2016-05-02 06:01

2016-05-02 06:01

Bygg fler attraktiva lägenheter

Debatt: Bostäder

Om det antas att köparen har sålt villan och så har de disponibelt kapital. Det borde ge möjlighet att finansiera köp av en lägenhet med standard ut över minimum, skriver Börje Karlsson.

Med åren har många arbeten blir fysiskt lättare men intellektuellt och socialt mer utmanande. Det blir lockande för allt fler att stanna kvar i yrkeslivet efter pensionering om förhållandena är de rätta. Men man måste ha kapacitet och andra hänsyn får inte ta för mycket kraft. Inte minst måste boendet vara lättvindigt.

Villan med trädgården är passande för barnfamiljen, men när barnen sedan länge har flyttat ut och man inte längre gläds över att byta trasiga takpannor och klippa gräs kan man kanske fundera på om man skall bo i villa så länge som möjligt. Om dessutom underhållet efter hand släpar efter reduceras attraktiviteten när den skall säljas. Att använda resurser på ett renoveringsobjekt är inte alltid det en aktiv barnfamilj, med mer eller mindre konstant tidsbrist, vill prioritera.

Kanske kan man tänka tanken att lämna villaboendet när det inte längre ger tydliga livskvaliteter; och istället byta till ett boende som ger andra kvaliteter och kan fungera bra resten av livet. Det bör vara ett boende med balkong med vacker utsikt som fungerar bra också om man sitter i rullstol. Förrådet skall ha plats till golfsetet, cyklarna, kuddarna till båten och mycket mer. Man skall heller inte behöva vara orolig för bostaden om man är hemifrån några veckor.

Det skall vara rullatoravstånd till mest möjligt av kommers, kultur, skog och kollektivtrafik. Korta avstånd motiverar till promenader, utan annat syfte än att komma ut, se folk och sträcka på benen. Alla skall vara trygga när de är ute. Omgivningen skall därför ha vil- och sittplatser som är anpassade för den som har svårt att resa sig. Det bör byggas tätt och högt för att så många som möjligt får nära till så många aktiviteter och attraktioner som möjligt. Med högre höjd får också flera utsikt från, och flera soltimmar på, balkongen.

Hur skall byggandet finansieras? Sedan 2009 kan man också i Sverige äga en lägenhet, i flera grannländer en vanlig boendeform. Om det antas att köparen har sålt villan och så har de disponibelt kapital. Det borde ge möjlighet att finansiera köp av en lägenhet med standard ut över minimum.

Vem kan vara intresserad? Av Skånes areal är cirka 50 procent åker, och minst lika stor del av våra sydliga grannländer. Där är det trångt och det är få förunnat att ha gångavstånd till skog och sjö. Norr om Hallandsåsen är över 90 procent utmark så vi har gott om plats. Här finns skogar, golfbanor och naturliga fiskevatten, sjöar att bada gratis i, dricksvatten direkt ur kranen, tätorter med mänsklig skala som nästan alla ligger vid både vatten och skog samt många andra kvaliteter som bara skandinaver kan ta för givna.

Värmland är ju ett inarbetat varunamn i Tyskland, Nederländerna och Danmark. Det förenklar marknadsföringen. Givetvis är också skandinaver välkomna, men det kan bli lättare att hitta spekulanter i Hamburg eller Amsterdam än i Stockholm eller Västerås. Inflyttarna har utbildning och yrkeserfarenhet som lokalt näringsliv, utbildningsinstitutioner med mera kan ha nytta av. Kanske en möjlig renässans för mången slumrande bruksort?

Flygen går mellan Karlstad och Frankfurt-am-Main. Tåg började rulla genom Hallandsåsen i december. Med Västlänken färdig 2026 och något senare fast förbindelse mellan Fehmarn och Bælt kan man kanske tänka sig nattåg mellan Karlstad och Hamburg! Avståndet till kontinenten minskar men allt tar tid. Efter att den här texten är publicerad tar det minst fem år till att första lägenheten är färdig. Årgång 1956 har då hunnit bli 65 så, vad väntar vi på?

