2016-05-07 06:00

2016-05-07 06:00

Ygeman sviker Sveriges jägare och skyttar

Debatt: Vapenlagstiftning

Uppenbarligen följer regeringens representant inte regeringens instruktioner. Alternativt har regeringen, utan att informera riksdagen, gett representanten andra instruktioner, skriver Pia Hallström och Sten Bergheden.

I höstas föreslog Europeiska kommissionen ändringar i vapendirektivet. Syftet – att förhindra att terrorister ska kunna få tag i vapen – är viktigt i en tid med återkommande terrorattacker på europeisk mark. Tyvärr var förslaget slarvigt, hastigt framtaget och skulle i sitt ursprungsutförande få stora konsekvenser för svenska jägare och sportskyttar, särskilt för dem som äger halvautomatiska vapen.

Tack vare riksdagens justitieutskott har den svenska regeringen kunnat föra en linje gentemot EU. Kärnan i den svenska linjen handlar om att våra nuvarande regler för vapeninnehav fungerar bra och ska värnas i fortsatta förhandlingar om hur vapendirektivet ska ändras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har dyrt och heligt lovat att stå upp för de svenska jägarna och sportskyttarna.

Frågan om Europeiska kommissionens föreslagna ändringar i vapendirektivet har nu nått in i EU:s vindlande byråkrati. För närvarande diskuteras ändringarna i Ministerrådet. Den svenska regeringens representant i förhandlingarna har att förhålla sig till den svenska linjen, alltså den som regeringen förankrat med riksdagens stöd. Med tanke på detta blir vi mycket illa till mods, när vi läser protokollen från de möten som genomförts.

Det visar sig att regeringens representant inte vänt sig mot flera av de förslag som har diskuterats och som skulle resultera i sämre villkor för svenska jägare. Utöver det har regeringens representant föreslagit olika förändringar i strid mot riksdagens beslut. Uppenbarligen följer regeringens representant inte regeringens instruktioner. Alternativt har regeringen, utan att informera riksdagen, gett representanten andra instruktioner. Det är mycket allvarligt.

Häromdagen debatterades vapendirektivet i riksdagen och Sten Bergheden ställde Anders Ygeman mot väggen i frågan. Han påstod då att protokollen var missvisande. Men ett protokoll är ett protokoll och vi kan bara utgå ifrån att offentliga handlingar från EU faktiskt stämmer, vilket lämnar ett mycket litet tolkningsutrymme. Anders Ygeman stod också svarslös inför frågan om han ska se till att regeringens representant framgent ska hålla sig till den svenska linjen.

Därför måste vi ännu en gång ställa den centrala frågan: driver regeringen en annan vapenlinje än vad man har mandat till eller har regeringens representant gjort fel? Och hur ska jägare och sportskyttar runtom i Sverige kunna lita på att regeringen faktiskt värnar deras intressen?

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot från Värmland

Sten Bergheden (M)

Landsbygdspolitisk talesperson

I höstas föreslog Europeiska kommissionen ändringar i vapendirektivet. Syftet – att förhindra att terrorister ska kunna få tag i vapen – är viktigt i en tid med återkommande terrorattacker på europeisk mark. Tyvärr var förslaget slarvigt, hastigt framtaget och skulle i sitt ursprungsutförande få stora konsekvenser för svenska jägare och sportskyttar, särskilt för dem som äger halvautomatiska vapen.

Tack vare riksdagens justitieutskott har den svenska regeringen kunnat föra en linje gentemot EU. Kärnan i den svenska linjen handlar om att våra nuvarande regler för vapeninnehav fungerar bra och ska värnas i fortsatta förhandlingar om hur vapendirektivet ska ändras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) har dyrt och heligt lovat att stå upp för de svenska jägarna och sportskyttarna.

Frågan om Europeiska kommissionens föreslagna ändringar i vapendirektivet har nu nått in i EU:s vindlande byråkrati. För närvarande diskuteras ändringarna i Ministerrådet. Den svenska regeringens representant i förhandlingarna har att förhålla sig till den svenska linjen, alltså den som regeringen förankrat med riksdagens stöd. Med tanke på detta blir vi mycket illa till mods, när vi läser protokollen från de möten som genomförts.

Det visar sig att regeringens representant inte vänt sig mot flera av de förslag som har diskuterats och som skulle resultera i sämre villkor för svenska jägare. Utöver det har regeringens representant föreslagit olika förändringar i strid mot riksdagens beslut. Uppenbarligen följer regeringens representant inte regeringens instruktioner. Alternativt har regeringen, utan att informera riksdagen, gett representanten andra instruktioner. Det är mycket allvarligt.

Häromdagen debatterades vapendirektivet i riksdagen och Sten Bergheden ställde Anders Ygeman mot väggen i frågan. Han påstod då att protokollen var missvisande. Men ett protokoll är ett protokoll och vi kan bara utgå ifrån att offentliga handlingar från EU faktiskt stämmer, vilket lämnar ett mycket litet tolkningsutrymme. Anders Ygeman stod också svarslös inför frågan om han ska se till att regeringens representant framgent ska hålla sig till den svenska linjen.

Därför måste vi ännu en gång ställa den centrala frågan: driver regeringen en annan vapenlinje än vad man har mandat till eller har regeringens representant gjort fel? Och hur ska jägare och sportskyttar runtom i Sverige kunna lita på att regeringen faktiskt värnar deras intressen?

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot från Värmland

Sten Bergheden (M)

Landsbygdspolitisk talesperson

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.