2016-08-05 06:00

2016-08-05 06:00

Du tankar väl fullt i Fagerås?

Debatt: Landshövdingen

Så visst finns substans bakom optimismen i bygden och det kommer med all önskvärd tydlighet att manifesteras på Frykerudsdagen, för övrigt utlyst som allmän flaggdag i hela socknen, skriver Bengt Carlstedt.

Landshövding Kenneth Johansson sätter på lördag (6 augusti) punkt för Fagerås som kommersiellt sömnpiller. Han gör det genom att officiellt inviga byalagets nya stolthet: Macken. Dessförinnan är länets hövding dagvärd/konferencier vid Frykerudsdagen i Järnvägsparken i Fagerås med musikunderhållning av Gamla Polare, trolleri av Magikern Simon och besök av Disneys Frost-prinsessor Elsa och Anna i lokal variant.

Frykerudsdagen är socknens stora högtids- och återvändardag där auktion och loppis, tipspromenad och lotterigata, aktiviteter i bagarstuga och smedja är populära inslag, inramade av veteranfordon och dunkande tändkulemotorer. Den eller de som under året uträttat något gott för bygden blir uppvaktade med ”Frykerudsäran” och att den i år tillfaller byalaget med ordföranden Johnny Olsson i spetsen råder det inte minsta tvekan om.

Den återöppnade macken är grundbulten i byalagets trestegsraket med restaurang/pizzeria och återöppnad butik som övriga ingredienser. Plötsligt har många bitar fallit på plats samtidigt och bygdens nyvaknade framtidstro genererar helsidor, ja rentav uppslag i tidningarna.

Nya resecentret var startmotorn för framtidstron och i Järnvägsparken har numera envar resenär tillträde till Värmlands exteriört snyggaste avträde i miljömässigt anpassad förpackning sedan kommunen bifallit ett medborgarförslag. Stationshuset, numera i privat ägo, håller på att nyinredas till studentbostäder – kommunikationerna med Karlstad är ju här förstklassiga, med både tåg och buss alldeles utanför stugknuten.

Häromsistens köpte Svenska kyrkan gamla biblioteket – Fagerås äldsta och särklassiskt vackraste byggnad – som ska bli nytt församlingshem. Så visst finns substans bakom optimismen i bygden och det kommer med all önskvärd tydlighet att manifesteras på Frykerudsdagen, för övrigt utlyst som allmän flaggdag i hela socknen.

Landshövdingen är inte bara konferencier på Frykerudsdagen; han har dessutom en egen programpunkt. Och direkt efter finalen i Järnvägsparken bär det alltså av till Macken, där hövdingen förslagsvis ser till att residensbilen blir fulltankad.

I sammanhanget finns det anledning att skänka Kils kommun en tacksamhetens tanke. För utan den bygdemiljon som politikerna generöst ställde till lokalbefolkningens fria förfogande hade startskottet för mackprojektet aldrig blivit avfyrat!

Bengt Carlstedt

Fagerås

Landshövding Kenneth Johansson sätter på lördag (6 augusti) punkt för Fagerås som kommersiellt sömnpiller. Han gör det genom att officiellt inviga byalagets nya stolthet: Macken. Dessförinnan är länets hövding dagvärd/konferencier vid Frykerudsdagen i Järnvägsparken i Fagerås med musikunderhållning av Gamla Polare, trolleri av Magikern Simon och besök av Disneys Frost-prinsessor Elsa och Anna i lokal variant.

Frykerudsdagen är socknens stora högtids- och återvändardag där auktion och loppis, tipspromenad och lotterigata, aktiviteter i bagarstuga och smedja är populära inslag, inramade av veteranfordon och dunkande tändkulemotorer. Den eller de som under året uträttat något gott för bygden blir uppvaktade med ”Frykerudsäran” och att den i år tillfaller byalaget med ordföranden Johnny Olsson i spetsen råder det inte minsta tvekan om.

Den återöppnade macken är grundbulten i byalagets trestegsraket med restaurang/pizzeria och återöppnad butik som övriga ingredienser. Plötsligt har många bitar fallit på plats samtidigt och bygdens nyvaknade framtidstro genererar helsidor, ja rentav uppslag i tidningarna.

Nya resecentret var startmotorn för framtidstron och i Järnvägsparken har numera envar resenär tillträde till Värmlands exteriört snyggaste avträde i miljömässigt anpassad förpackning sedan kommunen bifallit ett medborgarförslag. Stationshuset, numera i privat ägo, håller på att nyinredas till studentbostäder – kommunikationerna med Karlstad är ju här förstklassiga, med både tåg och buss alldeles utanför stugknuten.

Häromsistens köpte Svenska kyrkan gamla biblioteket – Fagerås äldsta och särklassiskt vackraste byggnad – som ska bli nytt församlingshem. Så visst finns substans bakom optimismen i bygden och det kommer med all önskvärd tydlighet att manifesteras på Frykerudsdagen, för övrigt utlyst som allmän flaggdag i hela socknen.

Landshövdingen är inte bara konferencier på Frykerudsdagen; han har dessutom en egen programpunkt. Och direkt efter finalen i Järnvägsparken bär det alltså av till Macken, där hövdingen förslagsvis ser till att residensbilen blir fulltankad.

I sammanhanget finns det anledning att skänka Kils kommun en tacksamhetens tanke. För utan den bygdemiljon som politikerna generöst ställde till lokalbefolkningens fria förfogande hade startskottet för mackprojektet aldrig blivit avfyrat!

Bengt Carlstedt

Fagerås

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.