2016-05-06 06:00

2016-05-06 06:00

Investera mer i kvällsaktiviteter för unga

Debatt: Alkoholpolitik

Initiativ som ungdomsbussen kan utöver att vara en trygg samlingsplats för ungdomar även bidra till minskad oro bland vuxna. Det är också en investering som bidrar till mindre oro på stan, och i slutändan till mindre kostnader för samhället, skriver Juan-Pablo Roa.

Det finns många fantastiska eldsjälar runt om i Sverige. I september 2008 startade några av dem ungdomsbussen.nu i Karlstad, med stöd av Karlstad kommun. Alla unga, mellan 14 och 25 år, är välkomna till ungdomsbussen för en fika eller en pratstund. Bussen är välkänd i Karlstad, besöks av 250-300 unga under en fredagskväll och bidrar till att skapa trygghet för unga som kanske druckit för mycket.

Trots att många goda insatser görs runt om i Sverige, ofta med ideella krafter och det civila samhället med stöd av kommunen, behöver fler kommuner runt om i Sverige investera mer i denna typ av verksamhet. Så även i Värmland.

IQ är en idéburen organisation och vi arbetar för en smartare syn på alkohol, som leder till att alkoholens skadeverkningar minskar. Inför Valborg, en helg där många unga gör sin alkoholdebut, lät IQ Sifo göra en undersökning bland 1 000 tonårsföräldrar, vars barn är mellan 13-17 år. I undersökningen framkom en mängd tänkvärda resultat, bland annat:

• Hälften av alla tonårsföräldrar är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol.

• Nästan 3 av 4 tonårsföräldrar ville se fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar.

Olyckor och andra skador, som kan relateras till alkohol, beräknas kosta vårt samhälle omkring 45 miljarder kronor per år. Exempelvis är en stor del av all anmäld misshandel relaterad till alkohol och sker på allmän plats. I 70 procent av fallen med misshandel på allmän plats är gärningspersonen berusad.

Initiativ som ungdomsbussen kan utöver att vara en trygg samlingsplats för ungdomar även bidra till minskad oro bland vuxna. Det är också en investering som bidrar till mindre oro på stan, och i slutändan till mindre kostnader för samhället. Att stödja den typen av verksamhet är därför ekonomiskt smart av kommuner.

Att hela tre av fyra vuxna vill se fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar är en tydlig signal från föräldrar till politiker. Den typ av verksamhet som exempelvis ungdomsbussen erbjuder är smart socialt och ekonomiskt, och också efterfrågad.

I dag befinner jag mig i Karlstad för att diplomera ungdomsbussens viktiga arbete, som nu blir ett så kallat IQ-projekt. Diplomeringen innebär att IQ lyfter initiativet och hjälper till att sprida det så att fler runt om i Sverige kan göra det som eldsjälarna bakom ungdomsbussen gör i Karlstad idag. Och fler kommuner, i såväl Värmland som resten av Sverige, kan bidra genom att inse att det är en investering, inte en kostnad, att stödja ideella krafter och det civila samhället som arbetar för fler alkoholfria kvällsaktiviteter för unga.

Juan-Pablo Roa

Vd, IQ-initiativet

Det finns många fantastiska eldsjälar runt om i Sverige. I september 2008 startade några av dem ungdomsbussen.nu i Karlstad, med stöd av Karlstad kommun. Alla unga, mellan 14 och 25 år, är välkomna till ungdomsbussen för en fika eller en pratstund. Bussen är välkänd i Karlstad, besöks av 250-300 unga under en fredagskväll och bidrar till att skapa trygghet för unga som kanske druckit för mycket.

Trots att många goda insatser görs runt om i Sverige, ofta med ideella krafter och det civila samhället med stöd av kommunen, behöver fler kommuner runt om i Sverige investera mer i denna typ av verksamhet. Så även i Värmland.

IQ är en idéburen organisation och vi arbetar för en smartare syn på alkohol, som leder till att alkoholens skadeverkningar minskar. Inför Valborg, en helg där många unga gör sin alkoholdebut, lät IQ Sifo göra en undersökning bland 1 000 tonårsföräldrar, vars barn är mellan 13-17 år. I undersökningen framkom en mängd tänkvärda resultat, bland annat:

• Hälften av alla tonårsföräldrar är oroliga för att deras barn ska råka illa ut på grund av alkohol.

• Nästan 3 av 4 tonårsföräldrar ville se fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar.

Olyckor och andra skador, som kan relateras till alkohol, beräknas kosta vårt samhälle omkring 45 miljarder kronor per år. Exempelvis är en stor del av all anmäld misshandel relaterad till alkohol och sker på allmän plats. I 70 procent av fallen med misshandel på allmän plats är gärningspersonen berusad.

Initiativ som ungdomsbussen kan utöver att vara en trygg samlingsplats för ungdomar även bidra till minskad oro bland vuxna. Det är också en investering som bidrar till mindre oro på stan, och i slutändan till mindre kostnader för samhället. Att stödja den typen av verksamhet är därför ekonomiskt smart av kommuner.

Att hela tre av fyra vuxna vill se fler alkoholfria aktiviteter för ungdomar är en tydlig signal från föräldrar till politiker. Den typ av verksamhet som exempelvis ungdomsbussen erbjuder är smart socialt och ekonomiskt, och också efterfrågad.

I dag befinner jag mig i Karlstad för att diplomera ungdomsbussens viktiga arbete, som nu blir ett så kallat IQ-projekt. Diplomeringen innebär att IQ lyfter initiativet och hjälper till att sprida det så att fler runt om i Sverige kan göra det som eldsjälarna bakom ungdomsbussen gör i Karlstad idag. Och fler kommuner, i såväl Värmland som resten av Sverige, kan bidra genom att inse att det är en investering, inte en kostnad, att stödja ideella krafter och det civila samhället som arbetar för fler alkoholfria kvällsaktiviteter för unga.

Juan-Pablo Roa

Vd, IQ-initiativet

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.