Börje Karlsson

Landskapsarkitekt (M. Sc.), ingenjör, Aker Brygge

Med åren har många arbeten blir fysiskt lättare men intellektuellt och socialt mer utmanande. Det blir lockande för allt fler att stanna kvar i yrkeslivet efter pensionering om förhållandena är de rätta. Men man måste ha kapacitet och andra hänsyn får inte ta för mycket kraft. Inte minst måste boendet vara lättvindigt.

Villan med trädgården är passande för barnfamiljen, men när barnen sedan länge har flyttat ut och man inte längre gläds över att byta trasiga takpannor och klippa gräs kan man kanske fundera på om man skall bo i villa så länge som möjligt. Om dessutom underhållet efter hand släpar efter reduceras attraktiviteten när den skall säljas. Att använda resurser på ett renoveringsobjekt är inte alltid det en aktiv barnfamilj, med mer eller mindre konstant tidsbrist, vill prioritera.

Kanske kan man tänka tanken att lämna villaboendet när det inte längre ger tydliga livskvaliteter; och istället byta till ett boende som ger andra kvaliteter och kan fungera bra resten av livet. Det bör vara ett boende med balkong med vacker utsikt som fungerar bra också om man sitter i rullstol. Förrådet skall ha plats till golfsetet, cyklarna, kuddarna till båten och mycket mer. Man skall heller inte behöva vara orolig för bostaden om man är hemifrån några veckor.

Det skall vara rullatoravstånd till mest möjligt av kommers, kultur, skog och kollektivtrafik. Korta avstånd motiverar till promenader, utan annat syfte än att komma ut, se folk och sträcka på benen. Alla skall vara trygga när de är ute. Omgivningen skall därför ha vil- och sittplatser som är anpassade för den som har svårt att resa sig. Det bör byggas tätt och högt för att så många som möjligt får nära till så många aktiviteter och attraktioner som möjligt. Med högre höjd får också flera utsikt från, och flera soltimmar på, balkongen.

Hur skall byggandet finansieras? Sedan 2009 kan man också i Sverige äga en lägenhet, i flera grannländer en vanlig boendeform. Om det antas att köparen har sålt villan och så har de disponibelt kapital. Det borde ge möjlighet att finansiera köp av en lägenhet med standard ut över minimum.

Vem kan vara intresserad? Av Skånes areal är cirka 50 procent åker, och minst lika stor del av våra sydliga grannländer. Där är det trångt och det är få förunnat att ha gångavstånd till skog och sjö. Norr om Hallandsåsen är över 90 procent utmark så vi har gott om plats. Här finns skogar, golfbanor och naturliga fiskevatten, sjöar att bada gratis i, dricksvatten direkt ur kranen, tätorter med mänsklig skala som nästan alla ligger vid både vatten och skog samt många andra kvaliteter som bara skandinaver kan ta för givna.

Värmland är ju ett inarbetat varunamn i Tyskland, Nederländerna och Danmark. Det förenklar marknadsföringen. Givetvis är också skandinaver välkomna, men det kan bli lättare att hitta spekulanter i Hamburg eller Amsterdam än i Stockholm eller Västerås. Inflyttarna har utbildning och yrkeserfarenhet som lokalt näringsliv, utbildningsinstitutioner med mera kan ha nytta av. Kanske en möjlig renässans för mången slumrande bruksort?

Flygen går mellan Karlstad och Frankfurt-am-Main. Tåg började rulla genom Hallandsåsen i december. Med Västlänken färdig 2026 och något senare fast förbindelse mellan Fehmarn och Bælt kan man kanske tänka sig nattåg mellan Karlstad och Hamburg! Avståndet till kontinenten minskar men allt tar tid. Efter att den här texten är publicerad tar det minst fem år till att första lägenheten är färdig. Årgång 1956 har då hunnit bli 65 så, vad väntar vi på?

Börje Karlsson

Landskapsarkitekt (M. Sc.), ingenjör, Aker Brygge

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.