2016-05-20 06:00

2016-05-20 06:00

Behåll sjukhuset i Arvika

Debatt: landstinget i Värmland

Centerpartiet lovade i sitt valprogram 2015-2018 att vi skall ha tre akutsjukhus i Värmland, Arvika, Torsby och Karlstad. Det står vi upp för, skriver Ulla Carlberg med flera.

Vi känner så väl igen det. Vi kommer ihåg nedläggningen av Säffle och Kristinehamns sjukhus. Vi känner stor oro inför att Arvika sjukhus nedmonteras och blir en vårdcentral. Så börjar nedläggningsprocessen av det tredje sjukhuset av fem i Värmland.

Det startar som alltid med att det finns ett rekryteringsproblemen av personal. Därefter följer i rask takt genomlysning, utredningsuppdrag, förändringar, beredning av förslag, resurserna skall användas mer länsövergripande, flytta patienter till rätt vårdnivå, synpunkter skall tas tillvara, ta bort akutkirurgin i Arvika, samarbete akuten Arvika och Karlstad, informationen kring förändringarna är förvirrande, testpilotprojekt o s v. Allt känns igen. Var är politiken och de politiska partierna? Det är politiken som bär ansvaret när strukturella förändringar skall ske (d v s nedläggning av ett sjukhus eller när frågor av större vikt skall behandlas, se kommunallagen).

Vi har under ett halvår fått små och korta informationer om att ett förändringsarbete gällande Arvika är på gång. Hjulet snurrar snabbare och snabbare och helt plötsligt skall akutkirurgin läggas ner. Akuten skall samarbeta med Karlstad. Patienten i centrum, som det så vackert heter, vart skall de ta vägen? Skall alla åka till Karlstad? Personalen i Arvika förstår inte syftet med förändringarna. Pensionärsorganisationerna är förtvivlade och värmlänningarna i Västra Värmland får info via insändare.

Var är politiken? Centerpartiet lovade i sitt valprogram 2015-2018 att vi skall ha tre akutsjukhus i Värmland, Arvika, Torsby och Karlstad. Det står vi upp för. Centerpartiet står för en vård, som värnar om att hela Värmland skall leva och att landsbygden skall ha tillgång till trygg, säker och nära vård.

Som centerpartister kan vi inte vara med och nedmontera sjukhuset i Arvika. Det strider enligt vår uppfattning helt mot partiets ideologi. Landsbygdsperspektivet är grundfundamentet till den centerpartistiska politiken, tappar vi den blir konsekvenserna mycket stora. Vi vill att frågan om Arvika sjukhus lyfts i den politiska debatten och att vi som är valda av folket får debattera frågan på kommande landstingsfullmäktige.

Ulla Carlberg

Erik A Eriksson

Margareta Ivarsson

Thomas Ohlsson

Landstingsledamöter, Centerpartiet

Vi känner så väl igen det. Vi kommer ihåg nedläggningen av Säffle och Kristinehamns sjukhus. Vi känner stor oro inför att Arvika sjukhus nedmonteras och blir en vårdcentral. Så börjar nedläggningsprocessen av det tredje sjukhuset av fem i Värmland.

Det startar som alltid med att det finns ett rekryteringsproblemen av personal. Därefter följer i rask takt genomlysning, utredningsuppdrag, förändringar, beredning av förslag, resurserna skall användas mer länsövergripande, flytta patienter till rätt vårdnivå, synpunkter skall tas tillvara, ta bort akutkirurgin i Arvika, samarbete akuten Arvika och Karlstad, informationen kring förändringarna är förvirrande, testpilotprojekt o s v. Allt känns igen. Var är politiken och de politiska partierna? Det är politiken som bär ansvaret när strukturella förändringar skall ske (d v s nedläggning av ett sjukhus eller när frågor av större vikt skall behandlas, se kommunallagen).

Vi har under ett halvår fått små och korta informationer om att ett förändringsarbete gällande Arvika är på gång. Hjulet snurrar snabbare och snabbare och helt plötsligt skall akutkirurgin läggas ner. Akuten skall samarbeta med Karlstad. Patienten i centrum, som det så vackert heter, vart skall de ta vägen? Skall alla åka till Karlstad? Personalen i Arvika förstår inte syftet med förändringarna. Pensionärsorganisationerna är förtvivlade och värmlänningarna i Västra Värmland får info via insändare.

Var är politiken? Centerpartiet lovade i sitt valprogram 2015-2018 att vi skall ha tre akutsjukhus i Värmland, Arvika, Torsby och Karlstad. Det står vi upp för. Centerpartiet står för en vård, som värnar om att hela Värmland skall leva och att landsbygden skall ha tillgång till trygg, säker och nära vård.

Som centerpartister kan vi inte vara med och nedmontera sjukhuset i Arvika. Det strider enligt vår uppfattning helt mot partiets ideologi. Landsbygdsperspektivet är grundfundamentet till den centerpartistiska politiken, tappar vi den blir konsekvenserna mycket stora. Vi vill att frågan om Arvika sjukhus lyfts i den politiska debatten och att vi som är valda av folket får debattera frågan på kommande landstingsfullmäktige.

Ulla Carlberg

Erik A Eriksson

Margareta Ivarsson

Thomas Ohlsson

Landstingsledamöter, Centerpartiet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.