2016-06-14 06:00

2016-06-14 10:37

Storregionbildning pågår redan

Debatt: Värmland

Om Sveriges regeringar fortsätter att tillåta myndigheter att regionalisera sig utifrån Stockholmsperspektiv så kommer Värmland alltid att ligga längst bort, skriver Karl-Johan Adolfsson.

Moderaten Fredrik Larsson, tillika landstingsstyrelsens ordförande, har på nytt uttalat sig om att Värmland ska stå för sig själv som region.

Under tiden som moderaterna har drivit linjen att Värmland är sig själva nokk har utvecklingen gjort att vi halkar efter. Folkmängden minskar och löneutvecklingen är sämre i Värmland än i andra delar av Sverige. Det innebär att skatteunderlaget som skall betala vård – skola - omsorg är sämre hos oss än hos andra. För att klara att finansiera framtidens krav på offentlig service behöver Värmland gå ihop med en partner som har starkare utveckling. Detta borde landstingsstyrelsens ordförande inse!

En lika viktig faktor är att regionbildning redan pågår och har så gjort länge. Det är inte bara Värmlandsmejerier och Värmlands förenade skogsägare som är historia. De flesta intresseorganisationer arbetar över större områden än Värmland. Statliga myndigheter flyttar sina kontor från Värmland den ena efter den andra. Inte ens alla länsstyrelseärenden hanteras längre i Värmland.

När förra EU-perioden började bestämdes utifrån Stockholmsperspektiv att Värmland skulle bilda område tillsammans med Dalarna och Gävleborg med Gävle som centralort när det gäller fördelning av strukturfondsmedel. Protester från Värmland var utan framgång.

Flera gånger placeras Värmland ihop med dessa län. När statliga myndigheter omorganiserar sig dyker ofta detta geografiska område upp. Det kanske inte är så konstigt. När man i Stockholm utgår från ett Mälardalsperspektiv så blir dessa tre län en grupp som blir utanför och lämpliga att föra samman. Om Sveriges regeringar fortsätter att tillåta myndigheter att regionalisera sig utifrån Stockholmsperspektiv så kommer Värmland alltid att ligga längst bort och det är här som det är lättast att lägga ner servicen.

Att hävda att Värmland klarar sig själv håller inte. Det handlar gång på gång om att samarbeta. Då måste vi samarbeta så att det ger oss bästa möjliga utbyte. Ett samarbete söderut, med Västra Götaland kommer att vara mer positivt. Där finns fler nya utvecklingsbara branscher, tillväxten har de senaste åren varit betydligt bättre än i Värmland och länen öster ut. Om vi ska klara att betala framtidens vård - skola - omsorg så måste vi ha tillväxt. Den får vi bara genom att fler får välbetalda jobb och därigenom mer skattepengar till kommuner och landsting.

Om det finns en gemensam regiongräns för myndigheter och dessutom en demokratiskt vald församling, där värmlänningar ingår, för samma område då är jag övertygad om att Värmlands intressen bättre tas till vara. Om det är Vänersborg och Göteborg som är huvudorter i denna region så vet vi att det finns ett gemensamt intresse för både gränshandel, Vänersjöfart och västsvensk och norsk arbetsmarknad, mm.

Karl-Johan Adolfsson (C)

Västra Ämtervik

Moderaten Fredrik Larsson, tillika landstingsstyrelsens ordförande, har på nytt uttalat sig om att Värmland ska stå för sig själv som region.

Under tiden som moderaterna har drivit linjen att Värmland är sig själva nokk har utvecklingen gjort att vi halkar efter. Folkmängden minskar och löneutvecklingen är sämre i Värmland än i andra delar av Sverige. Det innebär att skatteunderlaget som skall betala vård – skola - omsorg är sämre hos oss än hos andra. För att klara att finansiera framtidens krav på offentlig service behöver Värmland gå ihop med en partner som har starkare utveckling. Detta borde landstingsstyrelsens ordförande inse!

En lika viktig faktor är att regionbildning redan pågår och har så gjort länge. Det är inte bara Värmlandsmejerier och Värmlands förenade skogsägare som är historia. De flesta intresseorganisationer arbetar över större områden än Värmland. Statliga myndigheter flyttar sina kontor från Värmland den ena efter den andra. Inte ens alla länsstyrelseärenden hanteras längre i Värmland.

När förra EU-perioden började bestämdes utifrån Stockholmsperspektiv att Värmland skulle bilda område tillsammans med Dalarna och Gävleborg med Gävle som centralort när det gäller fördelning av strukturfondsmedel. Protester från Värmland var utan framgång.

Flera gånger placeras Värmland ihop med dessa län. När statliga myndigheter omorganiserar sig dyker ofta detta geografiska område upp. Det kanske inte är så konstigt. När man i Stockholm utgår från ett Mälardalsperspektiv så blir dessa tre län en grupp som blir utanför och lämpliga att föra samman. Om Sveriges regeringar fortsätter att tillåta myndigheter att regionalisera sig utifrån Stockholmsperspektiv så kommer Värmland alltid att ligga längst bort och det är här som det är lättast att lägga ner servicen.

Att hävda att Värmland klarar sig själv håller inte. Det handlar gång på gång om att samarbeta. Då måste vi samarbeta så att det ger oss bästa möjliga utbyte. Ett samarbete söderut, med Västra Götaland kommer att vara mer positivt. Där finns fler nya utvecklingsbara branscher, tillväxten har de senaste åren varit betydligt bättre än i Värmland och länen öster ut. Om vi ska klara att betala framtidens vård - skola - omsorg så måste vi ha tillväxt. Den får vi bara genom att fler får välbetalda jobb och därigenom mer skattepengar till kommuner och landsting.

Om det finns en gemensam regiongräns för myndigheter och dessutom en demokratiskt vald församling, där värmlänningar ingår, för samma område då är jag övertygad om att Värmlands intressen bättre tas till vara. Om det är Vänersborg och Göteborg som är huvudorter i denna region så vet vi att det finns ett gemensamt intresse för både gränshandel, Vänersjöfart och västsvensk och norsk arbetsmarknad, mm.

Karl-Johan Adolfsson (C)

Västra Ämtervik

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.