2016-04-25 06:00

2016-04-25 06:00

Landstinget tjänar på konkurrens

Slutreplik: Ambulanshelikoptern

Detta gör att landstinget kan försäkra sig om att företaget som vinner upphandlingen är välmeriterat, har en stabil ekonomi och stor erfarenhet, skriver Jan-Olov Bergling.

Svar till Johan Agin (NWT 4/4)

I ett svar på vår debattartikel kring ambulanshelikoptersatsningen i Värmland, skriver piloten Johan Agin att ”landstinget har kontroll på kostnader och kvalitet” om man bedriver helikopterverksamhet i egen regi. Vi vill mena att det med stor sannolikhet förhåller sig tvärt om.

Poängen med en upphandling är konkurrens, det vill säga att landstinget kan välja mellan flera företag, och själva ställa vilka krav de vill på dessa. Detta gör att landstinget kan försäkra sig om att företaget som vinner upphandlingen är välmeriterat, har en stabil ekonomi och stor erfarenhet.

Konkurrens tvingar företag till kostnadseffektivitet. Detta i kombination med stordriftsfördelar gör att den riskmarginal och vinstmarginal som läggs på ett anbud blir så liten som möjligt. En riskmarginal som inte utnyttjas kommer anbudsgivaren till del, och i förlängningen kunden till del, i och med att leverantören i framtiden då står starkare rustad för att klara andra eventuella, ej kalkylerade kostnader.

Om upphandlingen är konstruerad på ett sådant sätt, så finns det heller inte någon risk att en eventuell kostnad drabbar kunden. Genom att skriva bra avtal och välja kapitalstarka leverantörer med goda referenser blir risken för konkurs dessutom minimal.

Att generera avkastning till ägarna kommer alltid vara ett viktigt mål för ett privat företag, men det förutsätter långsiktighet, professionalism och engagemang.

Landstingen har full kontroll över kostnader och kvalitet om de upphandlar ambulanshelikoptertjänster. Kostnaderna kan bestämmas på förhand, och kvaliteten kan garanteras genom val av leverantör och via ett lämpligt avtal. Detta är inte självklarheter om man väljer att driva verksamheten i egen regi.

Jan-Olov Bergling

Branschchef, Svenska Flygbranschen

Svar till Johan Agin (NWT 4/4)

I ett svar på vår debattartikel kring ambulanshelikoptersatsningen i Värmland, skriver piloten Johan Agin att ”landstinget har kontroll på kostnader och kvalitet” om man bedriver helikopterverksamhet i egen regi. Vi vill mena att det med stor sannolikhet förhåller sig tvärt om.

Poängen med en upphandling är konkurrens, det vill säga att landstinget kan välja mellan flera företag, och själva ställa vilka krav de vill på dessa. Detta gör att landstinget kan försäkra sig om att företaget som vinner upphandlingen är välmeriterat, har en stabil ekonomi och stor erfarenhet.

Konkurrens tvingar företag till kostnadseffektivitet. Detta i kombination med stordriftsfördelar gör att den riskmarginal och vinstmarginal som läggs på ett anbud blir så liten som möjligt. En riskmarginal som inte utnyttjas kommer anbudsgivaren till del, och i förlängningen kunden till del, i och med att leverantören i framtiden då står starkare rustad för att klara andra eventuella, ej kalkylerade kostnader.

Om upphandlingen är konstruerad på ett sådant sätt, så finns det heller inte någon risk att en eventuell kostnad drabbar kunden. Genom att skriva bra avtal och välja kapitalstarka leverantörer med goda referenser blir risken för konkurs dessutom minimal.

Att generera avkastning till ägarna kommer alltid vara ett viktigt mål för ett privat företag, men det förutsätter långsiktighet, professionalism och engagemang.

Landstingen har full kontroll över kostnader och kvalitet om de upphandlar ambulanshelikoptertjänster. Kostnaderna kan bestämmas på förhand, och kvaliteten kan garanteras genom val av leverantör och via ett lämpligt avtal. Detta är inte självklarheter om man väljer att driva verksamheten i egen regi.

Jan-Olov Bergling

Branschchef, Svenska Flygbranschen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.