2016-06-15 06:00

2016-06-15 06:00

Stärk åldersbedömningen av ensamkommande

Debatt: Asylsökande

För att Sverige ska kunna ha ett rättssäkert asylsystem ska vuxna få sina skäl prövade som vuxna och barn som barn, skriver Mikael Cederbratt och Lars-Arne Staxäng.

Frågan om ålder kan ha stor betydelse när det gäller att bedöma asylskäl såväl som för de rättigheter, boendeformer och särskilda insatser som ges för barn. För att asylsökande barn som kommer på egen hand ska vara trygga i Sverige måste vi få ordning och reda i asylprocessen. En avgörande del är att vuxna ska behandlas som vuxna, inte som barn. Det är också en förutsättning för att kunna ge rätt stöd till rätt person. Resurser avsedda för barn ska gå till barn. Ändå ligger åldersbedömningarna i praktiken helt nere.

Det är rimligt att använda medicinska åldersbedömningar för den som inte på egen hand styrker sin ålder. Moderaterna har drivit på regeringen i denna fråga. Vi har även föreslagit att Migrationsverket anställer egna läkare för detta. Samtidigt är utmaningen så stor att fler åtgärder behöver vidtas.

Migrationsverket gör ingen åldersbestämning av dem som säger sig vara ensamkommande minderåriga vid ankomsten. Åldersuppgiften utgörs i de flesta fall enbart av vad som muntligen uppges av den asylsökande trots att det saknas bevisning i form av till exempel ett ID. Rutinerna kan förbättras genom att Migrationsverket i större utsträckning, i oklara fall där det saknas ID eller annan bevisning, behandlar den asylsökanden som vuxen. Det fråntar naturligtvis inte den enskilde rätten till prövning av om skyddsbehov föreligger, men innebär att prövningen i stället får ske som vuxen.

Det behövs ett nytt regelverk för att asylsökande ska få rätt insatser, utifrån korrekt ålder, redan från början. Om det finns ett behov av medicinsk bedömning redan vid ankomsten till Sverige ska en sådan ske och inte som i dag att de enbart kan göras vid slutliga beslut.

Om det är svårt att få tillräcklig kompetens för medicinska bedömningar i Sverige bör möjligheten prövas att istället vända sig till Norge, Finland eller Danmark. Exempelvis skulle röntgenbilder som tas i Sverige kunna granskas och bedömas i dessa länder.

Regeringen pratar mycket om medicinska ålderbedömningar, men ändå har inget hänt. Nu måste regeringen gå från ord till handling och få en fungerande åldersbedömning på plats. Vi moderater kräver nu nya åtgärder för att stärka åldersbedömningen för bättre ordning och reda i asylprocessen.

Mikael Cederbratt (M)

Riksdagsledamot, Vänersborg

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot Bohuslän

Ledamöter av socialförsäkringsutskottet

Frågan om ålder kan ha stor betydelse när det gäller att bedöma asylskäl såväl som för de rättigheter, boendeformer och särskilda insatser som ges för barn. För att asylsökande barn som kommer på egen hand ska vara trygga i Sverige måste vi få ordning och reda i asylprocessen. En avgörande del är att vuxna ska behandlas som vuxna, inte som barn. Det är också en förutsättning för att kunna ge rätt stöd till rätt person. Resurser avsedda för barn ska gå till barn. Ändå ligger åldersbedömningarna i praktiken helt nere.

Det är rimligt att använda medicinska åldersbedömningar för den som inte på egen hand styrker sin ålder. Moderaterna har drivit på regeringen i denna fråga. Vi har även föreslagit att Migrationsverket anställer egna läkare för detta. Samtidigt är utmaningen så stor att fler åtgärder behöver vidtas.

Migrationsverket gör ingen åldersbestämning av dem som säger sig vara ensamkommande minderåriga vid ankomsten. Åldersuppgiften utgörs i de flesta fall enbart av vad som muntligen uppges av den asylsökande trots att det saknas bevisning i form av till exempel ett ID. Rutinerna kan förbättras genom att Migrationsverket i större utsträckning, i oklara fall där det saknas ID eller annan bevisning, behandlar den asylsökanden som vuxen. Det fråntar naturligtvis inte den enskilde rätten till prövning av om skyddsbehov föreligger, men innebär att prövningen i stället får ske som vuxen.

Det behövs ett nytt regelverk för att asylsökande ska få rätt insatser, utifrån korrekt ålder, redan från början. Om det finns ett behov av medicinsk bedömning redan vid ankomsten till Sverige ska en sådan ske och inte som i dag att de enbart kan göras vid slutliga beslut.

Om det är svårt att få tillräcklig kompetens för medicinska bedömningar i Sverige bör möjligheten prövas att istället vända sig till Norge, Finland eller Danmark. Exempelvis skulle röntgenbilder som tas i Sverige kunna granskas och bedömas i dessa länder.

Regeringen pratar mycket om medicinska ålderbedömningar, men ändå har inget hänt. Nu måste regeringen gå från ord till handling och få en fungerande åldersbedömning på plats. Vi moderater kräver nu nya åtgärder för att stärka åldersbedömningen för bättre ordning och reda i asylprocessen.

Mikael Cederbratt (M)

Riksdagsledamot, Vänersborg

Lars-Arne Staxäng (M)

Riksdagsledamot Bohuslän

Ledamöter av socialförsäkringsutskottet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.