2016-06-23 06:00

2016-06-23 06:00

Statligt riskkapital flyttas från Värmland

Debatt: Inlandsinnovation

Riksdagens beslut innebär att det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som har sitt huvudsakliga fokus på företag i Värmland och norra Sverige, kommer att avvecklas, skriver Daniel Bäckström.

Torsdagen den 16 juni beslutade riksdagen om hur investeringar från det statliga riskkapitalet ska fördelas. Norrland, Värmland och Dalarna har i och med beslutet förlorat de nästan två miljarder i riskkapital som riktats till företag i detta geografiska område. Centerpartiets förslag om att behålla Inlandsinnovation fick inget gehör hos vare sig riksdagen eller näringsminister Mikael Damberg (S).

Riksdagens beslut innebär att det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som har sitt huvudsakliga fokus på företag i Värmland och norra Sverige, kommer att avvecklas. Drygt 2 miljarder kronor flyttas till ett nationellt riskkapitalbolag och av alla partier var det bara Centerpartiet som stod upp för att Inlandsinnovation skulle behållas.

Det som regeringen nu tänker göra med Inlandsinnovation kommer att straffa halva Sverige. Man kommer att avveckla bolaget, som skapades 2010 som en riktad satsning i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands-, Västernorrlands och Gävleborgs län. Det utvidgades senare till att även omfatta Dalarnas och Värmlands län för att stärka och ta till vara den tillväxtpotential som finns i berörda områden och för att komplettera en i princip obefintlig riskkapitalmarknad.

Enligt Tillväxtanalys rapport ”Riskkapitalmarknaden i Sverige 2013” hamnar redan i dag omkring 80 procent av allt riskkapital i de tre storstadsregionerna varav över hälften till Stockholm. Att lägga ner Inlandsinnovation innebär att det redan magra utbudet på riskkapital i Värmland centraliseras till storstadsregionerna.

Det är inte acceptabelt för Centerpartiet att några av de mest sårbara områdena i landet, i fråga om riskkapital, ska avvara 2 000 miljoner kronor i investeringskapital till förmån för de större städerna. Om regeringen menar allvar med att hela landet ska växa borde Inlandsinnovation behållas och fortsatt verka inom de berörda länen.

Små och växande företag är Sveriges jobbskapare. Den svenska politiken måste se till att driftiga företagare har möjlighet att få kapital till att växa och anställa – oavsett var i landet de verkar. Frågan kvarstår Damberg, ska Värmland, Dalarna och regionerna i norr få betala för storstädernas tillväxt?

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot

Torsdagen den 16 juni beslutade riksdagen om hur investeringar från det statliga riskkapitalet ska fördelas. Norrland, Värmland och Dalarna har i och med beslutet förlorat de nästan två miljarder i riskkapital som riktats till företag i detta geografiska område. Centerpartiets förslag om att behålla Inlandsinnovation fick inget gehör hos vare sig riksdagen eller näringsminister Mikael Damberg (S).

Riksdagens beslut innebär att det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation, som har sitt huvudsakliga fokus på företag i Värmland och norra Sverige, kommer att avvecklas. Drygt 2 miljarder kronor flyttas till ett nationellt riskkapitalbolag och av alla partier var det bara Centerpartiet som stod upp för att Inlandsinnovation skulle behållas.

Det som regeringen nu tänker göra med Inlandsinnovation kommer att straffa halva Sverige. Man kommer att avveckla bolaget, som skapades 2010 som en riktad satsning i Norrbottens, Västerbottens, Jämtlands-, Västernorrlands och Gävleborgs län. Det utvidgades senare till att även omfatta Dalarnas och Värmlands län för att stärka och ta till vara den tillväxtpotential som finns i berörda områden och för att komplettera en i princip obefintlig riskkapitalmarknad.

Enligt Tillväxtanalys rapport ”Riskkapitalmarknaden i Sverige 2013” hamnar redan i dag omkring 80 procent av allt riskkapital i de tre storstadsregionerna varav över hälften till Stockholm. Att lägga ner Inlandsinnovation innebär att det redan magra utbudet på riskkapital i Värmland centraliseras till storstadsregionerna.

Det är inte acceptabelt för Centerpartiet att några av de mest sårbara områdena i landet, i fråga om riskkapital, ska avvara 2 000 miljoner kronor i investeringskapital till förmån för de större städerna. Om regeringen menar allvar med att hela landet ska växa borde Inlandsinnovation behållas och fortsatt verka inom de berörda länen.

Små och växande företag är Sveriges jobbskapare. Den svenska politiken måste se till att driftiga företagare har möjlighet att få kapital till att växa och anställa – oavsett var i landet de verkar. Frågan kvarstår Damberg, ska Värmland, Dalarna och regionerna i norr få betala för storstädernas tillväxt?

Daniel Bäckström (C)

Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.