2016-05-09 06:00

2016-05-09 06:00

Måste bli hela Värmlands flygplats

Debatt: Karlstads flygplats

Jag menar till och med att det kan vara nödvändigt att Värmland tar ett gemensamt ansvar för sin viktigaste flygplats, när vi nu diskuterar att Värmland eventuellt ska ingå i en större region, skriver Gösta Frödin.

Efter all den turbulens som varit kring Karlstad Airport ställer nu styrelsen sina platser till förfogande. Det är helt rätt av styrelsen att gör detta! Lika rätt som att man går ordentligt till botten med det som varit, och får upp alla eventuella problem till ytan. Detta är oerhört viktigt, eftersom Karlstads flygplats är viktig för hela Värmland. Det gäller därför att få fram och hantera gamla problem och eventuella försyndelser för att skapa förutsättningar för en bra nystart för flygplatsbolaget och flygverksamheten.

När driften av Karlstads flygplats för en del år sedan skulle överföras regionalt, så var den första planen att de flesta av Värmlands kommuner och Region Värmland skulle vara med som delägare. Dessa planer gick om intet, när ett flertal av kommunerna sade nej till att vara med. Karlstads kommun trädde då in som räddare av situationen, genom att Karlstad Airport fick bli ett av Karlstad ägt kommunalt bolag. Så är också situationen just nu.

Tanken att Karlstads flygplats är en angelägenhet för hela Värmland är fortsatt riktig! Jag menar till och med att det kan vara nödvändigt att Värmland tar ett gemensamt ansvar för sin viktigaste flygplats, när vi nu diskuterar att Värmland eventuellt ska ingå i en större region. I de sammanhangen kommer naturligtvis antalet flygplatser och behovet av dessa inom regionen att diskuteras. Då är det viktigt att kunna visa på ett starkt värmländskt stöd för Karlstads flygplats.

Jag vill uppmana oss alla ledande politiker i Värmlands kommuner, Region Värmland och landstinget att ta nya initiativ för att i den nödvändiga nystarten för Karlstads flyplats också se till att flygplatsbolaget får ett breddat ägande, som speglar att stora delar av Värmland står bakom vår viktigaste flygplats. Karlstads flygplats är viktig för Värmland och det är viktigt att Värmland brett står bakom flygplatsen, också formellt.

Gösta Frödin (L)

Ordinarie ledamot, kommunstyrelsen Arvika

Ersättare, styrelsen Region Värmland

Efter all den turbulens som varit kring Karlstad Airport ställer nu styrelsen sina platser till förfogande. Det är helt rätt av styrelsen att gör detta! Lika rätt som att man går ordentligt till botten med det som varit, och får upp alla eventuella problem till ytan. Detta är oerhört viktigt, eftersom Karlstads flygplats är viktig för hela Värmland. Det gäller därför att få fram och hantera gamla problem och eventuella försyndelser för att skapa förutsättningar för en bra nystart för flygplatsbolaget och flygverksamheten.

När driften av Karlstads flygplats för en del år sedan skulle överföras regionalt, så var den första planen att de flesta av Värmlands kommuner och Region Värmland skulle vara med som delägare. Dessa planer gick om intet, när ett flertal av kommunerna sade nej till att vara med. Karlstads kommun trädde då in som räddare av situationen, genom att Karlstad Airport fick bli ett av Karlstad ägt kommunalt bolag. Så är också situationen just nu.

Tanken att Karlstads flygplats är en angelägenhet för hela Värmland är fortsatt riktig! Jag menar till och med att det kan vara nödvändigt att Värmland tar ett gemensamt ansvar för sin viktigaste flygplats, när vi nu diskuterar att Värmland eventuellt ska ingå i en större region. I de sammanhangen kommer naturligtvis antalet flygplatser och behovet av dessa inom regionen att diskuteras. Då är det viktigt att kunna visa på ett starkt värmländskt stöd för Karlstads flygplats.

Jag vill uppmana oss alla ledande politiker i Värmlands kommuner, Region Värmland och landstinget att ta nya initiativ för att i den nödvändiga nystarten för Karlstads flyplats också se till att flygplatsbolaget får ett breddat ägande, som speglar att stora delar av Värmland står bakom vår viktigaste flygplats. Karlstads flygplats är viktig för Värmland och det är viktigt att Värmland brett står bakom flygplatsen, också formellt.

Gösta Frödin (L)

Ordinarie ledamot, kommunstyrelsen Arvika

Ersättare, styrelsen Region Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.