2016-07-09 06:00

2016-07-09 06:00

Nu ska all el bli förnybar

Debatt: Energiöverenskommelsen

Kärnkraft stängs nu i Sverige. Det är i teorin tillåtet med ny kärnkraft sedan flera år. Men alla energibolagen har avfärdat idén. Kärnkraft är olönsamt, skriver Lise Nordin och Stina Bergström.

Surfplattor och tvättmaskiner, tåg och elbilar och maskinerna i industrin: Allt som går på el ska gå på förnybar el från sol, vind, vatten och skog. Så tar vi ansvar för miljön. Hundra procent förnybart är inte längre bara en vision ur Miljöpartiets partiprogram eller ett upprop från miljörörelsen. Nu är det en realitet i svensk energipolitik. En bred majoritet av riksdagens partier har slutit upp bakom en överenskommelse om att all el i Sverige ska vara förnybar senast år 2040.

Överenskommelsen blev en stor nyhet när den presenterades i juni. Den är historisk dels eftersom partierna enats brett i en klassisk stridsfråga, dels för att Sveriges nya mål sätter oss på kartan som en global ledare. Vi är ett de första länderna i världen med ett mål om hundra procent förnybar el.

I och med överenskommelsen blev det också en kamp om tolkningen. Den nyhet som dominerade tidningsrubrikerna samma dag var att överenskommelsen skulle „öppna” för ny kärnkraft. Inget kunde vara mer fel.

Kärnkraft stängs nu i Sverige. Det är i teorin tillåtet med ny kärnkraft sedan flera år. Men alla energibolagen har avfärdat idén. Kärnkraft är olönsamt. Fyra av tio reaktorer har beslutats att avvecklas, bara sedan Miljöpartiet bildade regering. De har på marknaden blivit utkonkurrerade av den energi som byggs ut snabbast i världen, förnybart. Vi är därför trygga med att inte återinföra förbudet av ny kärnkraft. Det behövs inte.

Färdplanen som fem partier nu är överens om säkrar att den förnybara energin fortsätter byggas ut och ersätter resten av den åldrande kärnkraften. En grundbult är att vi förlänger stödet till att bygga mer ny förnybar energi. En annan att kärnkraften inte subventioneras. Ansvaret för skadestånd vid en eventuell olycka ska höjas för bolagen, liksom avgiften till kärnavfallsfonden då effektskatten fasas ut.

Var ska elen komma från när det inte blåser och solen inte skiner? Ett av svaren är vattenkraften. Nu införs också moderna miljökrav på vattenkraft, som fiskvandringsvägar. För att finansiera miljökraven har partierna enats om en fond där enskilda vattenkraftsägare kan söka pengar.

Energiöverenskommelsen är en milstolpe för oss och den gröna rörelsen. Miljöpartiet har länge drivit på för hundra procent förnybart. Vi är mycket stolta och glada över att Sverige nu tar avgörande steg i bygget av ett hållbart samhälle, där all el kommer från vind, skog, vatten och sol.

Lise Nordin (MP)

Energipolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Surfplattor och tvättmaskiner, tåg och elbilar och maskinerna i industrin: Allt som går på el ska gå på förnybar el från sol, vind, vatten och skog. Så tar vi ansvar för miljön. Hundra procent förnybart är inte längre bara en vision ur Miljöpartiets partiprogram eller ett upprop från miljörörelsen. Nu är det en realitet i svensk energipolitik. En bred majoritet av riksdagens partier har slutit upp bakom en överenskommelse om att all el i Sverige ska vara förnybar senast år 2040.

Överenskommelsen blev en stor nyhet när den presenterades i juni. Den är historisk dels eftersom partierna enats brett i en klassisk stridsfråga, dels för att Sveriges nya mål sätter oss på kartan som en global ledare. Vi är ett de första länderna i världen med ett mål om hundra procent förnybar el.

I och med överenskommelsen blev det också en kamp om tolkningen. Den nyhet som dominerade tidningsrubrikerna samma dag var att överenskommelsen skulle „öppna” för ny kärnkraft. Inget kunde vara mer fel.

Kärnkraft stängs nu i Sverige. Det är i teorin tillåtet med ny kärnkraft sedan flera år. Men alla energibolagen har avfärdat idén. Kärnkraft är olönsamt. Fyra av tio reaktorer har beslutats att avvecklas, bara sedan Miljöpartiet bildade regering. De har på marknaden blivit utkonkurrerade av den energi som byggs ut snabbast i världen, förnybart. Vi är därför trygga med att inte återinföra förbudet av ny kärnkraft. Det behövs inte.

Färdplanen som fem partier nu är överens om säkrar att den förnybara energin fortsätter byggas ut och ersätter resten av den åldrande kärnkraften. En grundbult är att vi förlänger stödet till att bygga mer ny förnybar energi. En annan att kärnkraften inte subventioneras. Ansvaret för skadestånd vid en eventuell olycka ska höjas för bolagen, liksom avgiften till kärnavfallsfonden då effektskatten fasas ut.

Var ska elen komma från när det inte blåser och solen inte skiner? Ett av svaren är vattenkraften. Nu införs också moderna miljökrav på vattenkraft, som fiskvandringsvägar. För att finansiera miljökraven har partierna enats om en fond där enskilda vattenkraftsägare kan söka pengar.

Energiöverenskommelsen är en milstolpe för oss och den gröna rörelsen. Miljöpartiet har länge drivit på för hundra procent förnybart. Vi är mycket stolta och glada över att Sverige nu tar avgörande steg i bygget av ett hållbart samhälle, där all el kommer från vind, skog, vatten och sol.

Lise Nordin (MP)

Energipolitisk talesperson

Stina Bergström (MP)

Miljöpolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.