2016-08-09 06:00

2016-08-09 06:00

Bryt sysslolösheten

Debatt: Asylsökande

Första dagen efter att en asylsökande anlänt till landet bör ett asylprogram fylld av språkinlärning och aktivitet startas, skriver Désirée Pethrus.

Den som flytt till Sverige i dag passiviseras under asylprövningstiden så att integration försvåras allvarligt. Speciellt när tiden av väntan på beslut om man får stanna i Sverige blivit allt längre. Efter åtta år i Sverige har endast 25 procent en helårsanställning. Det är en alldeles för låg siffra. Vi måste snabba på etableringen på arbetsmarknaden och introduktionen till svenska samhället måste börja redan från dag ett.

Första dagen efter att en asylsökande anlänt till landet bör ett asylprogram fylld av språkinlärning och aktivitet startas. Som nyanländ sluts ett kontrakt med det offentliga om att delta i programmet. Programmet gör klart från början vad livet i vårt land innehåller, vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.

Sedan ska följa sex månader med kvalificerad SFI-undervisning, samhällsorientering och tillgänglighet för arbetsmarknaden. Om inte eget arbete går att få ska sysselsättning som inbegriper att sköta asylboendets fastighet och omgivning gälla. Barnpassning erbjuds den som har minderåriga barn så att kvinnor som annars inte får språkundervisning ges chansen. Om den asylsökande får ett arbete reguljärt, det vill säga utanför asylprogrammet, ges ett fribelopp om 3 000 kronor som den enskilde kan tjäna per månad innan dagersättningen minskas.

Sverige tar och har tagit ett stort ansvar för de som befinner sig på flykt. Kristdemokraterna vill att de som kommit hit finner trygghet, struktur och en framtid. Det handlar om människor med drömmar och ambitioner som vi vill ge möjlighet att delta i samhällsbygget. Det byggandet bör starta från dag ett.

Désirée Pethrus (KD)

Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Den som flytt till Sverige i dag passiviseras under asylprövningstiden så att integration försvåras allvarligt. Speciellt när tiden av väntan på beslut om man får stanna i Sverige blivit allt längre. Efter åtta år i Sverige har endast 25 procent en helårsanställning. Det är en alldeles för låg siffra. Vi måste snabba på etableringen på arbetsmarknaden och introduktionen till svenska samhället måste börja redan från dag ett.

Första dagen efter att en asylsökande anlänt till landet bör ett asylprogram fylld av språkinlärning och aktivitet startas. Som nyanländ sluts ett kontrakt med det offentliga om att delta i programmet. Programmet gör klart från början vad livet i vårt land innehåller, vilka rättigheter och skyldigheter som gäller i Sverige.

Sedan ska följa sex månader med kvalificerad SFI-undervisning, samhällsorientering och tillgänglighet för arbetsmarknaden. Om inte eget arbete går att få ska sysselsättning som inbegriper att sköta asylboendets fastighet och omgivning gälla. Barnpassning erbjuds den som har minderåriga barn så att kvinnor som annars inte får språkundervisning ges chansen. Om den asylsökande får ett arbete reguljärt, det vill säga utanför asylprogrammet, ges ett fribelopp om 3 000 kronor som den enskilde kan tjäna per månad innan dagersättningen minskas.

Sverige tar och har tagit ett stort ansvar för de som befinner sig på flykt. Kristdemokraterna vill att de som kommit hit finner trygghet, struktur och en framtid. Det handlar om människor med drömmar och ambitioner som vi vill ge möjlighet att delta i samhällsbygget. Det byggandet bör starta från dag ett.

Désirée Pethrus (KD)

Riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.