2016-04-27 06:01

2016-04-27 06:01

Satsning på framtidens Sverige

Debatt: Vårbudgeten

Målet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 ligger fast, även om det kommer att bli svårt, inte minst efter det stora ansvar Sverige tagit i flyktingkrisen, skriver Lars Mejern Larsson.

I vårbudgeten 2017 visar Socialdemokraterna ännu en gång att vi menar allvar med att stärka och utveckla den svenska modellen genom att satsa på jobb, skola och välfärd. Satsningar vi har råd att göra på grund av en väl förd ekonomisk politik. Tillväxten under 2015 var drygt fyra procent, vilket är klart över den genomsnittliga tillväxten i Sverige de senaste tjugo åren. Tillväxten var också hög i jämförelse med många andra länder, till exempel USA och Tyskland.

Arbetslösheten minskade betydligt under förra året och är nu nere på cirka 7 procent. Det är den lägsta nivån på sju år. Även ungdoms- och långtidsarbetslösheten minskade påtagligt. Samtidigt ökade också sysselsättningen och den svenska exporten.

Även om det går bra för Sverige finns det så klart utmaningar och även orosmoment i omvärlden som kan förändra spelplanen. Men vår regering är tydlig. Målet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 ligger fast, även om det kommer att bli svårt, inte minst efter det stora ansvar Sverige tagit i flyktingkrisen. Därför investerar regeringen nu kraftfullt i det som bygger Sverige starkt: utbildning, matchning och en aktiv näringspolitik för fler och växande företag.

Likaså sker nu den största välfärdssatsningen sedan de allmänna statsbidragen till kommuner och landsting infördes. Regeringen satsar 10 miljarder kronor per år, en investering som göra skillnad på riktigt. Tillsammans med utbildningssatsningar finns det nu hopp om att klara en kvalitativ välfärd även i framtiden.

De här satsningarna på jobb och välfärd är kanske än viktigare nu när vi har många nya medborgare på arbetsmarknaden. I relation till detta ska vi också komma ihåg att det demografiska hotet är på riktigt. Om inte allt för lång tid kommer vi att ha fler medborgare som är över 80 år, än under 20. Vi skulle helt enkelt inte ha tillräckligt med unga och arbetsföra personer för att kunna förse samhället med den mest grundläggande servicen. Inte heller skulle vi få tillräckliga skatteintäkter. Därför har vi i vårbudgeten också satsat på de människor som fått asyl i Sverige. Vi investerar så att dessa människor ska kunna komma in i samhällsgemenskap och jobb så snabbt som möjligt.

Det är inte bara en investering i framtiden, utan också en gigantisk stimulans till vår svenska ekonomi. I stort sett alla pengar som går till flyktingmottagandet blir nya jobb, fler bostäder och fler skolor. För alla. Samma summa satsade den borgerliga regeringen för att rädda våra storbanker 2009.

Vi socialdemokrater bygger ett jämlikt, jämställt och hållbart Sverige som klarar de framtida påfrestningarna. Mot detta står borgerliga partier som istället för investeringar i jobb, utbildning och välfärd vill se nedskärningar för att sänka skatten med ytterligare 68 miljarder. Skillnaderna mellan blocken kunde inte vara större. Jag är övertygad. Sverige behöver en aktiv progressiv politik för att möta framtidens utmaningar, inte ytterligare skattesänkningar.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

I vårbudgeten 2017 visar Socialdemokraterna ännu en gång att vi menar allvar med att stärka och utveckla den svenska modellen genom att satsa på jobb, skola och välfärd. Satsningar vi har råd att göra på grund av en väl förd ekonomisk politik. Tillväxten under 2015 var drygt fyra procent, vilket är klart över den genomsnittliga tillväxten i Sverige de senaste tjugo åren. Tillväxten var också hög i jämförelse med många andra länder, till exempel USA och Tyskland.

Arbetslösheten minskade betydligt under förra året och är nu nere på cirka 7 procent. Det är den lägsta nivån på sju år. Även ungdoms- och långtidsarbetslösheten minskade påtagligt. Samtidigt ökade också sysselsättningen och den svenska exporten.

Även om det går bra för Sverige finns det så klart utmaningar och även orosmoment i omvärlden som kan förändra spelplanen. Men vår regering är tydlig. Målet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020 ligger fast, även om det kommer att bli svårt, inte minst efter det stora ansvar Sverige tagit i flyktingkrisen. Därför investerar regeringen nu kraftfullt i det som bygger Sverige starkt: utbildning, matchning och en aktiv näringspolitik för fler och växande företag.

Likaså sker nu den största välfärdssatsningen sedan de allmänna statsbidragen till kommuner och landsting infördes. Regeringen satsar 10 miljarder kronor per år, en investering som göra skillnad på riktigt. Tillsammans med utbildningssatsningar finns det nu hopp om att klara en kvalitativ välfärd även i framtiden.

De här satsningarna på jobb och välfärd är kanske än viktigare nu när vi har många nya medborgare på arbetsmarknaden. I relation till detta ska vi också komma ihåg att det demografiska hotet är på riktigt. Om inte allt för lång tid kommer vi att ha fler medborgare som är över 80 år, än under 20. Vi skulle helt enkelt inte ha tillräckligt med unga och arbetsföra personer för att kunna förse samhället med den mest grundläggande servicen. Inte heller skulle vi få tillräckliga skatteintäkter. Därför har vi i vårbudgeten också satsat på de människor som fått asyl i Sverige. Vi investerar så att dessa människor ska kunna komma in i samhällsgemenskap och jobb så snabbt som möjligt.

Det är inte bara en investering i framtiden, utan också en gigantisk stimulans till vår svenska ekonomi. I stort sett alla pengar som går till flyktingmottagandet blir nya jobb, fler bostäder och fler skolor. För alla. Samma summa satsade den borgerliga regeringen för att rädda våra storbanker 2009.

Vi socialdemokrater bygger ett jämlikt, jämställt och hållbart Sverige som klarar de framtida påfrestningarna. Mot detta står borgerliga partier som istället för investeringar i jobb, utbildning och välfärd vill se nedskärningar för att sänka skatten med ytterligare 68 miljarder. Skillnaderna mellan blocken kunde inte vara större. Jag är övertygad. Sverige behöver en aktiv progressiv politik för att möta framtidens utmaningar, inte ytterligare skattesänkningar.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.