2016-08-02 06:00

2016-08-02 06:00

Alla goda krafter kan hjälpas åt

Replik: Arenabyggen

Vi vill ha en riktig spetskompetens på den tjänsten, någon som kan såväl idrott som byggande och har kunskaper kring finansiering, skriver Per-Inge Lidén och Johanna Larsson.

Svar till Linda Larsson med flera (NWT 27/7)

Linda Larsson (S) med flera skriver i NWT den 27 juli och berömmer den breda arenautredning som majoriteten i Karlstad tog initiativ till för några år sedan och undrar var frågan ligger nu.

Det är glädjande att vi i Karlstad är politiskt överens om såväl arenautredningens förslag att i framtiden flytta Tingvalla IP till Sannafältet, som att vi ska vara landets fjärde evenemangsstad. En viktig del i arenautredningens arbete var just bredden på idrottsutövandet. För folkhälsans och, inte minst, ungdomsidrottens skull behöver vi arenor som fungerar för såväl elit- som breddidrott. Sannaområdet är även tänkt som en port till friluftslivet i I2-skogen.

Sedan utredningen blev klar har en hel del hänt. Friskis & Svettis har öppnat upp området genom sin stora och fina anläggning. I samband med det bygget har en hel del av infrastrukturen till området dragits fram. Kastplanen som ligger lite norrut inom området är nu klar och kommer snart att tas i bruk. Carlstad Crusaders har fått option på en del av området och letar sponsorer för bygge i egen regi. Bostadsbolag börjar intressera sig för att bygga i området kring nuvarande Karlstads IP, som en del av den bytesaffär där inkomster från exploateringar i Klara ska ligga till grund för investeringar i Sannaområdet.

En miljon om året har nu avsatts för projektet och rekrytering pågår till en samordnartjänst. Vi vill ha en riktig spetskompetens på den tjänsten, någon som kan såväl idrott som byggande och har kunskaper kring finansiering. Rekryteringen har dragit ut på tiden då vi är noga i urvalsprocessen. Vi räknar med att rekryteringen ska vara klar inom några månader.

I det här sammanhanget behöver vi också utmana idrottsrörelsen i staden att inte bara se till sin egen förening och idrott, utan att samlas kring en arenafråga. I bl a Växjö har alla klubbar som varit indragna i den stora arenautveckling som skett där gått samman och tillsammans med näringslivet mött samhället och kommunen som en part. I den här frågan är det viktigt att alla jobbar tillsammans. Kommunen klarar definitivt inte den här frågan själv.

Arenautredningen pekade på tidsintervallet 2016-2026 för flytten av Tingvalla IP. Mycket har redan hänt. Det handlar om stora investeringar där kommunen inte kan ta eget ansvar, utan där vi måste hjälpas åt att finna breda lösningar mellan idrottsföreningar, näringsliv och samhälle.

Vi välkomnar alla goda krafter som vill hjälpas åt.

Per-Inge Lidén (MP)

Kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor

Johanna Larsson (M)

Ordförande, kultur- och fritidsnämnden

Svar till Linda Larsson med flera (NWT 27/7)

Linda Larsson (S) med flera skriver i NWT den 27 juli och berömmer den breda arenautredning som majoriteten i Karlstad tog initiativ till för några år sedan och undrar var frågan ligger nu.

Det är glädjande att vi i Karlstad är politiskt överens om såväl arenautredningens förslag att i framtiden flytta Tingvalla IP till Sannafältet, som att vi ska vara landets fjärde evenemangsstad. En viktig del i arenautredningens arbete var just bredden på idrottsutövandet. För folkhälsans och, inte minst, ungdomsidrottens skull behöver vi arenor som fungerar för såväl elit- som breddidrott. Sannaområdet är även tänkt som en port till friluftslivet i I2-skogen.

Sedan utredningen blev klar har en hel del hänt. Friskis & Svettis har öppnat upp området genom sin stora och fina anläggning. I samband med det bygget har en hel del av infrastrukturen till området dragits fram. Kastplanen som ligger lite norrut inom området är nu klar och kommer snart att tas i bruk. Carlstad Crusaders har fått option på en del av området och letar sponsorer för bygge i egen regi. Bostadsbolag börjar intressera sig för att bygga i området kring nuvarande Karlstads IP, som en del av den bytesaffär där inkomster från exploateringar i Klara ska ligga till grund för investeringar i Sannaområdet.

En miljon om året har nu avsatts för projektet och rekrytering pågår till en samordnartjänst. Vi vill ha en riktig spetskompetens på den tjänsten, någon som kan såväl idrott som byggande och har kunskaper kring finansiering. Rekryteringen har dragit ut på tiden då vi är noga i urvalsprocessen. Vi räknar med att rekryteringen ska vara klar inom några månader.

I det här sammanhanget behöver vi också utmana idrottsrörelsen i staden att inte bara se till sin egen förening och idrott, utan att samlas kring en arenafråga. I bl a Växjö har alla klubbar som varit indragna i den stora arenautveckling som skett där gått samman och tillsammans med näringslivet mött samhället och kommunen som en part. I den här frågan är det viktigt att alla jobbar tillsammans. Kommunen klarar definitivt inte den här frågan själv.

Arenautredningen pekade på tidsintervallet 2016-2026 för flytten av Tingvalla IP. Mycket har redan hänt. Det handlar om stora investeringar där kommunen inte kan ta eget ansvar, utan där vi måste hjälpas åt att finna breda lösningar mellan idrottsföreningar, näringsliv och samhälle.

Vi välkomnar alla goda krafter som vill hjälpas åt.

Per-Inge Lidén (MP)

Kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor

Johanna Larsson (M)

Ordförande, kultur- och fritidsnämnden

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.