2016-07-04 06:01

2016-07-04 06:01

Släpp taget och byt jobb ofta

Debatt: Arbetsmarknad

Det är lite förenklat uttryckt ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år, skriver Carl-Gustaf Leinar.

Det är ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år. Glöm guldklockan! Byter vi inte jobb ofta har vare sig vi eller samhället någon framtid. Tiden är förbi när lång anställning var något att stå efter. Nu premieras entreprenören – den som har förmåga att hitta nya anställningsformer och byta anställning/verksamhet ofta.

Vi lever i en värld av digitalisering, omställning, flexibilitet och i stort sett ständig utveckling. Följer vi inte med blir vi akterseglade av de som har en bra grundutbildning, byter jobb ofta och utbildar sig även om de fyllt 50 år. Att byta jobb ofta och karriärväxla kanske inte är något som vi har längst upp på att göra listan. Men det borde vi ha. Det är alldeles för få som tänker på sin egen utveckling och tar aktiva beslut i karriären. Bli inte förälskad i din arbetsgivare – den kärleken blir aldrig besvarad.

Vi på Trygghetsrådet, TRR, har mer än 40 års erfarenhet att stötta uppsagda tjänstemän till nytt jobb. Under åren har vi hjälpt flera hundra tusen människor till nytt jobb och varje år slussar vi cirka 15 000 tjänstemän till nytt jobb, eget företag eller studier. Vi vill inte skryta alltför mycket – men vi är rätt bra. Nio av tio uppsagda tjänstemän får snabbt ett nytt jobb via TRRs hjälp.

Det vi ser nu är lite av en revolution på svensk arbetsmarknad. Tidigare premierades långa anställningar. Och att byta jobb mitt i karriären var inte aktuellt. Men nu är 50 plus det nya. Vår statistik visar år efter år att tjänstemän som är 50-plussare och blir uppsagda har lättare att få nytt jobb än tidigare. Det är lite förenklat uttryckt ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.

Trygghetsrådets statistik för tjänstemän för helåret 2015 visar att det var 10 procent fler uppsagda 50-59 åringar som fick nytt jobb 2015 än under 2014. Och motsvarande siffra för 60 plussare var 11 procent. Det här är glädjande och visar att arbetsgivarna värdesätter erfarenhet och kompetens. Vår statistik visar också att ju mer aktiv du är i nätverk och sociala medier – desto lättare hittar du ett nytt jobb.

Vi har i dag generellt en rörlighet på svensk arbetsmarknad på cirka 20 procent. Det är lågt sett till hur snabb strukturomvandlingen är. Förändringen i samhället med digitalisering, mängden nya jobb och andelen projektanställningar istället för fasta jobb driver på behovet av jobbrörlighet.

Nyligen samlades representanter för Brilliant Minds i Stockholm. Initiativtagaren Natalia Brezinzinski intervjuades i Aktuellt och sade att majoriteten av hennes sjuåriga barns kommande jobb inte är uppfunna ännu – så snabbt går jobbutvecklingen.

Så Trygghetsrådets uppmaning är att byt jobb oftare – det är inte negativt att vara över 50 år och ha erfarenhet. Och kanske det bästa av allt – den som byter jobb ser till att någon annan kan få ett nytt jobb. Kanske inte nödvändigtvis exakt samma jobb – men ett jobb!

Att byta jobb mer ofta är bra för samhället. Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Handelshögskolan i Göteborg, har visat hur rörlighet på arbetsmarknaden ger positiva effekter i form av kunskapsspridning i företag och regioner, men även mellan företag och regioner. Rörlighet bidrar alltså till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Så varför tveka. TRR:s uppmaning till politiker är att göra det enklare att studera efter 47 års ålder, se över möjligheterna till yrkesvägledning för äldre och öppna upp för fler äldre att studera på både högskola/universitet och komvux. För är det något vi med säkerhet vet är att vi lever längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna för att finansiera vår välfärdsstat.

Det tål att sägas igen: Släpp taget – byt jobb! Det är ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.

