2016-05-03 06:00

2016-05-03 06:00

Mänsklig rättighet att slippa passiv rökning

Debatt: Internationella astmadagen

På samma sätt som vi anpassar samhället med rullstolsramper och blindskrift ska vi också anpassa miljöer för dem som har astma eller överkänslighet och blir sjuka av det, skriver Maritha Sedvallson och Ingalill Bjöörn.

Den 3 maj är det Internationella astmadagen. Vi vill uppmärksamma att andras tobaksrök är ett folkhälsoproblem – även utomhus! På platser där man väntar på tåg, bussar o s v utsätts 35 procent för andras rök minst en gång i månaden och ungefär var tionde vuxen svensk utsätts dagligen för andras rök. All passiv rökning är ohälsosam och enligt WHO, Världshälsoorganisationen, finns inga halter som är ofarliga.

Ett folkhälsomål som riksdagen antagit är att ingen mot sin vilja från och med 2014 ska utsättas för passiv rökning. Men fram till nu har inget gjorts för att uppnå målet sedan beslutet togs om rökförbud på restauranger 2005. Frivillighet fungerar inte. Det är en anledning till att WHO föreslår lagstiftning för rökfria miljöer. Astma- och allergiförbundet drev ett projekt om rökfria uteserveringar 2012-14 men bara 11 uteserveringar anmälde intresse.

För många med astma är det en omöjlighet att vistas i närheten av en busskur eller på en perrong där någon röker. Rökning vid entréer kan utlösa astmaanfall och ge symtom för personer med överkänslighet. Tillgänglighet är en rättighet. På samma sätt som vi anpassar samhället med rullstolsramper och blindskrift ska vi också anpassa miljöer för dem som har astma eller överkänslighet och blir sjuka av det.

En undersökning bland Astma- och allergiförbundets medlemmar visar att 52 procent blir sjuka eller fick allergisymtom när de utsätts för andras tobaksrök. Andra grupper som är viktiga att skydda är barn och unga. Barn väljer ofta inte var de befinner sig och unga tar efter vuxnas beteende när rökning är tillåten. Sveriges riksdag har skrivit på FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning där tillgänglighet är en viktig del. Vi har även antagit WHO:s ramkonvention om tobak som säger att ingen ofrivilligt ska utsättas för passiv rökning. Nu är det dags att införa lagstiftning som visar att Sverige lever upp till dessa mänskliga rättigheter.

En majoritet av befolkningen (60-85 procent) stödjer dessutom rökförbud i de offentliga utemiljöer som förslås av Folkhälsomyndigheten och regeringens utredare. Lagstiftning med förbud mot passiv rökning i vissa utemiljöer är nödvändigt!

Maritha Sedvallson

Ordförande, Astma- och allergiförbundet

Ingalill Bjöörn

Ordförande, Astma- och allergiföreningen i Värmlands län

Den 3 maj är det Internationella astmadagen. Vi vill uppmärksamma att andras tobaksrök är ett folkhälsoproblem – även utomhus! På platser där man väntar på tåg, bussar o s v utsätts 35 procent för andras rök minst en gång i månaden och ungefär var tionde vuxen svensk utsätts dagligen för andras rök. All passiv rökning är ohälsosam och enligt WHO, Världshälsoorganisationen, finns inga halter som är ofarliga.

Ett folkhälsomål som riksdagen antagit är att ingen mot sin vilja från och med 2014 ska utsättas för passiv rökning. Men fram till nu har inget gjorts för att uppnå målet sedan beslutet togs om rökförbud på restauranger 2005. Frivillighet fungerar inte. Det är en anledning till att WHO föreslår lagstiftning för rökfria miljöer. Astma- och allergiförbundet drev ett projekt om rökfria uteserveringar 2012-14 men bara 11 uteserveringar anmälde intresse.

För många med astma är det en omöjlighet att vistas i närheten av en busskur eller på en perrong där någon röker. Rökning vid entréer kan utlösa astmaanfall och ge symtom för personer med överkänslighet. Tillgänglighet är en rättighet. På samma sätt som vi anpassar samhället med rullstolsramper och blindskrift ska vi också anpassa miljöer för dem som har astma eller överkänslighet och blir sjuka av det.

En undersökning bland Astma- och allergiförbundets medlemmar visar att 52 procent blir sjuka eller fick allergisymtom när de utsätts för andras tobaksrök. Andra grupper som är viktiga att skydda är barn och unga. Barn väljer ofta inte var de befinner sig och unga tar efter vuxnas beteende när rökning är tillåten. Sveriges riksdag har skrivit på FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning där tillgänglighet är en viktig del. Vi har även antagit WHO:s ramkonvention om tobak som säger att ingen ofrivilligt ska utsättas för passiv rökning. Nu är det dags att införa lagstiftning som visar att Sverige lever upp till dessa mänskliga rättigheter.

En majoritet av befolkningen (60-85 procent) stödjer dessutom rökförbud i de offentliga utemiljöer som förslås av Folkhälsomyndigheten och regeringens utredare. Lagstiftning med förbud mot passiv rökning i vissa utemiljöer är nödvändigt!

Maritha Sedvallson

Ordförande, Astma- och allergiförbundet

Ingalill Bjöörn

Ordförande, Astma- och allergiföreningen i Värmlands län

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.