2016-08-10 06:00

2016-08-10 06:00

Värderingar skapas inte i riksdagen

Debatt: Borgerlig Framtid

Att arbeta långsiktigt med att sprida de värderingar vi önskar ska prägla Sverige är det enda sättet att komma till rätta med problemen, skriver Simon Sjögren.

Enligt Borgerlig Framtid har vi en värderingskris i det svenska samhället. När rapporter strömmar in om hur unga tjejer blir tafsade på, kallade nedsättande ord på skolor, eller till och med våldtagna på vägen hem från en trevlig kväll med vänner, då finns ett strukturellt fel i vårt samhälle.

Dessa brott får aldrig accepteras i det svenska samhället. Som politiskt parti ser Borgerlig Framtid trygghet och säkerhet som grundpelare i samhället. All form av sexuellt våld, från det minsta till det grövsta är oacceptabla brott. Till de som behandlar kvinnor på det sättet vill vi säga att ert beteende inte accepteras! Inte nu och inte i morgon.

Vi i Borgerlig Framtid vill se en sänkt straffmyndighetsålder för de som är unga och begår dessa obeskrivliga brott. Vidare behöver straffskalan för grova brott skärpas generellt. Vi vill även verka för att den så kallade ungdomsstraffrabatten avskaffas som innebär att en person som fyllt 18 men inte 21 år döms till ett lindrigare straff.

Men oavsett hur tuffa och hårda lagparagrafer vi lagstiftar om kommer det dock inte att räcka. Det är den bistra sanningen. Därför måste vi arbeta med de värderingarna vi har i samhället. Att arbeta långsiktigt med att sprida de värderingar vi önskar ska prägla Sverige är det enda sättet att komma till rätta med problemen.

Värderingar skapas inte i riksdagen eller på politiska sammanträden. Goda och sunda värderingar skapas och förs vidare i samhället, på våra arbetsplatser och skolor, men framförallt i familjer och i hemmen. Oavsett familjebildningens form ser Borgerlig Framtid familjen som samhällets grundläggande enhet. Där skapas de värderingar som sedan kommer prägla oss livet ut. Därför vill vi i Borgerlig Framtid arbeta för att skapa goda förutsättningar för lugna och trygga familjer.

Ur detta och mycket mer kan de värden vi önskar ska prägla oss och vårt samhälle utvecklas. Endast då kan positiva värderingarna utvecklas, och alla kan lära sig att ett nej betyder ett nej. Oavsett tillfälle, läge eller situation!

Simon Sjögren

Distriktsordförande, Borgerlig Framtid

Enligt Borgerlig Framtid har vi en värderingskris i det svenska samhället. När rapporter strömmar in om hur unga tjejer blir tafsade på, kallade nedsättande ord på skolor, eller till och med våldtagna på vägen hem från en trevlig kväll med vänner, då finns ett strukturellt fel i vårt samhälle.

Dessa brott får aldrig accepteras i det svenska samhället. Som politiskt parti ser Borgerlig Framtid trygghet och säkerhet som grundpelare i samhället. All form av sexuellt våld, från det minsta till det grövsta är oacceptabla brott. Till de som behandlar kvinnor på det sättet vill vi säga att ert beteende inte accepteras! Inte nu och inte i morgon.

Vi i Borgerlig Framtid vill se en sänkt straffmyndighetsålder för de som är unga och begår dessa obeskrivliga brott. Vidare behöver straffskalan för grova brott skärpas generellt. Vi vill även verka för att den så kallade ungdomsstraffrabatten avskaffas som innebär att en person som fyllt 18 men inte 21 år döms till ett lindrigare straff.

Men oavsett hur tuffa och hårda lagparagrafer vi lagstiftar om kommer det dock inte att räcka. Det är den bistra sanningen. Därför måste vi arbeta med de värderingarna vi har i samhället. Att arbeta långsiktigt med att sprida de värderingar vi önskar ska prägla Sverige är det enda sättet att komma till rätta med problemen.

Värderingar skapas inte i riksdagen eller på politiska sammanträden. Goda och sunda värderingar skapas och förs vidare i samhället, på våra arbetsplatser och skolor, men framförallt i familjer och i hemmen. Oavsett familjebildningens form ser Borgerlig Framtid familjen som samhällets grundläggande enhet. Där skapas de värderingar som sedan kommer prägla oss livet ut. Därför vill vi i Borgerlig Framtid arbeta för att skapa goda förutsättningar för lugna och trygga familjer.

Ur detta och mycket mer kan de värden vi önskar ska prägla oss och vårt samhälle utvecklas. Endast då kan positiva värderingarna utvecklas, och alla kan lära sig att ett nej betyder ett nej. Oavsett tillfälle, läge eller situation!

Simon Sjögren

Distriktsordförande, Borgerlig Framtid

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.