2016-07-19 06:00

2016-07-19 06:00

Jämför inte äpplen med apelsiner!

Replik: Skattebetalarnas förening

Kommuner kan lära av varandra, men då ska analyserna inte vara hastverk utan bygga på samma jämförelseunderlag, skriver Georg Forsberg.

Svar till Joacim Olsson (NWT 30/6)

Skattebetalarnas förenings vd Joacim Olsson skriver i en debattartikel i NWT om olika värmländska kommuners stora möjligheter att prioritera om i sina utgifter till förmån för välfärden. Kils utpekas som en kommun med hög politikerkostnad. Jämfört med Sunne dubbelt så mycket per invånare, eller motsvarande lön till 23 lärare, i högre kostnad.

Kils kommuns hela kostnad för arvode och ersättning för förlorad arbetsförtjänst till förtroendevalda uppgår till 3,3 miljoner kronor för 2015. Då kan rimligen inte skillnaden i kostnad mellan Kil och Sunne avlöna 23 lärare. Svaret ligger i olika redovisningar kommunerna emellan. För Kils del ingår även kostnader för viss förvaltningspersonal samt en post för strategiska satsningar i det som kallas politisk verksamhet.

Skattebetalarnas debattartikel ger upphov till två reflektioner. Snabba analyser utifrån kostnadsjämförelser för olika kommunala verksamheter kan lätt leda fel. Och kommuner kan lära av varandra, men då ska analyserna inte vara hastverk utan bygga på samma jämförelseunderlag.

Georg Forsberg (C)

Kommunalråd, Kil

Svar till Joacim Olsson (NWT 30/6)

Skattebetalarnas förenings vd Joacim Olsson skriver i en debattartikel i NWT om olika värmländska kommuners stora möjligheter att prioritera om i sina utgifter till förmån för välfärden. Kils utpekas som en kommun med hög politikerkostnad. Jämfört med Sunne dubbelt så mycket per invånare, eller motsvarande lön till 23 lärare, i högre kostnad.

Kils kommuns hela kostnad för arvode och ersättning för förlorad arbetsförtjänst till förtroendevalda uppgår till 3,3 miljoner kronor för 2015. Då kan rimligen inte skillnaden i kostnad mellan Kil och Sunne avlöna 23 lärare. Svaret ligger i olika redovisningar kommunerna emellan. För Kils del ingår även kostnader för viss förvaltningspersonal samt en post för strategiska satsningar i det som kallas politisk verksamhet.

Skattebetalarnas debattartikel ger upphov till två reflektioner. Snabba analyser utifrån kostnadsjämförelser för olika kommunala verksamheter kan lätt leda fel. Och kommuner kan lära av varandra, men då ska analyserna inte vara hastverk utan bygga på samma jämförelseunderlag.

Georg Forsberg (C)

Kommunalråd, Kil

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.