2016-04-06 06:01

2016-04-06 06:01

Folkföraktet i Hammarös kommunhus

Debatt: Snuset

Det är inte långsökt att tro att detta förbud var något som klubbades igenom i en halvsovande fullmäktigesal där många ledamöter inte reflekterade över sprängkraften i beslutet, skriver Patrik Strömer.

Politikerna i Hammarö kommun struntar i folkviljan. Det snusförbud som omfattar samtliga anställda, oavsett arbetsuppgifter har inte stöd bland invånarna eller kommunens anställda. Eftersom snus är en vana som är förknippad med ytterst måttliga hälsorisker, finns det inget hälsoskäl som motiverar ett förbud.

Det visade sig också att politikerna i kommunfullmäktige knappt hade förstått innebörden i den personalpolicy som antogs på fullmäktigesammanträdet i december förra året. I samband med att beslutet fick medial uppmärksamhet ställde jag därför ett antal frågor till ledamöterna. En enda ledamot responderade, men svarade inte på frågorna.

Därför finns det anledning att upprepa dessa frågor, främst till kommunalrådet Siw Gidlöf (S) som nu senast uttalat sig i NWT den 31 mars:

• Hur är det tänkt att policyn ska efterlevas och kontrolleras?

• Kan man som snusare bli anställd i Hammarö kommun?

• Vad är skälet till att snusbruk omfattas av ett generellt förbud? Om det är av hälsoskäl, så är det värt att upplysa om att snus inte på långt när har samma effekt som rökning, alkohol, dålig kost eller brist på motion.

• Vad kostar olika program för rökavvänjning i reda pengar och förlorad arbetstid? Snus är inte förknippat med några offentliga utgifter enligt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

• Vilka legala möjligheter anser ni finns för att avsätta en förtroendevald som snusar?

Enligt Gidlöf är målet ”att motivera våra anställda till bättre hälsa och det inkluderar tobak av alla kategorier”. Ett sådant uttalande är mycket riktigt en åsikt. Fakta är alltså att andra faktorer påverkar hälsan i betydligt större utsträckning än snus, samt att snus är den metod som i störst utsträckning minskar risken för en före detta rökare börjar röka igen.

Det är inte långsökt att tro att detta förbud var något som klubbades igenom i en halvsovande fullmäktigesal där många ledamöter inte reflekterade över sprängkraften i beslutet. Om de hade insett att beslutet skulle innebära publicitet i landets största tidningar och en storm i sociala medier är det svårt att tro att förbudet hade införts. Men kommunledningen väljer ändå att låta lagt kort ligga, istället för att med lite ärlig prestigelöshet säga att de begick ett misstag. Vanligt folk tenderar att ha större respekt för ett uppriktigt misstag än för menlös politisk prestige.

Så, du som läser detta och är snusande anställd i Hammarö kommun, vad händer nu när förbudet införs? Du kan lugnt snusa vidare utan att riskera sparken. Arbetsrättsliga experter har offentligt sagt att det saknar stöd i lagen att avskeda någon som snusar. Den kommunanställde som helt lugnt dricker kaffe och lägger in en snus under arbetstid ägnar sig inte åt civil olydnad i någon större utsträckning, utan visar helt vanligt civilkurage. Det är något vi behöver mer av i Sverige.

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Politikerna i Hammarö kommun struntar i folkviljan. Det snusförbud som omfattar samtliga anställda, oavsett arbetsuppgifter har inte stöd bland invånarna eller kommunens anställda. Eftersom snus är en vana som är förknippad med ytterst måttliga hälsorisker, finns det inget hälsoskäl som motiverar ett förbud.

Det visade sig också att politikerna i kommunfullmäktige knappt hade förstått innebörden i den personalpolicy som antogs på fullmäktigesammanträdet i december förra året. I samband med att beslutet fick medial uppmärksamhet ställde jag därför ett antal frågor till ledamöterna. En enda ledamot responderade, men svarade inte på frågorna.

Därför finns det anledning att upprepa dessa frågor, främst till kommunalrådet Siw Gidlöf (S) som nu senast uttalat sig i NWT den 31 mars:

• Hur är det tänkt att policyn ska efterlevas och kontrolleras?

• Kan man som snusare bli anställd i Hammarö kommun?

• Vad är skälet till att snusbruk omfattas av ett generellt förbud? Om det är av hälsoskäl, så är det värt att upplysa om att snus inte på långt när har samma effekt som rökning, alkohol, dålig kost eller brist på motion.

• Vad kostar olika program för rökavvänjning i reda pengar och förlorad arbetstid? Snus är inte förknippat med några offentliga utgifter enligt Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

• Vilka legala möjligheter anser ni finns för att avsätta en förtroendevald som snusar?

Enligt Gidlöf är målet ”att motivera våra anställda till bättre hälsa och det inkluderar tobak av alla kategorier”. Ett sådant uttalande är mycket riktigt en åsikt. Fakta är alltså att andra faktorer påverkar hälsan i betydligt större utsträckning än snus, samt att snus är den metod som i störst utsträckning minskar risken för en före detta rökare börjar röka igen.

Det är inte långsökt att tro att detta förbud var något som klubbades igenom i en halvsovande fullmäktigesal där många ledamöter inte reflekterade över sprängkraften i beslutet. Om de hade insett att beslutet skulle innebära publicitet i landets största tidningar och en storm i sociala medier är det svårt att tro att förbudet hade införts. Men kommunledningen väljer ändå att låta lagt kort ligga, istället för att med lite ärlig prestigelöshet säga att de begick ett misstag. Vanligt folk tenderar att ha större respekt för ett uppriktigt misstag än för menlös politisk prestige.

Så, du som läser detta och är snusande anställd i Hammarö kommun, vad händer nu när förbudet införs? Du kan lugnt snusa vidare utan att riskera sparken. Arbetsrättsliga experter har offentligt sagt att det saknar stöd i lagen att avskeda någon som snusar. Den kommunanställde som helt lugnt dricker kaffe och lägger in en snus under arbetstid ägnar sig inte åt civil olydnad i någon större utsträckning, utan visar helt vanligt civilkurage. Det är något vi behöver mer av i Sverige.

Patrik Strömer

Generalsekreterare, Svenska Snustillverkarföreningen

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.