2016-04-27 06:00

2016-04-27 06:00

Sverige förs åt fel håll av de rödgröna

Debatt: Regeringsbudgeten

Det här handlar om människor, runt om i hela landet, som hamnar i utanförskap och bidragsberoende istället för att ges möjlighet att vara med och bidra, skriver Ulf Kristersson, Christian Holm Barenfeld och Pia Hallström.

Det är glädjande att Sverige i nuläget har god tillväxt i ekonomin. Det innebär samtidigt att de relativt goda förutsättningarna inte får slösas bort, utan tvärtom måste användas för att genomföra de reformer Sverige behöver på lång sikt. När regeringen nu har presenterat vårbudgeten för 2016 är det tyvärr tydligt att statsminister Stefan Löfvens (S) och finansminister Magdalena Anderssons (S) politik för Sverige åt fel håll.

Några saker är särskilt allvarliga:

Ökat utanförskap och kraftiga bidragshöjningar. Regeringen skriver själva i vårpropositionen att närmare en miljon människor förväntas vara i utanförskap 2020. Samtidigt kommer utgifterna för bidrag och transfereringar att öka med hela 77 miljarder kronor fram till samma år. Det här handlar om människor, runt om i hela landet, som hamnar i utanförskap och bidragsberoende istället för att ges möjlighet att vara med och bidra.

Regeringen blundar för de problem Sverige står inför. Arbetslösheten vänder upp år 2017 och utanförskapet i utsatta grupper ökar. Till exempel är arbetslösheten fyra gånger högre för utomeuropeiskt födda jämfört med inrikes födda. Trots dessa omfattande utmaningar uppgår regeringens samlade jobb- och integrationspolitik i vårpropositionen endast till 2 procent av de totala utgiftsökningarna. Så tar man inte ansvar för jobb och integration.

Regeringen tappar greppet om de offentliga finanserna. Underskotten ökar med 60 procent år 2017 och biter sig fast under hela mandatperioden. Magdalena Andersson har nu övergett principen om att finansiera satsningar krona-för-krona och börjar låna till löpande utgifter. Men Sveriges välfärd kan inte byggas med lånade pengar.

Sverige behöver istället en bred reformagenda för fler jobb med ansvar för ekonomin. En litet exportberoende land som Sverige påverkas av omvärlden. Många länder i vårt närområde brottas ännu med en svag ekonomi och bortom Europa ser vi att den amerikanska ekonomin återhämtar sig långsammare än förväntat och den kinesiska tappar fart. Det är denna verklighet som vi har att förhålla oss till. Det är därför desto viktigare att göra rätt på hemmaplan. I den globala konkurrensen lämnas allt mindre utrymme för en politik som slarvar med de offentliga finanserna.

Vårt land är fantastiskt och vi har goda förutsättningar att kunna möta de utmaningar som ligger framför oss. Moderaterna är övertygade om att Sverige kan mer – men det kräver ledarskap, mod och en vilja att se problemen. Sverige behöver både nya reformer och en regering som klarar av att ta ett långsiktigt ansvar för svensk ekonomi. Det är den viktigaste framtidsinvestering som går att göra.

Ulf Kristersson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot Värmland

Det är glädjande att Sverige i nuläget har god tillväxt i ekonomin. Det innebär samtidigt att de relativt goda förutsättningarna inte får slösas bort, utan tvärtom måste användas för att genomföra de reformer Sverige behöver på lång sikt. När regeringen nu har presenterat vårbudgeten för 2016 är det tyvärr tydligt att statsminister Stefan Löfvens (S) och finansminister Magdalena Anderssons (S) politik för Sverige åt fel håll.

Några saker är särskilt allvarliga:

Ökat utanförskap och kraftiga bidragshöjningar. Regeringen skriver själva i vårpropositionen att närmare en miljon människor förväntas vara i utanförskap 2020. Samtidigt kommer utgifterna för bidrag och transfereringar att öka med hela 77 miljarder kronor fram till samma år. Det här handlar om människor, runt om i hela landet, som hamnar i utanförskap och bidragsberoende istället för att ges möjlighet att vara med och bidra.

Regeringen blundar för de problem Sverige står inför. Arbetslösheten vänder upp år 2017 och utanförskapet i utsatta grupper ökar. Till exempel är arbetslösheten fyra gånger högre för utomeuropeiskt födda jämfört med inrikes födda. Trots dessa omfattande utmaningar uppgår regeringens samlade jobb- och integrationspolitik i vårpropositionen endast till 2 procent av de totala utgiftsökningarna. Så tar man inte ansvar för jobb och integration.

Regeringen tappar greppet om de offentliga finanserna. Underskotten ökar med 60 procent år 2017 och biter sig fast under hela mandatperioden. Magdalena Andersson har nu övergett principen om att finansiera satsningar krona-för-krona och börjar låna till löpande utgifter. Men Sveriges välfärd kan inte byggas med lånade pengar.

Sverige behöver istället en bred reformagenda för fler jobb med ansvar för ekonomin. En litet exportberoende land som Sverige påverkas av omvärlden. Många länder i vårt närområde brottas ännu med en svag ekonomi och bortom Europa ser vi att den amerikanska ekonomin återhämtar sig långsammare än förväntat och den kinesiska tappar fart. Det är denna verklighet som vi har att förhålla oss till. Det är därför desto viktigare att göra rätt på hemmaplan. I den globala konkurrensen lämnas allt mindre utrymme för en politik som slarvar med de offentliga finanserna.

Vårt land är fantastiskt och vi har goda förutsättningar att kunna möta de utmaningar som ligger framför oss. Moderaterna är övertygade om att Sverige kan mer – men det kräver ledarskap, mod och en vilja att se problemen. Sverige behöver både nya reformer och en regering som klarar av att ta ett långsiktigt ansvar för svensk ekonomi. Det är den viktigaste framtidsinvestering som går att göra.

Ulf Kristersson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot Värmland

Pia Hallström (M)

Riksdagsledamot Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.