blir orättvist behandlade och trakasserade av ett mansdominerat samhälle. Man bekräftar alltså att kvinnor är offer innan de ens blivit det.

Ett annat problem med feministiskt självförsvar är att man endast har ett genusperspektiv där man talar om det motsatta könet i negativ betydelse. Det är farligt att helt förbise en än större grupp våldsoffer bara för att de är av manligt kön. Enligt statistik från Brå så löper killar 50 procent högre risk att utsättas för misshandel jämfört med tjejer. Här får man heller inte glömma bort att det finns en tradition sedan lång tid tillbaka att man inte ska anmäla eller tala om det, då det anses vara mesigt eller icke manligt. Därmed finns det ett stort mörkertal bland killar/män som blir utsatta för våld.

Vi lägger inte någon skuld på tjejer eller förnekar att problem finns, men de finns oavsett kön. Därför ska det riktas universella metoder som har vetenskapligt bevisad effekt, inte något hopkok som Vänsterpartiets extremfeminister satt samman. Vi förringar inte tjejer som blir utsatta för våld. Vi tar det på fullaste allvar, inte minst efter den senaste tidens otaliga anmälningar om sexuella ofredanden på festivaler etc. Det handlar heller inte om att tjejer som blir utsatta för våld inte ska få försvara sig, alla har rätt att försvara sig och inget brottsoffer ska bära ansvar för vad de utsätts för.

Alla som blivit utsatta för våld är offer oavsett kön. Det är fel att använda barn och ungdomar till att testa utbildningar som vi inte ens vet har en skyddande effekt. Det blir också märkligt att ställa upp ingångsvärden i utbildningen där man antar hur en våldtäkt eller misshandel går till. Detta kan i sin tur leda till misskalkyleringar som kan göra mer ont än gott.

Motionen är i sin helhet ett steg tillbaka i vår tid annars så framgångsrika kamp för jämställdhet. Att Karlstad kommun skulle låta denna utbildning bli verklighet på våra skolor skulle vara obetänksamt och oprofessionellt. Självklart ska vi motarbeta allt våld som finns i vårt samhälle men med riktade insatser till båda könen, precis som både barn- och ungdomsförvaltningen och Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning arbetar i dag. Det förebyggande arbetet mot våld ska främjas men inte genom könsseparation och självförsvar byggt på offerideologi och med politisk smygpropaganda i kommunens skolmiljö.

Hampus Kopparklint

Ledamot, MUF Karlstad

Axel Johnsen

Ordförande, MUF Karlstad

Daniel Berghel (M)

Ordförande, Karlstad-Hammarö gymnasienämnd

Vänsterpartiet har nyligen lagt fram en motion till Karlstads kommunfullmäktige där man vill införa Ung Vänsters gamla koncept feministiskt självförsvar i Karlstads högstadie- och gymnasieskolor. Det finns mycket kritik att framföra mot detta och det väcker många frågor. Är det en tillfällighet att Vänsterpartiet vill tvinga på skolor kurser som med största sannolikhet kommer att arrangeras av deras egna ungdomsförbund? Tycker Susanna Göransdotter m fl att kommunen ska ta skattebetalarnas pengar och stoppa rätt ned i fickan på sitt eget parti? Om så är fallet är det minst sagt osmakligt.

Ska man införa utbildningar i kommunala barn- och ungdomsinriktade verksamheter så ska man sträva efter att dessa är universella och evidensbaserade. Det finns dock inte någon forskning runt ”feministiskt självförsvar” som tyder på att det förebygger våld mot tjejer, vilket barn- och ungdomsförvaltningen påpekar i sitt svar på motionen. Detta icke-evidensbaserade hopkok handlar istället om att måla upp en bild av att kvinnor/tjejer systematiskt blir orättvist behandlade och trakasserade av ett mansdominerat samhälle. Man bekräftar alltså att kvinnor är offer innan de ens blivit det.

Ett annat problem med feministiskt självförsvar är att man endast har ett genusperspektiv där man talar om det motsatta könet i negativ betydelse. Det är farligt att helt förbise en än större grupp våldsoffer bara för att de är av manligt kön. Enligt statistik från Brå så löper killar 50 procent högre risk att utsättas för misshandel jämfört med tjejer. Här får man heller inte glömma bort att det finns en tradition sedan lång tid tillbaka att man inte ska anmäla eller tala om det, då det anses vara mesigt eller icke manligt. Därmed finns det ett stort mörkertal bland killar/män som blir utsatta för våld.

Vi lägger inte någon skuld på tjejer eller förnekar att problem finns, men de finns oavsett kön. Därför ska det riktas universella metoder som har vetenskapligt bevisad effekt, inte något hopkok som Vänsterpartiets extremfeminister satt samman. Vi förringar inte tjejer som blir utsatta för våld. Vi tar det på fullaste allvar, inte minst efter den senaste tidens otaliga anmälningar om sexuella ofredanden på festivaler etc. Det handlar heller inte om att tjejer som blir utsatta för våld inte ska få försvara sig, alla har rätt att försvara sig och inget brottsoffer ska bära ansvar för vad de utsätts för.

Alla som blivit utsatta för våld är offer oavsett kön. Det är fel att använda barn och ungdomar till att testa utbildningar som vi inte ens vet har en skyddande effekt. Det blir också märkligt att ställa upp ingångsvärden i utbildningen där man antar hur en våldtäkt eller misshandel går till. Detta kan i sin tur leda till misskalkyleringar som kan göra mer ont än gott.

Motionen är i sin helhet ett steg tillbaka i vår tid annars så framgångsrika kamp för jämställdhet. Att Karlstad kommun skulle låta denna utbildning bli verklighet på våra skolor skulle vara obetänksamt och oprofessionellt. Självklart ska vi motarbeta allt våld som finns i vårt samhälle men med riktade insatser till båda könen, precis som både barn- och ungdomsförvaltningen och Karlstad-Hammarö gymnasieförvaltning arbetar i dag. Det förebyggande arbetet mot våld ska främjas men inte genom könsseparation och självförsvar byggt på offerideologi och med politisk smygpropaganda i kommunens skolmiljö.

Hampus Kopparklint

Ledamot, MUF Karlstad

Axel Johnsen

Ordförande, MUF Karlstad

Daniel Berghel (M)

Ordförande, Karlstad-Hammarö gymnasienämnd

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.