2016-08-09 06:00

2016-08-09 06:00

Så hanterar majoriteten ekonomin

Debatt: Årjängs kommun

Risken är att om man inte förstår vilka konsekvenser beslut får går det väldigt snabbt att rasera det som byggts upp, skriver Kent Norman.

Tydligen saknas helt insikt i hur kommunens ekonomiska förutsättningar skapats. Centerpartiet genomförde under de senare åren i ledning omfattande beslut gällande bl a sanering av ekonomin i kommunens industrifastigheter vilket minskade den årliga förlusten med nästan 10 miljoner kronor. Beslutet om ny skolorganisation genererar nu årligen lägre kostnader på 6 miljoner. Till detta kommer statens nya uträkning av kostnadsutjämningen som ökat kommunens skatteintäkter med cirka 13 miljoner årligen.

Detta innebär att nuvarande majoritet har närmare 30 miljoner årligen mer att röra sig med men i budgetdebatten nyligen saknades tydligen helt insikt från majoriteten om hur dessa förutsättningar skapats. Risken är att om man inte förstår vilka konsekvenser beslut får går det väldigt snabbt att rasera det som byggts upp.

Turerna kring Årjängs kommuns bostadsbolag, ÅBAB, har varit många den senaste tiden. Det börjande med överraskningen att kommunens bostadsbolag förvärvar hotellfastigheten i Årjäng till ett pris på 62 miljoner, vilket utifrån värderingen är ett överpris på 22 miljoner. Innan hotellaffären hade bostadsbolaget ett eget kapital på cirka 24 miljoner och överpriset för hotellfastigheten påverkar självfallet det egna kapitalet i bolaget allvarligt.

Sedan tidigare har bostadsbolaget tvingats skriva ner värdet för den senast byggda hyresfastigheten, huset på torget, med 11 miljoner. Till detta kommer kostnader för det eftersatta underhållet på bostäder som bolaget har varit medvetna om under en längre tid. Nu genomförs de nödvändiga renoveringarna som också påverkar det egna kapitalet med nedskrivningar av värdet.

Som vi kunde läsa i NWT har det genererat en förlust på 7,7 miljoner år 2015. Med denna ekonomiska situation för bostadsbolaget förstår säkert de flesta att det krävs mycket hårt arbete för att kunna genomföra den nybyggnation som alla partier vill ska bli av. Det räcker inte att som kommunalrådet Daniel Schützer (S) gör, peka med hela handen och kräva att det byggs. Ännu har han inte redovisat några nya möjligheter eller villkor som gör en byggnation möjlig, än mindre några ekonomiska kalkyler eller konsekvensbeskrivningar.

I Centerpartiet är vi mer pragmatiska och fokuserar mer på handlingars och påståendes praktiska konsekvenser. Vi anser att vårt uppdrag är att arbeta för en ansvarsfull och långsiktig förvaltning av skattebetalarnas pengar för att skapa en hållbar utveckling av vår kommun.

Kent Norman

Gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Årjäng

Tydligen saknas helt insikt i hur kommunens ekonomiska förutsättningar skapats. Centerpartiet genomförde under de senare åren i ledning omfattande beslut gällande bl a sanering av ekonomin i kommunens industrifastigheter vilket minskade den årliga förlusten med nästan 10 miljoner kronor. Beslutet om ny skolorganisation genererar nu årligen lägre kostnader på 6 miljoner. Till detta kommer statens nya uträkning av kostnadsutjämningen som ökat kommunens skatteintäkter med cirka 13 miljoner årligen.

Detta innebär att nuvarande majoritet har närmare 30 miljoner årligen mer att röra sig med men i budgetdebatten nyligen saknades tydligen helt insikt från majoriteten om hur dessa förutsättningar skapats. Risken är att om man inte förstår vilka konsekvenser beslut får går det väldigt snabbt att rasera det som byggts upp.

Turerna kring Årjängs kommuns bostadsbolag, ÅBAB, har varit många den senaste tiden. Det börjande med överraskningen att kommunens bostadsbolag förvärvar hotellfastigheten i Årjäng till ett pris på 62 miljoner, vilket utifrån värderingen är ett överpris på 22 miljoner. Innan hotellaffären hade bostadsbolaget ett eget kapital på cirka 24 miljoner och överpriset för hotellfastigheten påverkar självfallet det egna kapitalet i bolaget allvarligt.

Sedan tidigare har bostadsbolaget tvingats skriva ner värdet för den senast byggda hyresfastigheten, huset på torget, med 11 miljoner. Till detta kommer kostnader för det eftersatta underhållet på bostäder som bolaget har varit medvetna om under en längre tid. Nu genomförs de nödvändiga renoveringarna som också påverkar det egna kapitalet med nedskrivningar av värdet.

Som vi kunde läsa i NWT har det genererat en förlust på 7,7 miljoner år 2015. Med denna ekonomiska situation för bostadsbolaget förstår säkert de flesta att det krävs mycket hårt arbete för att kunna genomföra den nybyggnation som alla partier vill ska bli av. Det räcker inte att som kommunalrådet Daniel Schützer (S) gör, peka med hela handen och kräva att det byggs. Ännu har han inte redovisat några nya möjligheter eller villkor som gör en byggnation möjlig, än mindre några ekonomiska kalkyler eller konsekvensbeskrivningar.

I Centerpartiet är vi mer pragmatiska och fokuserar mer på handlingars och påståendes praktiska konsekvenser. Vi anser att vårt uppdrag är att arbeta för en ansvarsfull och långsiktig förvaltning av skattebetalarnas pengar för att skapa en hållbar utveckling av vår kommun.

Kent Norman

Gruppledare för Centerpartiets fullmäktigegrupp i Årjäng

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.