2016-04-08 06:01

2016-04-08 06:01

Nu måste politikerna vakna

Debatt: Narkolepsidrabbade

Den 12 maj röstar Sveriges riksdagsledamöter om vår framtid. En framtid där politikerna genom ett lagförslag vill begränsa hur mycket en narkolepsidrabbad kan få i ersättning, skriver Margareta Eriksson och Marie Olsson.

Det har gått sex år sedan vi på uppmaning av staten vaccinerade oss och insjuknade i narkolepsi. Vi är totalt 350 personer varav majoriteten är barn. Sprutan förändrade våra liv. Vi gick från friska till livstidssjuka. Nu vill politikerna begränsa vår ersättning. Vi är 13 drabbade i Värmlands län som är mycket oroliga för vår framtid.

i dag fredagen den 8 april ska vi träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Då hoppas vi få svar på hur vår framtid kommer att se ut. I dag ser den ut så här:

• Amfetaminliknande preparat för att hålla oss vakna.

• Narkosmedel för att kunna sova.

• Antidepressiva medel för att kunna skratta utan att ramla ihop.

Många av oss är trötta hela vår vakna tid och vi känner oss aldrig utvilade. Vi trillar ihop när vi skrattar, vi har hemska hallucinationer och sömnparalyser på nätterna. Trots tung medicinering för att klara av vardagen orkar vi inte längre leka med kompisar och ha ett socialt liv. Vi är oroliga för hur våra liv kommer att bli. Kommer vi klara av att ha ett jobb? Hur ska vi försörja oss? Kommer vi tvingas bo kvar hemma?

Vaccinet lanserades som en livräddare mot den livsfarliga svininfluensan. Svenska staten startade en massiv vaccinationskampanj, trots att vaccinet inte var ordentligt testat. Samtidigt friskrev staten läkemedelsbolaget som tagit fram vaccinet från allt ansvar. Alla skulle vaccinera sig. Gamla, unga, gravida, sjuka – och friska barn. Drygt fem miljoner svenskar köade för vaccinet. Bara månader senare kom de första bevisen på det medicinska haveriet. Vi har tagit konsekvensen. Vem tar ansvaret?

Den 12 maj röstar Sveriges riksdagsledamöter om vår framtid. En framtid där politikerna genom ett lagförslag vill begränsa hur mycket en narkolepsidrabbad kan få i ersättning. Många av oss drabbade är unga och det går inte att överblicka vad begränsningen innebär om 40, 50, eller 60 år. Vi anser att en ekonomisk begränsning är helt oacceptabel. Det enda rimliga är att följa svensk skadeståndslagstiftning där det inte finns något tak. Vi som drabbats av narkolepsi har redan drabbats tillräckligt.

Lagförslaget innebär att ersättningen till ett narkolepsibarn är max 3 procent av vad en trafikskadad kan få. I våra grannländer Finland och Norge finns det inte något ersättningstak. Där blir de drabbade ersatta fullt ut av staten. Så borde det vara i Sverige också. Det är hög tid att politikerna vaknar och inser vad det är de ska fatta beslut om.

Vi är få. Vi är unga. Våra röster hörs inte. För att ändra på detta har vi precis gått ut med en vädjan till allmänheten i en film som beskriver problemet. Filmen har efter bara några dagar setts av över en halv miljon människor på Facebook. 10 000 har skrivit under att de stödjer oss i kampen mot lagförslaget.

Stödet från allmänheten visar att det här inte bara handlar om oss 350 drabbade. Det handlar också om medborgarnas förtroende för staten och om vi är beredda att kavla upp ärmen på våra barn nästa gång staten drar i gång en vaccinationskampanj.

Den 12 maj röstar riksdagsledamöterna i Värmlands län inte bara om vår framtid utan även om allmänhetens framtida förtroende för massvaccinering. Det är dags att du som politisk representant för Värmlands län vaknar och tar dit ansvar. Vi uppmanar dig att rösta nej. Vi som drabbats av narkolepsi förtjänar en trygg framtid.