Carl-Gustaf Leinar

Vd, Trygghetsrådet, TRR

Det är ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år. Glöm guldklockan! Byter vi inte jobb ofta har vare sig vi eller samhället någon framtid. Tiden är förbi när lång anställning var något att stå efter. Nu premieras entreprenören – den som har förmåga att hitta nya anställningsformer och byta anställning/verksamhet ofta.

Vi lever i en värld av digitalisering, omställning, flexibilitet och i stort sett ständig utveckling. Följer vi inte med blir vi akterseglade av de som har en bra grundutbildning, byter jobb ofta och utbildar sig även om de fyllt 50 år. Att byta jobb ofta och karriärväxla kanske inte är något som vi har längst upp på att göra listan. Men det borde vi ha. Det är alldeles för få som tänker på sin egen utveckling och tar aktiva beslut i karriären. Bli inte förälskad i din arbetsgivare – den kärleken blir aldrig besvarad.

Vi på Trygghetsrådet, TRR, har mer än 40 års erfarenhet att stötta uppsagda tjänstemän till nytt jobb. Under åren har vi hjälpt flera hundra tusen människor till nytt jobb och varje år slussar vi cirka 15 000 tjänstemän till nytt jobb, eget företag eller studier. Vi vill inte skryta alltför mycket – men vi är rätt bra. Nio av tio uppsagda tjänstemän får snabbt ett nytt jobb via TRRs hjälp.

Det vi ser nu är lite av en revolution på svensk arbetsmarknad. Tidigare premierades långa anställningar. Och att byta jobb mitt i karriären var inte aktuellt. Men nu är 50 plus det nya. Vår statistik visar år efter år att tjänstemän som är 50-plussare och blir uppsagda har lättare att få nytt jobb än tidigare. Det är lite förenklat uttryckt ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.

Trygghetsrådets statistik för tjänstemän för helåret 2015 visar att det var 10 procent fler uppsagda 50-59 åringar som fick nytt jobb 2015 än under 2014. Och motsvarande siffra för 60 plussare var 11 procent. Det här är glädjande och visar att arbetsgivarna värdesätter erfarenhet och kompetens. Vår statistik visar också att ju mer aktiv du är i nätverk och sociala medier – desto lättare hittar du ett nytt jobb.

Vi har i dag generellt en rörlighet på svensk arbetsmarknad på cirka 20 procent. Det är lågt sett till hur snabb strukturomvandlingen är. Förändringen i samhället med digitalisering, mängden nya jobb och andelen projektanställningar istället för fasta jobb driver på behovet av jobbrörlighet.

Nyligen samlades representanter för Brilliant Minds i Stockholm. Initiativtagaren Natalia Brezinzinski intervjuades i Aktuellt och sade att majoriteten av hennes sjuåriga barns kommande jobb inte är uppfunna ännu – så snabbt går jobbutvecklingen.

Så Trygghetsrådets uppmaning är att byt jobb oftare – det är inte negativt att vara över 50 år och ha erfarenhet. Och kanske det bästa av allt – den som byter jobb ser till att någon annan kan få ett nytt jobb. Kanske inte nödvändigtvis exakt samma jobb – men ett jobb!

Att byta jobb mer ofta är bra för samhället. Martin Henning, docent i ekonomisk geografi vid Handelshögskolan i Göteborg, har visat hur rörlighet på arbetsmarknaden ger positiva effekter i form av kunskapsspridning i företag och regioner, men även mellan företag och regioner. Rörlighet bidrar alltså till att stärka det svenska näringslivets konkurrenskraft.

Så varför tveka. TRR:s uppmaning till politiker är att göra det enklare att studera efter 47 års ålder, se över möjligheterna till yrkesvägledning för äldre och öppna upp för fler äldre att studera på både högskola/universitet och komvux. För är det något vi med säkerhet vet är att vi lever längre och behöver arbeta längre upp i åldrarna för att finansiera vår välfärdsstat.

Det tål att sägas igen: Släpp taget – byt jobb! Det är ett större handikapp att ha varit 20 år på samma arbetsplats än att ha fyllt 55 år.

Carl-Gustaf Leinar

Vd, Trygghetsrådet, TRR

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.