2016-08-01 06:00

2016-08-01 06:00

Lägre arbetslöshet är inte tillräckligt

Debatt: Arbetsmarknad

Löner och dålig arbetsmiljö ska inte vara ett verktyg som konkurrerar ut företag i Värmland vid offentlig upphandling, skriver Lars Mejern Larsson.

Arbetslösheten kommer att sjunka i landet tack vare de förslag som fanns i S och MP:s budget. Antalet fast anställda fortsätter att öka och fler anställs i till exempel kommunerna. Det är tydligt att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken och den svenska modellen levererar goda resultat.

Men sjunkande arbetslöshet är inte tillräckligt. Det krävs att fler offentliga upphandlingar innehåller ett tydligt krav på svenska kollektivavtal. Det innebär att arbetsmiljö och löner inte längre kan användas som ett konkurrensverktyg. Löner och dålig arbetsmiljö ska inte vara ett verktyg som konkurrerar ut företag i Värmland vid offentlig upphandling.

Vi socialdemokrater menar att det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Svensk fackförening måste tydligt förklara att goda arbetsvillkor genom kollektivavtal underlättar för nystartade företag att växa. Genom kollektivavtal tar fack och arbetsgivares ansvar för villkorens utformning, exempelvis lönebildningen. Det är den svenska modellen som lägger grunden för trygghet, tillväxt och konkurrenskraft.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar för att stärka och utveckla den svenska modellen på arbetsmarknaden, både i Sverige och inom EU. Kollektivavtalens ställning värnas och svenska löner och villkor ska gälla för den som arbetar i Sverige.

Detta innebär att oavsett från vilket land man kommer ska man aldrig behöva riskera sin psykiska eller fysiska hälsa. Det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen måste intensifieras. Alla arbetsgivare som verkar på den svenskarbetsmarknaden ska innefattas av dessa ambitioner. Ingen arbetstagare ska undantas utan lika principen ska gälla.

Även om arbetslösheten sjunker och vårt tydliga mål om Europas lägsta arbetslöshet ligger fast så vägrar vi att skapa arbetstillfällen som innebär att de nyanställda ska ha sämre villkor. Vi fortsätter att bedriva en politik som trycker tillbaka arbetslösheten men som också vägrar segregera arbetsmarknaden.

Det innebär att i Sverige ska det vara svenska kollektivavtal oavsett vilken land du kommer ifrån.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Arbetslösheten kommer att sjunka i landet tack vare de förslag som fanns i S och MP:s budget. Antalet fast anställda fortsätter att öka och fler anställs i till exempel kommunerna. Det är tydligt att den socialdemokratiska arbetsmarknadspolitiken och den svenska modellen levererar goda resultat.

Men sjunkande arbetslöshet är inte tillräckligt. Det krävs att fler offentliga upphandlingar innehåller ett tydligt krav på svenska kollektivavtal. Det innebär att arbetsmiljö och löner inte längre kan användas som ett konkurrensverktyg. Löner och dålig arbetsmiljö ska inte vara ett verktyg som konkurrerar ut företag i Värmland vid offentlig upphandling.

Vi socialdemokrater menar att det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Svensk fackförening måste tydligt förklara att goda arbetsvillkor genom kollektivavtal underlättar för nystartade företag att växa. Genom kollektivavtal tar fack och arbetsgivares ansvar för villkorens utformning, exempelvis lönebildningen. Det är den svenska modellen som lägger grunden för trygghet, tillväxt och konkurrenskraft.

Den socialdemokratiskt ledda regeringen arbetar för att stärka och utveckla den svenska modellen på arbetsmarknaden, både i Sverige och inom EU. Kollektivavtalens ställning värnas och svenska löner och villkor ska gälla för den som arbetar i Sverige.

Detta innebär att oavsett från vilket land man kommer ska man aldrig behöva riskera sin psykiska eller fysiska hälsa. Det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen måste intensifieras. Alla arbetsgivare som verkar på den svenskarbetsmarknaden ska innefattas av dessa ambitioner. Ingen arbetstagare ska undantas utan lika principen ska gälla.

Även om arbetslösheten sjunker och vårt tydliga mål om Europas lägsta arbetslöshet ligger fast så vägrar vi att skapa arbetstillfällen som innebär att de nyanställda ska ha sämre villkor. Vi fortsätter att bedriva en politik som trycker tillbaka arbetslösheten men som också vägrar segregera arbetsmarknaden.

Det innebär att i Sverige ska det vara svenska kollektivavtal oavsett vilken land du kommer ifrån.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.