2016-04-07 06:01

2016-04-07 06:01

På rätt spår om myggbekämpning

Debatt: Deje

Kommunens insatser hittills har inte varit några bekämpande insatser. Föreningen anser därför att den miljon som öronmärkts till myggbekämpning inte bör användas till sådana åtgärder, skriver Mikaela Mathiasson och Göran Olsson.

Föreningen för myggbekämpning har under en längre tid fört samtal med kommunalrådet Benny Pedersen (S) och Tomas Nilsson gruppledare (M) i Forshaga. Vi har påtalat att miljöchefen och kommunekologen inte innehar kompetens gällande myggbekämpning och i media har vi sågat kommunens tidigare insatser.

Föreningen för myggbekämpningens arbete ska ske i samklang med regeringsbeslut om ”god bebyggd miljö, hållbar utveckling och kravet på en god hälsa för nuvarande och kommande generationer”. Detta ska uppnås genom: Att befrämja kunskap om mygg och bekämpningsmetoder; Att utöva påtryckningar på berörda myndigheter och berörda beslutsfattare. Det finns återgivet även på vår hemsida www.stickmygg.com

Vi har jobbat aktivt med detta nu i många år och är väldigt glada över att Forshaga kommun valt att gå den enda rätta vägen. Vi anser fortfarande med alla fel och även lögner som spridits från vår kommunekolog att hon bör avsättas från sin tjänst. Föreningen anser att en offentlig ursäkt till berörd expertis skulle vara att föredra. Ett sådant förfarande från kommunens sida skulle kunna få den infekterade situationen med expertisen att mildras.

Kommunens insatser hittills har inte varit några bekämpande insatser. Föreningen anser därför att den miljon som öronmärkts till myggbekämpning inte bör användas till sådana åtgärder, inte heller utbildning och lön till slyröjningspersonal och ren naturvård inom kommunen. I nedre Dalälven lägger kommunerna själva en stor summa pengar även om staten även skjuter till medel. Detta kommer även Forshaga att bli tvungna till.

Föreningen jobbar för att kunna få till ett slags kunskapscentra i Uppsala med ledning av de världsledande forskarna Jan Lundström och Martina Schäfer rörande just myggbekämpning rikstäckande. Där kan personal utbildas. När vi kan få hjälp i Forshaga får tiden utvisa. Men samtal och dialoger kommer fortsätta.

Det bästa är ändå att Forshaga politiker nu är på rätt spår. Och vi hoppas att samtliga partier i Forshaga sluter upp bakom detta.

Föreningen för myggbekämpning avd Värmland

Mikaela Mathiasson

Ordförande

Göran Olsson

Vice ordförande

Föreningen för myggbekämpning har under en längre tid fört samtal med kommunalrådet Benny Pedersen (S) och Tomas Nilsson gruppledare (M) i Forshaga. Vi har påtalat att miljöchefen och kommunekologen inte innehar kompetens gällande myggbekämpning och i media har vi sågat kommunens tidigare insatser.

Föreningen för myggbekämpningens arbete ska ske i samklang med regeringsbeslut om ”god bebyggd miljö, hållbar utveckling och kravet på en god hälsa för nuvarande och kommande generationer”. Detta ska uppnås genom: Att befrämja kunskap om mygg och bekämpningsmetoder; Att utöva påtryckningar på berörda myndigheter och berörda beslutsfattare. Det finns återgivet även på vår hemsida www.stickmygg.com

Vi har jobbat aktivt med detta nu i många år och är väldigt glada över att Forshaga kommun valt att gå den enda rätta vägen. Vi anser fortfarande med alla fel och även lögner som spridits från vår kommunekolog att hon bör avsättas från sin tjänst. Föreningen anser att en offentlig ursäkt till berörd expertis skulle vara att föredra. Ett sådant förfarande från kommunens sida skulle kunna få den infekterade situationen med expertisen att mildras.

Kommunens insatser hittills har inte varit några bekämpande insatser. Föreningen anser därför att den miljon som öronmärkts till myggbekämpning inte bör användas till sådana åtgärder, inte heller utbildning och lön till slyröjningspersonal och ren naturvård inom kommunen. I nedre Dalälven lägger kommunerna själva en stor summa pengar även om staten även skjuter till medel. Detta kommer även Forshaga att bli tvungna till.

Föreningen jobbar för att kunna få till ett slags kunskapscentra i Uppsala med ledning av de världsledande forskarna Jan Lundström och Martina Schäfer rörande just myggbekämpning rikstäckande. Där kan personal utbildas. När vi kan få hjälp i Forshaga får tiden utvisa. Men samtal och dialoger kommer fortsätta.

Det bästa är ändå att Forshaga politiker nu är på rätt spår. Och vi hoppas att samtliga partier i Forshaga sluter upp bakom detta.

Föreningen för myggbekämpning avd Värmland

Mikaela Mathiasson

Ordförande

Göran Olsson

Vice ordförande

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.