2016-07-02 06:00

2016-07-04 09:25

Välj aktivt bort kyckling

Debatt: KFC

KFC är ökända för upprepade djurskyddsskandaler. Kedjan kan ses som en symbol för hur det blir när levande varelser inte är mer värda än pappmuggarna de serveras ur, skriver Camilla Björkbom och Annica Wingqvist.

Snabbmatkedjan KFC ska nu pröva lyckan i Karlstad och Karlstadsborna får därmed möjligheten att stödja det djurplågeri som följer i kedjans kölvatten när kycklingdelar från snabbväxande kycklingar ska serveras på löpande band.

KFC är ökända för upprepade djurskyddsskandaler. Kedjan kan ses som en symbol för hur det blir när levande varelser inte är mer värda än pappmuggarna de serveras ur. KFC har dessutom avslöjats anlita slakterier där arbetare misshandlat och plågat skräckslagna kycklingar.

KFC väljer dessutom att köpa sin kyckling ifrån Holland, vilket innebär ett mått av försämrat djurskydd. Hollands kycklingfabriker följer gällande EU-direktiv för djurskydd vilket bl a innebär cirka 30 kycklingar per kvadratmeter jämfört med det svenska direktivet som lyder på max 25 kycklingar per kvadratmeter. Föreställ dig 30 kycklingar på en kvadratmeter! Flera skandaler med salmonellasmittad kyckling har också uppdagats i Holland.

Men oavsett varifrån kycklingen kommer behöver vi aldrig fundera på om den lidit, det har den och i det stora hela utgör de olika direktiven ingen större skillnad för kycklingarna. Den svenska branschorganisationen Svensk Fågel använder sig av samma extremt snabbväxande kycklingraser. Svensk Fågels kycklingar får aldrig gå ut och picka eller se solljus. Det är alarmerande att 160 000 kycklingar är i så dåligt skick varje år att de inte ens överlever transporten till slakteriet.

Extremt snabbväxande raser har avlats fram för att kycklinguppfödning ska gå fort. En kyckling växer till den storlek som du ser i frysdisken på bara 35 dagar. I det naturliga skulle en kyckling vara tillsammans med hönan den dubbla tiden och även efter det söka trygghet hos mamman.

Dagens kycklingar kläcks i en maskin. Efter kläckning är det tiotusentals föräldralösa och förvirrade kycklingar i kycklingfabriken som piper särskilda övergivenhetspip för att påkalla hönans uppmärksamhet, men ingen höna kommer. Därefter följer 35 dagar av intensivt lidande innan kycklingarna trängs ihop i lådor där de lätt skadar ben och vingar. De körs till slakt där de antingen gasas ihjäl eller hängs upp i benen och deras huvuden förs genom ett strömförande bad.

KFC är, lika lite som Svensk fågel, själva inte intresserade att förbättra för sina kycklingar. Med många års kampanjarbete mot den svenska kycklingindustrin har vi på Djurens Rätt märkt att det enda som hjälper är konsumenter som aktivt väljer bort kyckling när de sätter sig till bords.

Camilla Björkbom

Förbundsordförande, Djurens Rätt

Annica Wingqvist

Ordförande Djurens, Rätt Karlstad-Hammarö

Snabbmatkedjan KFC ska nu pröva lyckan i Karlstad och Karlstadsborna får därmed möjligheten att stödja det djurplågeri som följer i kedjans kölvatten när kycklingdelar från snabbväxande kycklingar ska serveras på löpande band.

KFC är ökända för upprepade djurskyddsskandaler. Kedjan kan ses som en symbol för hur det blir när levande varelser inte är mer värda än pappmuggarna de serveras ur. KFC har dessutom avslöjats anlita slakterier där arbetare misshandlat och plågat skräckslagna kycklingar.

KFC väljer dessutom att köpa sin kyckling ifrån Holland, vilket innebär ett mått av försämrat djurskydd. Hollands kycklingfabriker följer gällande EU-direktiv för djurskydd vilket bl a innebär cirka 30 kycklingar per kvadratmeter jämfört med det svenska direktivet som lyder på max 25 kycklingar per kvadratmeter. Föreställ dig 30 kycklingar på en kvadratmeter! Flera skandaler med salmonellasmittad kyckling har också uppdagats i Holland.

Men oavsett varifrån kycklingen kommer behöver vi aldrig fundera på om den lidit, det har den och i det stora hela utgör de olika direktiven ingen större skillnad för kycklingarna. Den svenska branschorganisationen Svensk Fågel använder sig av samma extremt snabbväxande kycklingraser. Svensk Fågels kycklingar får aldrig gå ut och picka eller se solljus. Det är alarmerande att 160 000 kycklingar är i så dåligt skick varje år att de inte ens överlever transporten till slakteriet.

Extremt snabbväxande raser har avlats fram för att kycklinguppfödning ska gå fort. En kyckling växer till den storlek som du ser i frysdisken på bara 35 dagar. I det naturliga skulle en kyckling vara tillsammans med hönan den dubbla tiden och även efter det söka trygghet hos mamman.

Dagens kycklingar kläcks i en maskin. Efter kläckning är det tiotusentals föräldralösa och förvirrade kycklingar i kycklingfabriken som piper särskilda övergivenhetspip för att påkalla hönans uppmärksamhet, men ingen höna kommer. Därefter följer 35 dagar av intensivt lidande innan kycklingarna trängs ihop i lådor där de lätt skadar ben och vingar. De körs till slakt där de antingen gasas ihjäl eller hängs upp i benen och deras huvuden förs genom ett strömförande bad.

KFC är, lika lite som Svensk fågel, själva inte intresserade att förbättra för sina kycklingar. Med många års kampanjarbete mot den svenska kycklingindustrin har vi på Djurens Rätt märkt att det enda som hjälper är konsumenter som aktivt väljer bort kyckling när de sätter sig till bords.

Camilla Björkbom

Förbundsordförande, Djurens Rätt

Annica Wingqvist

Ordförande Djurens, Rätt Karlstad-Hammarö

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.