2016-05-20 06:01

2016-05-20 06:01

Den biograffientliga regeringen

Debatt: Filmpolitik

Biografavgiftens avskaffande är då ett väldigt litet plåster på ett alldeles för stort sår. Alla kommer inte att klara av att driva ännu dyrare verksamhet på den redan ansträngda marknaden, skriver Fredrik Karlsson.

Regeringen har gett beskedet att filmpolitiken ska få en ordentlig renovering. Tyvärr så väljer man helt fel riktning och går en biograffientlig väg.

Skrotning av filmavtalet för en mer statlig styrning av biografverksamheten och en höjning av momsen på bioföreställningar från 6 till 25 procent är några av ingredienserna i regeringens nya filmpolitik som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterat. Momshöjningen i fråga är avsedd att finansiera den centralisering av filmpolitiken som regeringen vill ha. Man vill att kulturdepartementet i högre utsträckning ska styra kulturen. Frågan är om kulturministern och resten av regeringen verkligen förstår hur deras förslag kommer att drabba biograferna och alla människor som går på bio.

Biografmarknaden präglas av få aktörer och monopolliknande förhållanden. SF Bio sitter på drygt 66 procent av marknadsandelarna och mindre biografer runt om i landet kämpar hårt för att kunna fortsätta sin verksamhet. Flera av de någorlunda stora bioaktörerna har dessutom försvunnit från marknaden den senaste tiden. Fler av dem, som Sandrew Metronome och Astoria Cinemas, blev helt eller delvis uppköpta av SF Bio. Inte helt konstigt så är biobiljetter dyra då SF Bio har få konkurrenter.

Med momshöjningen kommer bioägarna, även SF, att tvingas höja sina biljettpriser. Det blir då biobesökarna som kommer att få ta smällen för regeringens beslut. Visserligen planeras biografavgiften att avskaffas i samband med de andra förslagen som en slags kompensation, men redan i dag gäller den inte för många av bioägarna – då de mindre biograferna har sluppit att betala den.

Biografavgiftens avskaffande är då ett väldigt litet plåster på ett alldeles för stort sår. Alla kommer inte att klara av att driva ännu dyrare verksamhet på den redan ansträngda marknaden. Flera har de senaste veckorna flaggat för att de kan komma att lägga ner sina verksamheter, främst de på landsorterna, som ett resultat av en momshöjning.

Regeringens förslag kommer kort och gott att innebära döden för många av de mindre biograferna runt om i landet, göra det dyrare än vad det redan är för vanliga människor att gå på bio och förvärra läget på biografmarknaden. Vad svensk filmpolitik istället behöver är mindre statligt inflytande, reformer som skapar förutsättningar för fler aktörer att ge sig in i biografbranschen och fungerande konkurens som på sikt ger oss lägre biopriser.

Fredrik Karlsson (L)

Vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Värmland

Regeringen har gett beskedet att filmpolitiken ska få en ordentlig renovering. Tyvärr så väljer man helt fel riktning och går en biograffientlig väg.

Skrotning av filmavtalet för en mer statlig styrning av biografverksamheten och en höjning av momsen på bioföreställningar från 6 till 25 procent är några av ingredienserna i regeringens nya filmpolitik som kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) presenterat. Momshöjningen i fråga är avsedd att finansiera den centralisering av filmpolitiken som regeringen vill ha. Man vill att kulturdepartementet i högre utsträckning ska styra kulturen. Frågan är om kulturministern och resten av regeringen verkligen förstår hur deras förslag kommer att drabba biograferna och alla människor som går på bio.

Biografmarknaden präglas av få aktörer och monopolliknande förhållanden. SF Bio sitter på drygt 66 procent av marknadsandelarna och mindre biografer runt om i landet kämpar hårt för att kunna fortsätta sin verksamhet. Flera av de någorlunda stora bioaktörerna har dessutom försvunnit från marknaden den senaste tiden. Fler av dem, som Sandrew Metronome och Astoria Cinemas, blev helt eller delvis uppköpta av SF Bio. Inte helt konstigt så är biobiljetter dyra då SF Bio har få konkurrenter.

Med momshöjningen kommer bioägarna, även SF, att tvingas höja sina biljettpriser. Det blir då biobesökarna som kommer att få ta smällen för regeringens beslut. Visserligen planeras biografavgiften att avskaffas i samband med de andra förslagen som en slags kompensation, men redan i dag gäller den inte för många av bioägarna – då de mindre biograferna har sluppit att betala den.

Biografavgiftens avskaffande är då ett väldigt litet plåster på ett alldeles för stort sår. Alla kommer inte att klara av att driva ännu dyrare verksamhet på den redan ansträngda marknaden. Flera har de senaste veckorna flaggat för att de kan komma att lägga ner sina verksamheter, främst de på landsorterna, som ett resultat av en momshöjning.

Regeringens förslag kommer kort och gott att innebära döden för många av de mindre biograferna runt om i landet, göra det dyrare än vad det redan är för vanliga människor att gå på bio och förvärra läget på biografmarknaden. Vad svensk filmpolitik istället behöver är mindre statligt inflytande, reformer som skapar förutsättningar för fler aktörer att ge sig in i biografbranschen och fungerande konkurens som på sikt ger oss lägre biopriser.

Fredrik Karlsson (L)

Vice distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.