Narkolepsiföreningen

Margareta Eriksson

Ordförande

Marie Olsson

Sekreterare och vice ordförande

Det har gått sex år sedan vi på uppmaning av staten vaccinerade oss och insjuknade i narkolepsi. Vi är totalt 350 personer varav majoriteten är barn. Sprutan förändrade våra liv. Vi gick från friska till livstidssjuka. Nu vill politikerna begränsa vår ersättning. Vi är 13 drabbade i Värmlands län som är mycket oroliga för vår framtid.

i dag fredagen den 8 april ska vi träffa sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Då hoppas vi få svar på hur vår framtid kommer att se ut. I dag ser den ut så här:

• Amfetaminliknande preparat för att hålla oss vakna.

• Narkosmedel för att kunna sova.

• Antidepressiva medel för att kunna skratta utan att ramla ihop.

Många av oss är trötta hela vår vakna tid och vi känner oss aldrig utvilade. Vi trillar ihop när vi skrattar, vi har hemska hallucinationer och sömnparalyser på nätterna. Trots tung medicinering för att klara av vardagen orkar vi inte längre leka med kompisar och ha ett socialt liv. Vi är oroliga för hur våra liv kommer att bli. Kommer vi klara av att ha ett jobb? Hur ska vi försörja oss? Kommer vi tvingas bo kvar hemma?

Vaccinet lanserades som en livräddare mot den livsfarliga svininfluensan. Svenska staten startade en massiv vaccinationskampanj, trots att vaccinet inte var ordentligt testat. Samtidigt friskrev staten läkemedelsbolaget som tagit fram vaccinet från allt ansvar. Alla skulle vaccinera sig. Gamla, unga, gravida, sjuka – och friska barn. Drygt fem miljoner svenskar köade för vaccinet. Bara månader senare kom de första bevisen på det medicinska haveriet. Vi har tagit konsekvensen. Vem tar ansvaret?

Den 12 maj röstar Sveriges riksdagsledamöter om vår framtid. En framtid där politikerna genom ett lagförslag vill begränsa hur mycket en narkolepsidrabbad kan få i ersättning. Många av oss drabbade är unga och det går inte att överblicka vad begränsningen innebär om 40, 50, eller 60 år. Vi anser att en ekonomisk begränsning är helt oacceptabel. Det enda rimliga är att följa svensk skadeståndslagstiftning där det inte finns något tak. Vi som drabbats av narkolepsi har redan drabbats tillräckligt.

Lagförslaget innebär att ersättningen till ett narkolepsibarn är max 3 procent av vad en trafikskadad kan få. I våra grannländer Finland och Norge finns det inte något ersättningstak. Där blir de drabbade ersatta fullt ut av staten. Så borde det vara i Sverige också. Det är hög tid att politikerna vaknar och inser vad det är de ska fatta beslut om.

Vi är få. Vi är unga. Våra röster hörs inte. För att ändra på detta har vi precis gått ut med en vädjan till allmänheten i en film som beskriver problemet. Filmen har efter bara några dagar setts av över en halv miljon människor på Facebook. 10 000 har skrivit under att de stödjer oss i kampen mot lagförslaget.

Stödet från allmänheten visar att det här inte bara handlar om oss 350 drabbade. Det handlar också om medborgarnas förtroende för staten och om vi är beredda att kavla upp ärmen på våra barn nästa gång staten drar i gång en vaccinationskampanj.

Den 12 maj röstar riksdagsledamöterna i Värmlands län inte bara om vår framtid utan även om allmänhetens framtida förtroende för massvaccinering. Det är dags att du som politisk representant för Värmlands län vaknar och tar dit ansvar. Vi uppmanar dig att rösta nej. Vi som drabbats av narkolepsi förtjänar en trygg framtid.

Narkolepsiföreningen

Margareta Eriksson

Ordförande

Marie Olsson

Sekreterare och vice ordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.