2016-04-02 06:02

2016-04-02 06:02

Ta ställning mot förslaget från EU-kommissionen

Debatt: Vapendirektivet

Majoriteten av remissinstanserna är negativa till EU-kommissionens förslag och det är viktigt att regeringen tar till sig av detta, skriver Christofer Fjellner och Christian Holm Barenfeld.

Debatten om nya vapenregler har gått het sedan kommissionen under hösten presenterade sitt förslag till nytt vapendirektiv. Förslaget presenterades bara dagarna efter de avskyvärda attentaten i Paris och de föreslagna förändringarna motiverades med att de var nödvändiga i kampen mot terrorismen. Men det visade sig tyvärr att EU-kommissionen missade målet. Förslaget siktar in sig på jägare och sportskyttar och stoppar knappast några terrorister.

EU-kommissionen föreslår bland annat förbud mot många halvautomatiska vapen, licenser som bara är giltiga i fem år och obligatoriska läkarkontroller för att nämna några av förslagen. Att det skulle skapa onödig administration hos Polisen, försvåra vardagen för jägare och sportskyttar och inte påverka de illegala vapnen som utgör det verkliga problemet sopade man under mattan. Det viktiga var att framstå som handlingskraftig.

Samma sak med Socialdemokraterna, som i Europaparlamentet välkomnade förslaget „helhjärtat” när det presenterades. Från regeringen var det länge tyst men när ansvarigt statsråd Anders Ygeman (S) till slut tog till orda talade han om att Sverige skulle få behålla sina undantag. Problemet är bara att några sådana undantag inte finns.

Sedan dess har remissinstanserna gett sin syn på EU-kommissionens förslag. För att göra några axplock så konstaterar Försvarsmakten att förslaget skulle vara till men för totalförsvaret, Naturvårdsverket förklarar att halvautomatiska vapen behövs för viltvården och Brottsförebyggande Rådet slår fast att förslaget inte skulle få avsedd effekt eftersom det inte skulle påverka kriminellas tillgång till vapen. Majoriteten av remissinstanserna är negativa till EU-kommissionens förslag och det är viktigt att regeringen tar till sig av detta. Och efter ett initiativ av Moderaterna har riksdagen satt ner foten och tagit tydlig ställning mot EU-kommissionens förslag.

Efter påtryckningar från skyttar och jägare har regeringen äntligen kommit upp på banan och tagit strid mot kommissionens förslag. Det är bra, för det är hög tid att ta reformen av vapenlagstiftningen på allvar. Vi moderater har varit tydliga från första början men nu är det viktigt att alla svenskar arbetar sida vid sida för att stoppa alla dumheter i förslaget. Sveriges jägare och sportskyttar förtjänar raka besked. Det är inte genom att jaga laglydiga vapenägare som vi stoppar terroristerna, det måste vi alla kunna skriva under på!

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Debatten om nya vapenregler har gått het sedan kommissionen under hösten presenterade sitt förslag till nytt vapendirektiv. Förslaget presenterades bara dagarna efter de avskyvärda attentaten i Paris och de föreslagna förändringarna motiverades med att de var nödvändiga i kampen mot terrorismen. Men det visade sig tyvärr att EU-kommissionen missade målet. Förslaget siktar in sig på jägare och sportskyttar och stoppar knappast några terrorister.

EU-kommissionen föreslår bland annat förbud mot många halvautomatiska vapen, licenser som bara är giltiga i fem år och obligatoriska läkarkontroller för att nämna några av förslagen. Att det skulle skapa onödig administration hos Polisen, försvåra vardagen för jägare och sportskyttar och inte påverka de illegala vapnen som utgör det verkliga problemet sopade man under mattan. Det viktiga var att framstå som handlingskraftig.

Samma sak med Socialdemokraterna, som i Europaparlamentet välkomnade förslaget „helhjärtat” när det presenterades. Från regeringen var det länge tyst men när ansvarigt statsråd Anders Ygeman (S) till slut tog till orda talade han om att Sverige skulle få behålla sina undantag. Problemet är bara att några sådana undantag inte finns.

Sedan dess har remissinstanserna gett sin syn på EU-kommissionens förslag. För att göra några axplock så konstaterar Försvarsmakten att förslaget skulle vara till men för totalförsvaret, Naturvårdsverket förklarar att halvautomatiska vapen behövs för viltvården och Brottsförebyggande Rådet slår fast att förslaget inte skulle få avsedd effekt eftersom det inte skulle påverka kriminellas tillgång till vapen. Majoriteten av remissinstanserna är negativa till EU-kommissionens förslag och det är viktigt att regeringen tar till sig av detta. Och efter ett initiativ av Moderaterna har riksdagen satt ner foten och tagit tydlig ställning mot EU-kommissionens förslag.

Efter påtryckningar från skyttar och jägare har regeringen äntligen kommit upp på banan och tagit strid mot kommissionens förslag. Det är bra, för det är hög tid att ta reformen av vapenlagstiftningen på allvar. Vi moderater har varit tydliga från första början men nu är det viktigt att alla svenskar arbetar sida vid sida för att stoppa alla dumheter i förslaget. Sveriges jägare och sportskyttar förtjänar raka besked. Det är inte genom att jaga laglydiga vapenägare som vi stoppar terroristerna, det måste vi alla kunna skriva under på!

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker

Christian Holm Barenfeld (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en opinionstext. Skribenten svarar för de åsikter som framförs i texten.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.