2016-07-04 06:00

2016-07-04 06:00

Ensamkommande måste åldersbestämmas

Debatt: Asylsökande

Det finns undersökningar i våra grannländer som visar att en stor del av de som utger sig för att vara ensamkommande ungdomar egentligen är vuxna, skriver Runar Filper.

En allt större del av Värmlands resurser läggs på ensamkommande ungdomar. I Värmland har vi i dagsläget många så kallade ”barn” på HVB-hem och ute i familjehem. Bara i Sunne har man utökat antalet från 22 till 100.

I övriga Skandinavien och i många EU-länder görs mycket mer för att åldersbestämma de ensamkommande, som nästan alltid saknar alla former av dokumentation som styrker deras ålder. Migrationsverkets officiella ståndpunkt när det gäller de ensamkommandes ålder är att hellre fria än fälla, alltså att utan några åtgärder acceptera den ålder som angetts. Migrationsverkets enda skyldighet är att informera den ensamkommande att vederbörande kan få en medicinsk åldersbedömning för att styrka sin ålder.

Rättschefen på Migrationsverket, Fredrik Beijer, slår fast att verkets egen registrering av ålder inte har någon rättsverkan för kommuner och landsting som är skyldiga att göra en egen bedömning av åldern. Migrationsverket står dock för eventuella kostnader.

Det finns undersökningar i våra grannländer som visar att en stor del av de som utger sig för att vara ensamkommande ungdomar egentligen är vuxna. Kommunerna får för varje ensamkommande som inte får plats på ett HVB-hem eller familjehem betala 1 900 kronor per dygn. Med tanke på vilka kostnader det blir så borde det ses till att det är ensamkommande barn och ungdomar som får de platserna.

De värmländska kommunerna borde förändra sitt synsätt om man överhuvud taget har någon egen självbevarelsedrift. Det är kommunerna som åläggs alla kostnader för skolgång och i förlängningen allt försörjningsansvar.

Man har fram till nu ensidigt gått på vad Migrationsverket säger om åldern på de ensamkommande. Det är dags att gå till botten med fusk och osanna uppgifter. Nu måste kommunerna agera genom att göra egna åldersutredningar med dagens teknik, i fall där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandens ålder. Vi måste visa att ärlighet varar längst.

Runar Filper (SD)

Riksdagsman och distriktsordförande för Värmlands län

En allt större del av Värmlands resurser läggs på ensamkommande ungdomar. I Värmland har vi i dagsläget många så kallade ”barn” på HVB-hem och ute i familjehem. Bara i Sunne har man utökat antalet från 22 till 100.

I övriga Skandinavien och i många EU-länder görs mycket mer för att åldersbestämma de ensamkommande, som nästan alltid saknar alla former av dokumentation som styrker deras ålder. Migrationsverkets officiella ståndpunkt när det gäller de ensamkommandes ålder är att hellre fria än fälla, alltså att utan några åtgärder acceptera den ålder som angetts. Migrationsverkets enda skyldighet är att informera den ensamkommande att vederbörande kan få en medicinsk åldersbedömning för att styrka sin ålder.

Rättschefen på Migrationsverket, Fredrik Beijer, slår fast att verkets egen registrering av ålder inte har någon rättsverkan för kommuner och landsting som är skyldiga att göra en egen bedömning av åldern. Migrationsverket står dock för eventuella kostnader.

Det finns undersökningar i våra grannländer som visar att en stor del av de som utger sig för att vara ensamkommande ungdomar egentligen är vuxna. Kommunerna får för varje ensamkommande som inte får plats på ett HVB-hem eller familjehem betala 1 900 kronor per dygn. Med tanke på vilka kostnader det blir så borde det ses till att det är ensamkommande barn och ungdomar som får de platserna.

De värmländska kommunerna borde förändra sitt synsätt om man överhuvud taget har någon egen självbevarelsedrift. Det är kommunerna som åläggs alla kostnader för skolgång och i förlängningen allt försörjningsansvar.

Man har fram till nu ensidigt gått på vad Migrationsverket säger om åldern på de ensamkommande. Det är dags att gå till botten med fusk och osanna uppgifter. Nu måste kommunerna agera genom att göra egna åldersutredningar med dagens teknik, i fall där tvekan finns om den ensamkommande asylsökandens ålder. Vi måste visa att ärlighet varar längst.

Runar Filper (SD)

Riksdagsman och distriktsordförande för Värmlands län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.