2016-06-02 06:00

2016-06-02 06:00

På väg mot botten bland Värmlands bibliotek

Debatt: Hammarö kommun

Hammarö har som synes inte särskilt lång väg att gå för att stå stadigt allra längst ner på listan, skriver Ingalill Jansson.

Hammarö kommun behöver spara. Alltså har kommunens ledning lagt fast ett sparbeting på 30 miljoner kronor. I sin outgrundliga vishet har ledningen kommit fram till att 20 miljoner av dessa 30 ska tas från bildningsförvaltningen.

Oj, tänker läsaren, Hammarö måste ha en bildningsförvaltning av enorma mått, eftersom den kan avvara så mycket pengar! Bildningsförvaltningen i sin tur bestämmer att cirka två miljoner ska tas från kulturenheten, alltså 10 procent av sparbetinget. Oj igen, har kulturen så gott om pengar? Nja, kanske inte – kulturenheten får 1,35 procent av kommunens totala budget. Men den ska stå för 6 procent av kommunens totala besparingar. Det är åtminstone ett intressant sätt att räkna.

Biblioteksfacket har redan reagerat och redogjort för de praktiska följderna av sparförslaget (se NWT 23/5). Mest iögonenfallande är att Hammarö tar ett rejält steg på sin målmedvetna vandring mot den absoluta bottenplaceringen bland Värmlands bibliotek.

Svensk biblioteksförening har gjort en sammanställning över biblioteken i Värmland. Den visar att i fråga om personaltäthet/heltidsanställda per 1 000 invånare ligger Hammarö på plats 13 av 16 på listan. (Högst ligger Eda kommun.) Vad gäller driftskostnader per invånare har Hammarö plats 14/16. Bokbeståndet, d v s antalet böcker per invånare finns på plats 16 av 16, antalet nyförvärv under 2014 på 14/16, bibliotekets antal barnböcker per barn i kommunen hamnar på plats 15/16.

Hammarö har som synes inte särskilt lång väg att gå för att stå stadigt allra längst ner på listan. Den som vill kontrollera ovanstående statistik rekommenderas att läsa Folkbiblioteken – i Värmlands län. Där finns också forskningsresultat och kloka tankar om bibliotekens och bibliotekariernas roll.

Nå, läsaren/låntagaren försöker med viss desperation förstå hur kommunen har tänkt. Vilka överväganden har lett till detta obegripliga förslag? Det är mycket lättare att konstatera vilka överväganden som inte har gjorts:

• Man har uppenbarligen inte bekymrat sig om att läsförståelsen bland barn och unga sjunker, vilket leder till

• Försämrade skolresultat.

• Man har inte sett något samband mellan behovet av att träna källkritik och kritiskt läsande i ett samhälle med ökande desinformation, nätmobbning och andra oönskade företeelser på nätet.

• Man har heller inte uppfattat någon koppling mellan bibliotek och integrationsinsatser.

Man har, kort sagt, inte förstått någonting om trådarna mellan läsning (=vidgade perspektiv och större öppenhet) och demokrati.

Däremot är det ju bekant att Hammarö vill ha en sund och snusfri tjänstemannakår. Kan det i själva verket vara så att det är snusarna man vill eliminera genom en drastisk, men lite ogenomskinlig åtgärd? I så fall får vi verkligen hoppas att man har ordentlig snuskoll. Tänk om antalet snusare är större inom någon annan sektor än inom bildningsförvaltningen – då har Hammarö kommun genomfört denna magnifika kulturslakt alldeles förgäves!

Ingalill Jansson

Läsare

Hammarö kommun behöver spara. Alltså har kommunens ledning lagt fast ett sparbeting på 30 miljoner kronor. I sin outgrundliga vishet har ledningen kommit fram till att 20 miljoner av dessa 30 ska tas från bildningsförvaltningen.

Oj, tänker läsaren, Hammarö måste ha en bildningsförvaltning av enorma mått, eftersom den kan avvara så mycket pengar! Bildningsförvaltningen i sin tur bestämmer att cirka två miljoner ska tas från kulturenheten, alltså 10 procent av sparbetinget. Oj igen, har kulturen så gott om pengar? Nja, kanske inte – kulturenheten får 1,35 procent av kommunens totala budget. Men den ska stå för 6 procent av kommunens totala besparingar. Det är åtminstone ett intressant sätt att räkna.

Biblioteksfacket har redan reagerat och redogjort för de praktiska följderna av sparförslaget (se NWT 23/5). Mest iögonenfallande är att Hammarö tar ett rejält steg på sin målmedvetna vandring mot den absoluta bottenplaceringen bland Värmlands bibliotek.

Svensk biblioteksförening har gjort en sammanställning över biblioteken i Värmland. Den visar att i fråga om personaltäthet/heltidsanställda per 1 000 invånare ligger Hammarö på plats 13 av 16 på listan. (Högst ligger Eda kommun.) Vad gäller driftskostnader per invånare har Hammarö plats 14/16. Bokbeståndet, d v s antalet böcker per invånare finns på plats 16 av 16, antalet nyförvärv under 2014 på 14/16, bibliotekets antal barnböcker per barn i kommunen hamnar på plats 15/16.

Hammarö har som synes inte särskilt lång väg att gå för att stå stadigt allra längst ner på listan. Den som vill kontrollera ovanstående statistik rekommenderas att läsa Folkbiblioteken – i Värmlands län. Där finns också forskningsresultat och kloka tankar om bibliotekens och bibliotekariernas roll.

Nå, läsaren/låntagaren försöker med viss desperation förstå hur kommunen har tänkt. Vilka överväganden har lett till detta obegripliga förslag? Det är mycket lättare att konstatera vilka överväganden som inte har gjorts:

• Man har uppenbarligen inte bekymrat sig om att läsförståelsen bland barn och unga sjunker, vilket leder till

• Försämrade skolresultat.

• Man har inte sett något samband mellan behovet av att träna källkritik och kritiskt läsande i ett samhälle med ökande desinformation, nätmobbning och andra oönskade företeelser på nätet.

• Man har heller inte uppfattat någon koppling mellan bibliotek och integrationsinsatser.

Man har, kort sagt, inte förstått någonting om trådarna mellan läsning (=vidgade perspektiv och större öppenhet) och demokrati.

Däremot är det ju bekant att Hammarö vill ha en sund och snusfri tjänstemannakår. Kan det i själva verket vara så att det är snusarna man vill eliminera genom en drastisk, men lite ogenomskinlig åtgärd? I så fall får vi verkligen hoppas att man har ordentlig snuskoll. Tänk om antalet snusare är större inom någon annan sektor än inom bildningsförvaltningen – då har Hammarö kommun genomfört denna magnifika kulturslakt alldeles förgäves!

Ingalill Jansson

Läsare

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.